Beoordelingsgesprek keuringsarts UWV of arbodienst

Beoordelingsgesprek keuringsarts UWV of arbodienst U bent ziek en kunt tijdelijk niet meer werken. De keuringsarts zal uw ziekte beoordelen. Dit oordeel is van invloed op uw re-integratie, terugkeer naar werk, gestelde periode voor herstel of uw uitkering. Daarom is het goed om u voor te bereiden op het gesprek, zodat u een reëel beeld kunt geven van uw beperkingen en mogelijkheden.

Wanneer krijgt u te maken met de arboarts of keuringsarts van het uwv

Als u door ziekte of een aandoening niet (of gedeeltelijk) kunt werken wordt u opgeroepen voor een gesprek met een arts:
  • In loondienst, wanneer u langer dan twee weken ziek bent.
  • Als u zich ziek meldt wanneer u een uitkering heeft via het UWV.
  • In de bijstand, wanneer u door ziekte niet meer aan de arbeidsplicht kunt voldoen. U bent verplicht dit te melden bij uw gemeente, die medisch advies zal inwinnen bij een arts. U heeft niet altijd persoonlijk contact met de arts.
  • Wanneer u langer dan twee jaar ziek bent en een WIA uitkering aanvraagt.
  • U heeft als zelfstandig ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en raakt ziek.

De gevolgen van een beoordelingsgesprek door de arts

In welke situatie u ook zit, het oordeel van de keuringsarts kan grote gevolgen hebben voor uw situatie. Bent u in loondienst of heeft u een uitkering bij het UWV, dan stelt de arboarts hoe lang de periode voor herstel zal zijn. Bij een vervolggesprek na die periode kan de arts bepalen of u nog langer nodig heeft voor herstel of dat de re-integratie wordt ingestart. Bij de re-integratie geeft de arts een advies over de beperkingen, mogelijkheden en werkbelasting. In het geval van loondienst zal de werkgever dit advies doorgaans overnemen. Ook kan de arts eventueel adviezen geven over aanpassingen op het werk zodat u beter kunt functioneren.

Wordt u in de bijstand afgekeurd, dan heeft dit geen invloed op uw uitkering, maar u heeft dan geen sollicitatieplicht meer. Kunt u zich door uw ziekte niet houden aan de arbeidsplicht, en u heeft uw ziekte niet gemeld, dan kan dit wel van invloed zijn op de hoogte van uw uitkering.

Het beoordelingsgesprek in het geval van de WIA uitkering is met name om de soort en de hoogte van uw uitkering te bepalen. Indien de arts bepaalt dat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, dan volgt een gesprek met een arbeidsdeskundige van het UWV. De uitkomst van dit gesprek bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid.

Hoe verloopt een beoordelingsgesprek met een keuringsarts

De arts zal in het gesprek uw ziekte of aandoening in kaart brengen. De arts zal u vragen naar uw klachten, het ontstaan van de ziekte of aandoening en het verloop. De arts zal vooral stilstaan bij wat uw beperkingen en mogelijkheden zijn op het gebied van werk. Daarnaast zal de huisarts ook informeren naar uw dagelijkse bezigheden, in hoeverre u daarin beperkt wordt door uw ziekte en wat u nog wél kan. Vaak wil een arts ook weten wat u heeft gedaan om uw situatie te verbeteren en of u daarbij naar een huisarts of specialist bent geweest. Ook informeert de arts naar eventueel gebruik van medicijnen.

