InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Regelingen > Wanneer is studenten ov-chipkaart geldig?

Wanneer is studenten ov-chipkaart geldig?

Als je recht hebt op studiefinanciering, kun je gratis of met korting reizen met de studenten ov-chipkaart. De studenten ov-chipkaart is echter niet altijd geldig. In de (zomer)vakantie is de ov-chipkaart voor studenten beperkt geldig en reizen studenten met een weekendkaart met korting. Ook tijdens feestdagen is de studenten ov-chipkaart beperkt geldig. In dit artikel: de geldigheid van de studenten ov-chipkaart.

Week-ov of weekend-ov

De student moet kiezen uit een “week-ov” of een “weekend-ov” als studentenreisproduct. Je krijgt automatisch een weekabonnement. Als je de voorkeur hebt voor een weekendabonnement, kun je gratis wisselen.
Een weekend ov is vooral populair bij uitwonende studenten, omdat zij vaak naar huis reizen in het weekend. Thuiswonende studenten kiezen vaker voor een weekabonnement.

Wisselen weekabonnement en weekendabonnement

Wisselen tussen een weekabonnement en weekendabonnement is gratis, maar kan niet onbeperkt, om te voorkomen dat studenten misbruik maken van de situatie. Je kunt jaarlijks maximaal twee keer van abonnement wisselen, maar niet in de periode van 1 mei tot 1 september. Ook moet de tijd tussen twee wisselingen minstens twee maanden bedragen.

Ov-chipkaart studenten: wanneer geldig?

DUO heeft vastgesteld wanneer de ov-chipkaart voor studenten geldig is. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een weekabonnement of weekendabonnement. De onderstaande informatie komt van de website van DUO.

Geldigheid weekabonnement studenten ov-chipkaart

 • vrij reizen van maandag 04.00 uur tot zaterdag 04.00 uur (behalve op feestdagen en van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur)
 • korting van zaterdag 04.00 uur tot maandag 04.00 uur
 • korting op feestdagen van 04.00 uur tot 04.00 uur de volgende dag
 • vrij reizen op Goede Vrijdag (22 april)
 • korting van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur.

Geldigheid weekendabonnement studenten ov-chipkaart

 • vrij reizen van vrijdag 12.00 uur tot maandag 04.00 uur
 • vrij reizen op feestdagen van 04.00 uur tot 04.00 uur de volgende dag
 • vrij reizen op Goede Vrijdag (22 april)
 • vrij reizen vanaf 12.00 uur op donderdag 21 april, vrijdag 29 april, woensdag 4 mei en woensdag 1 juni
 • korting op maandag vanaf 04.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag vanaf 09.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur

Geldigheid studenten ov-chipkaart feestdagen

Op feestdagen reizen studenten met een weekabonnement met 40% korting. Studenten die hebben gekozen voor een weekendabonnement kunnen gratis reizen tijdens feestdagen. Het gat om de volgende feestdagen:
 • 1 januari (nieuwjaarsdag)
 • 24 april (Eerste Paasdag)
 • 25 april (Tweede Paasdag)
 • 30 april (Koninginnedag)
 • 5 mei (Bevrijdingsdag)
 • 13 juni (Tweede Pinksterdag)
 • 25 december (Eerste Kerstdag)
 • 26 december (Tweede Kerstdag)

Korting studenten ov-chipkaart

 • korting op alle binnenlandse treinreizen, Interliner en Q-liner
 • korting op alle binnenlandse treinreizen voor maximaal drie personen die met je meereizen (door de week na 09.00 uur, in het weekend, op feestdagen en in juli en augustus de hele dag)
 • goedkoper reizen met de bus, metro of tram
 • voor bepaalde treinen en bussen kan een toeslag gelden.

Geldigheid studenten ov-chipkaart zomervakantie

Of de studenten ov-chipkaart geldig is in de zomervakantie, hangt af van het soort abonnement.
 • Voor studenten met een weekabonnement is de ov-chipkaart niet geldig tussen 16 juli tot 0.4.00 uur tot 16 augustus 0.4.00 uur. Zij kunnen wel reizen met korting tijdens de zomervakantie.
 • Studenten met een weekendabonnement kunnen in het weekend gratis reizen in de zomervakantie en doordeweeks met reductie.

Is de studenten ov-chipkaart geldig in de vakantie?

Tijdens de overige vakanties, zoals de meivakantie, de herfstvakantie en de kerstvakantie, is de studenten ov-chipkaart gewoon geldig.
© 2011 - 2017 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
OV-chipkaart: Hoe werkt het, kosten en aanvragenGeen stirppenkaartjes, treinkaartjes of kaartjes voor de metro meer in de toekomst. De OV-chipkaart gaat alle vervoersbe…
Hoe werkt een OV-chipkaartHoe werkt een OV-chipkaartHet duurt niet lang meer of iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen moet een OV-chipkaart hebben. Voor jongeren…
OV-chipkaart: elektronisch vervoersbewijs in NederlandDe OV-chipkaart is een elektronisch vervoersbewijs ter grote van een standaard creditcardpas die in geheel Nederland wor…
Reizen met de OV-chipkaartDe OV-chipkaart is het nieuwe betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Het systeem word inmiddels al in twee metrostation…
Bronnen en referenties
 • www.ov-chipkaart.nl
 • DUO

Reageer op het artikel "Wanneer is studenten ov-chipkaart geldig?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

K. Snieder, 01-08-2016 12:08 #8
Ik heb mijn studie verlengd tot eind augustus maar nu is mijn stage half juli geëindigd. Is mijn studentenreisproduct nu tot eind augustus geldig of tot het eind van mijn stage?

Richard, 18-07-2014 09:31 #7
Mijn zoon loopt 5 dagen per week (onbetaalde) stage voor zijn MBO opleiding t/m 15 augustus. Hiervoor reist hij dus dagelijks met de trein. De zomervakantie uitzondering waarbij vrij reizen van 15 juli t/m 15 augustus niet mogelijk is, is daarom een beetje onrechtvaardig. Is er geen mogelijkheid tot het aanvragen van een uitzonderingsclausule of iets dergelijks?

Sanne, 24-04-2014 14:26 #6
Hai,

Is mijn ov ook geldig in de mei vakantie?
Ik hoop graag van u te horen.

Groetjes Sanne

Htm, 08-01-2014 07:00 #5
At maaike

Korting is altijd 40%. Inchecken voor treinen geeft geen korting, haal daarom wel een ns kaartje met 40% korting. Trams en bussen check je wel automatisch in met 40% in weekenden. Als je een weekabbo hebt.
Gr

Maaike, 18-12-2013 21:32 #4
Er staat: korting van zaterdag 04.00 uur tot maandag 04.00 uur bij een weekabonnement studenten ov-chipkaart. Hoeveel bedraagt die korting?

M vr gr
Maaike

Jos Bomers, 21-08-2012 11:51 #3
Mijn zoon gaat in september gebruik maken van de Studenten OV. Deze week is echter al de introductie. Kan hij op deze kaart reizen?

Frans Leeuwenberg, 29-01-2012 14:44 #2
Mijn dochter is studente in Brazilie, heeft NL paspoort, en gaat binnenkort naar NL. Heeft zij recht op een studentenkortingskaart? Hoe dat te verkrijgen?

Superboerin, 30-08-2011 16:39 #1
Ik heb inderdaad gelezen dat de OV-kaart pas vanaf 1 september ingaat. Maar ik reis er nu al mee, maar krijg nog helemaal geen korting als ik met de bus ga! Weten jullie hoe dit zit?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 8
Schrijf mee!