Voltijd, deeltijd of duaal studeren

Voltijd, deeltijd of duaal studeren Er zijn drie vormen van studeren: voltijd, deeltijd en duaal. Een deeltijdopleiding duurt langer dan een voltijdopleiding. Wat is het verschil tussen voltijd, deeltijd en duaal studeren? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze studievormen en hoe zit het met het recht op studiefinanciering?

Voltijd

De meeste studenten die een voltijdopleiding volgen, zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Zij beginnen meteen met hun opleiding nadat zij hun havo-, vwo-, of mbo-diploma hebben gehaald. De studielast komt neer op 40 uur per week (zelfstudie en college-uren). In de praktijk blijkt dit vaak minder te zijn.

Voltijd: recht op studiefinanciering

Het voordeel van voltijd studeren is dat je als student in de meeste gevallen recht hebt op studiefinanciering.

Studielast voltijdstudie

Een student die een voltijd studie volgt, heeft ongeveer twintig college-uren per week. Daarnaast is er zelfstudie en wordt er veel met medestudenten aan verschillende projecten gewerkt.

Duur voltijd studie

Een voltijd studie aan het HBO duurt meestal vier jaar. Er zijn echter verkorte routes mogelijk, als je een VWO-diploma, HBO propeuse of MBO-diploma hebt behaald. Een WO-opleiding bestaat meestal uit een driejarige bachelorfase. Daarna volgen de meeste studenten een master van één of twee jaar.

Voordelen voltijd studeren

Als voltijdstudent krijg je veel begeleiding van leraren tijdens je studie. Je hebt mogelijk recht op studiefinanciering en ook op de ov-chipkaart, waardoor je gratis (of met korting) kunt reizen met het openbaar vervoer. Een voltijdstudie is voor veel studenten een uitkomst, zeker als zij nog geen zin hebben om te gaan werken.

Deeltijdstudie

Studeren in deeltijd is bedoeld voor werknemers die graag een opleiding willen volgen. Je gaat meestal ’s avonds naar school en werkt overdag. Je behandelt dezelfde theorie als de voltijdstudenten, maar de vakken worden soms minder uitgebreid behandeld.

Deeltijd & studiefinanciering

Als deeltijdstudent heb je geen recht op studiefinanciering. In de meeste gevallen is dit ook niet nodig, omdat deeltijdstudenten overdag werken en geld verdienen.

Duur deeltijdstudie

Een deeltijdopleiding duurt over het algemeen vier tot vijf jaar: bijna een jaar langer dan een voltijdopleiding.

Deeltijd: langstudeerboete

De veelbesproken langstudeerboete geldt ook voor deeltijdstudenten, hoewel zij in de regel langer over hun studie doen.

Studielast deeltijdstudie

Een deeltijdstudent zit meestal twee tot drie dagdelen in de week op school. Daarnaast ben je thuis bezig met het maken van opdrachten en het leren van de lesstof. Dit kan behoorlijk zwaar zijn naast een volledige baan en eventueel een gezin.

Voordelen deeltijdstudie

Studeren en geld verdienen tegelijk is een aantrekkelijke combinatie. Soms betaalt de werkgever de opleiding.

Duaal studeren

Een duale studie is een combinatie van werken en leren. Je doet veel praktijkervaring op en wordt betaald voor werk, waar je na de studie mee verder wilt.

Duaal & studiefinanciering

Als je een duale opleiding volgt, heb je naast het inkomen uit je werk ook recht op studiefinanciering en de ov-chipkaart. Je moet er alleen op alert zijn dat je de bijverdiengrens niet overschrijdt: anders moet je de studiefinanciering terugbetalen. Dit kun je voorkomen door de studiefinanciering tijdig stop te zetten.

Duur duale studie

Een duale studie duurt vier tot vijf jaar. Tijdens de propedeuse zit je voltijd op school, maar tijdens de hoofdfase leer je in deeltijd en werk je in een bedrijf of instelling tijdens de andere dagdelen. Je wisselt werken en leren af.

Duaal studeren: voordelen & nadelen

Duaal studeren is een afwisseling van werken en leren, wat voor veel studenten prettig is. Je hoeft niet de hele dag in de schoolbanken te zitten. Daarnaast doe je veel werkervaring op, wat je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. Je hebt bovendien recht op studiefinanciering. Het nadeel van duaal studeren is dat er weinig hogescholen zijn die deze vorm van studeren aanbieden.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duaal onderwijsDuaal onderwijsDuaal onderwijs is een volwaardige HBO studie waarbij werken en leren wordt gecombineerd. Hierdoor doet de student al ti…
HBO opleiding Management, Economie en Recht (MER)De opleiding Management, Economie en Recht (MER) is een HBO opleiding. Deze opleiding kun je op verschillende plaatsen i…
De opleiding Personeel en ArbeidPersoneel en Arbeid is een HBO opleiding die erg breed is. Je houdt je bezig met zowel organisaties als mensen. Na het a…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…

Bijstandsfraude: straf & gevolgenU ziet het regelmatig in de krant: bijstandsfraude, en gemeente die duizenden euro's terugvordert. Misschien maakt u uze…
Voedselbank: voorwaardenArmoede is een toenemend probleem in Nederland. De voedselbank biedt hulp. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • OCW DUO
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.