Voorbereiding op het gesprek

Aangezien het beoordelingsgesprek een grote invloed kan hebben op uw situatie, is het verstandig om u voor te bereiden op het gesprek.
  • Breng van te voren zelf uw ziekte in kaart. U kunt dit ook op papier zetten en dit meenemen naar het gesprek. Dit is handig voor als u niet uit uw woorden komt of u door de druk dingen vergeet te vertellen. Wanneer en hoe is de ziekte ontstaan? Wat is het verloop geweest en is er sprake van verbetering of verslechtering? Wat zijn uw klachten, uw beperkingen en mogelijkheden?
  • De arts zal u vragen naar hoe uw dag er uitziet. Ook dit kunt u op papier zetten. Denk daarbij ook aan hele simpele praktische dagelijkse bezigheden, zoals aankleden, eten maken, huishouden en dergelijke.
  • Neem de gegevens van uw huisarts of specialist mee. Denk daarbij niet alleen aan de adresgegevens, maar ook aan een afsprakenkaart en medicijnen.
  • U kunt uzelf ook voorbereiden aan de hand van het formulier herbeoordelingsgesprek van het UWV. Hoewel dit van het UWV is, kan dit ook bruikbaar zijn ter voorbereiding op een gesprek met een arboarts.

Tips en adviezen

Het kan handig zijn om een naaste, vriend, goede kennis of familielid die op de hoogte is van uw situatie mee te nemen naar het gesprek. Zeker als u zenuwachtig bent, het lastig vindt om over uw situatie te praten of uit te leggen wat er aan de hand is, kan die persoon u daarbij helpen en eventueel aanvullen. Het kan zijn dat het gesprek een druk op u legt. Het is dan fijn als er een vertrouwd persoon naast u zit, die het gesprek wellicht beter onthoudt en waarmee u achteraf kunt praten over het verloop van het gesprek.

Geef een reëel beeld van uw ziekte of aandoening. Als u uw situatie overdrijft, zal een arts u minder serieus nemen. Het kan dan zijn dat een arts minder van u aanneemt of u zelfs niet gelooft. Maar ook het tegenovergestelde zal niet in uw voordeel werken. Als u zich groot houdt en voorhoudt dat het allemaal wel meevalt, zal het oordeel niet ten gunste zijn van uw herstel en moet u wellicht sneller aan het werk dan goed voor u is.

U kunt de arbo-arts of keuringsarts van het UWV toestemming geven om informatie in te winnen bij uw behandelaar (als u bijvoorbeeld onder behandeling bent van uw huisarts of specialist). Bij een beoordelingsgesprek bekijkt de arts uw situatie vanuit de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Uw eigen behandelaar is daarin objectief en stelt vooral uw gezondheid voorop. Indien een keuringsarts hier niet zelf om vraagt, terwijl u wel wilt dat de arts de informatie van uw behandelaar meeneemt, kunt u dit aangeven in het gesprek. U dient het verzoek om informatie bij uw behandelaar door de keuringsarts, te ondertekenen.

Bent u het niet eens met het oordeel van de keuringsarts dan kunt u hier tegen bezwaar aantekenen bij het UWV. In het geval van de arbodienst, kunt u bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. In feite is dat een second opinion.

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…
Is een arbodienst verplicht?Is een arbodienst verplicht?Als werknemer heeft u recht op een veilige en een gezonde werkplek. Het risico van tijdelijke arbeidsongeschiktheid is d…
Whiplash en de keuringsarts WAOWhiplash en de keuringsarts WAODe keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk…
Whiplash en de bedrijfsartsWhiplash en de bedrijfsartsVeel mensen die een whiplash opgelopen hebben komen vroeg of laat in aanraking met de bedrijfarts. Dit is een arts die z…

Wat is zorgverlof?Wat is zorgverlof? Soms heeft een partner, kind of ouder zorg nodig. De werkgever heeft dan het recht om zorgverlof op t…
Zorgtoeslag: zelf de hoogte van de zorgtoeslag berekenenZorgtoeslag: zelf de hoogte van de zorgtoeslag berekenenOm de hoogte van de zorgtoeslag te kunnen berekenen en toe te kennen heeft de Belastingdienst enige informatie nodig. De…
Bronnen en referenties
  • www.rechtopbijstand.nl
  • www.uwv.nl
Reacties

