Voedselbank: voorwaarden

Armoede is een toenemend probleem in Nederland. De voedselbank biedt hulp. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank. Er gelden bepaalde voorwaarden, zoals een inkomensgrens. Wat zijn de voorwaarden om een voedselpakket te ontvangen van de voedselbank? Daarnaast meer informatie over de voedselbank in het algemeen. Hoe kunt u zich aanmelden voor de voedselbank?

Wie krijgt hulp van de voedselbank?

Vooroordelen rondom de voedselbank bestaan er genoeg. Het zou gaan om mensen met hoge schulden, die zij op hebben gebouwd door het afsluiten van leningen. Ze zijn laag opgeleid, werken niet, maar hebben wel een breedbeeld televisie in de woonkamer staan. Dit beeld correspondeert echter niet in de werkelijkheid. Niet alle cliënten die hulp ontvangen van de voedselbank hebben problematische schulden. Een gedeelte van de doelgroep heeft een middelbare tot hoge opleiding genoten.

Ja, ook “normale” mensen kunnen uiteindelijk bij de voedselbank terechtkomen. Wat te denken van een zelfstandig ondernemer die zijn bedrijf niet meer rendabel kan houden, een ontslagen werknemer die geen recht meer heeft op een WW-uitkering, een oudere met een AOW-uitkering en zonder aanvullend pensioen, die geen geld meer over houdt aan het einde van de maand.

Voedselbank: voorwaarden en criteria

Wanneer komt iemand in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank?
Als landelijk vastgesteld criterium voor hulp van de voedselbank wordt uitgegaan van een bepaald maximum leefgeld per maand, dat resteert na de aftrek van vaste lasten, zoals huur, gas, elektriciteit, water, verzekeringen, de zorgverzekering etc. Dat bedrag is bedoeld voor de variabele kosten van het huishouden, zoals eten, drinken, kleding en andere zaken.

Daarnaast geldt vaak als voorwaarde dat een voedselpakket alleen kan worden ontvangen als het is aangevraagd door een hulpverleningsorganisatie.

Inkomensgrens voedselbank

De voedselbanken stellen strenge inkomenseisen, om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de regeling. Als grensbedrag voor leefgeld (variabele kosten van levensonderhoud, zoals voedsel, kleding etc.) worden de volgende bedragen aangehouden:
  • Eenpersoonshuishouden € 175
  • Meer volwassenen vanaf 18 jaar € 60
  • Kinderen t/m 12 jaar € 25
  • Kinderen 13-18 jaar € 50

Maximale duur hulp voedselbank

Hulp van de voedselbank wordt geboden voor maximaal drie jaar, de duur van een eventuele schuldsanering. Na zes maanden toets de voedselbank die actief is in uw woonplaats, via de professionele hulpverlener of voedselhulp nog steeds noodzakelijk is.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In aanmerking komen voor de voedselbankIn aanmerking komen voor de voedselbankDe armoede in Nederland neemt toe en steeds meer mensen zijn aangewezen op de voedselbank. De voortdurende crisis zorgt…
De voedselbank: hoe werkt het?De voedselbank: hoe werkt het?Steeds meer mensen komen onder de armoedegrens. Gelukkig zijn er instanties die je kunnen helpen, zoals de voedselbank.…
Wat doet de voedselbank?Wat doet de voedselbank?In ons land is iedereen verzekerd van een minimaal inkomen waar ze van rond moeten kunnen komen. Door hoge vaste lasten…
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…

Voltijd, deeltijd of duaal studerenVoltijd, deeltijd of duaal studerenEr zijn drie vormen van studeren: voltijd, deeltijd en duaal. Een deeltijdopleiding duurt langer dan een voltijdopleidin…
Bronnen en referenties
  • Voedselbankennederland.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.