Peter Gerards, 30-04-2015
Hallo, ik heb al jaren COPD.Nu ben ik onlangs in het ziekenhuis geweest voor een grondig onderzoek naar de longfunctie.
Daaruit is gebleken dat ik nog maar 33 procent van mijn longen over heb! Daar komt nog bij dat ik artrose heb in de
nekwervels, beginnende nek hernia.Nu laat mijn baas mij gewoon 40 uur werken, ik werk in de instalatie branch, en dat is best
zwaar en vaak stoffig werk en daar heb ik helemaal de lucht niet meer voor ondanks dat ik het graag doe.Ik werk al 42 jaar
en weet gewoon niet beter maar het gaat gewoon niet meer. Nu is mijn vraag kan mijn baas dit zomaar van mij verlangen?
mvg.
Peter. Reactie infoteur, 04-05-2015
Beste Peter,
Dank je voor je bericht. Ik kan je niet echt een antwoord geven op je vraag wat betreft of de werkgever dit van jou kan verlangen. Moreel gezien: natuurlijk niet, maar juridisch gezien zou je informatie moeten inwinnen. (zie ook deze pagina van het juridisch loket: https://www.juridischloket.nl/werk/ziekte-en-werk/ziektewet-regels/ ) Als jij vindt dat je te ziek bent om te werken, moet jij dit zelf aangegeven. Of een werkgever het er nou mee eens is of niet, een ziekmelding is een ziekmelding. De werkgever is geen arts en kan niet bepalen of jij nog wel of niet kan werken. De werkgever moet het loon doorbetalen en net als jij zorgen dat je weer zo snel mogelijk kan werken. Als terugkeer in dezelfde functie niet mogelijk is, kan er gekeken worden of je een andere functie binnen het bedrijf kan vervullen.
Belangrijkste is je gezondheid. Is het gezond voor jouw situatie om zo door te blijven werken? Zolang je bent ziek gemeld, kan een werkgever jou niet ontslaan en kunnen jullie bekijken hoe je verder kan. Vaak zal een werkgever de arbodienst inschakelen. Zorg dat je uitslagen e.d. van het ziekenhuis bewaart, zodat je dit aan een keuringsarts kan laten zien.

Joost Faansen, 20-10-2014
Hierboven wordt gesteld dat als er iemand meekomt met het gesprek met de Arboarts dat het dan prettig is als een begeleider dan “die persoon daarbij kan helpen en eventueel aanvullen”. Mijn ervaring is heel anders. Gewoon verbijsterend.
Direct aan het begin van het gesprek werd ik als begeleider genegeerd. Als ik iets zei werd ik niet aangekeken er werd er gewoon niet gereageerd op wat ik zei. Het was zelfs zo dat de Arboarts heel nadrukkelijk met lichaamstaal aangaf dat ik mij niet moest bemoeien met het gesprek. Zijn gezicht sprak boekdelen: stuurs en nors kijkend en bewust mij niet aankijkend. Zijn houding was ronduit vijandig.
Ik heb in het gesprek dat 1,5 uur duurde 3 opmerkingen gemaakt om iets te verduidelijken. Dat was nodig omdat de opgeroepene soms moeilijk uit zijn woorden kon komen.
Op enig moment reageerde de Arboarts met een luid langgerekt sissend geluid (“sssssssssssssssttt”) op een opmerking die ik plaatste. Ronduit onbeschoft. Alsof ik een hondje was.
Om dit onbehoorlijke gedrag van een UWV-medewerker te voorkomen is het goed dat degene die opgeroepen is direct bij aanvang van het gesprek uitlegt dat de begeleider toestemming heeft om zich met het gesprek te bemoeien en het belangrijk is als de begeleider iets te zeggen heeft. Dan heeft de UWV-medewerker geen reden om te vinden dat een begeleider zijn mond moet houden.
Het lijkt erop dat het UWV voor het publiek klantvriendelijk doet maar dat de UWV-medewerkers daar niet van gediend zijn en dat zelf wel uitmaken. Reactie infoteur, 04-05-2015
Beste Joost,
Bedankt voor je reactie. Wat een verhaal… En helaas, ook herkenbaar hoe medewerkers van het uwv kunnen handelen.
Bedankt voor je tip. Het is inderdaad goed om dit meteen aan te geven. Volgens mij kan dit ook van te voren, ook telefonisch of schriftelijk doorgegeven worden.

Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.