Het ruimen van graven mag niet zomaar
Het ruimen van een graf mag niet zomaar gebeuren. Gemeenten kunnen besluiten om graven te ruimen als ze te weinig plaats hebben voor uitbreiding van een begraafplaats. Dit is een gevoelige kwestie, waar nabestaanden soms niet zo blij mee zijn. Toch is het ruimen van graven aan flink wat voorwaarden gebonden en kunnen nabestaande het ruimen keren door voor nog een periode van 10 jaar de grafrechten te huren of te kopen. Alles over het ruimen van graven.
Begraafplaatsen zijn steeds meer herdenkplaatsen geworden
Graven zijn de laatste jaren groter geworden omdat mensen grotere grafmonumenten plaatsen. Herdenken is belangrijker geworden en dat maakt dat graven ruimer van opzet zijn dan vroeger. Bovendien vinden veel mensen het prettig als een begraafplaats ook een soort parkachtige inrichting heeft. Veel gemeenten trekken zich dat aan en maken van de herdenkplaats een ruimte waar mensen kunnen zitten en wandelen. Dit heeft echter wel effect op het ruimtelijke aspect. Gemeenten die geen uitbreidingsmogelijkheden zien of die het te duur vinden om die uitbreiding te realiseren gaan daarom vaak over tot ruiming van bestaande graven.
Joden en Islamieten mogen niet worden herbegraven
Voor veel mensen is het een pijnlijke zaak als hun geliefde moet worden herbegraven door plaatsgebrek. Bij Joden en Islamieten of moslims is het zelfs verboden. De resten van de overledenen van die beide geloven mogen niet herbegraven worden. Maar ook voor niet-islamieten of niet-Joden kan het erg pijnlijk zijn te weten dat de resten van een overledene worden opgegraven en vervolgens herbegraven in een graf met vele anderen.
Wanneer mag een graf worden geruimd?
In de wet staan verschillende bepalingen over het ruimen van graven. Plaatselijke verordeningen en landelijke richtlijnen geven aan hoeveel jaar er tussen het begraven en het ruimen mag zitten. Meestal zijn dit:
- Graven voor 1900 worden in de meeste gevallen niet geruimd omdat gemeenten vinden dat zij een grote cultuurhistorische waarde hebben.
- Oorlogsgraven worden niet geruimd
- Graven die tussen 1900 en 1992 zijn gegraven mogen meestal na 2029 worden geruimd. Het mag ook eerder als na 30 jaar niemand meer is begraven in het graf of het monument in verval is geraakt en er niemand is die het wil opknappen.
- Graven die na 1992 in gebruik zijn genomen, mogen meestal al na 10 of 20 jaar worden geruimd.
- Graven met daarop eeuwigdurende rechten mogen ondanks wat het woord doet vermoeden toch geruimd worden onder bepaalde voorwaarden.
Hoe kun je ruiming van een graf voorkomen?
Het ruimen van een graf mag niet zomaar. Als een nabestaande niet wil dat de resten van de persoon in kwestie in een verzamelgraf komen, kan in de meeste gevallen nog gewoon een periode aan huur of koop worden bijgekocht. Dit is altijd voor een periode van 10 jaar. De gemeente is verplicht om de nabestaanden op de hoogte te stellen van het voornemen om te gaan ruimen. Zijn de nabestaande niet te vinden dan wordt er bij het graf een bordje geplaatst om aan te geven dat de gemeente van plan is om te ruimen. Nabestaanden kunnen daar dan nog op reageren en stappen ondernemen.
Iemand herbegraven
Gaat de gemeente toch over tot het ruimen van een graf en willen de nabestaanden dat de overledene in een eigen nieuw graf komt te liggen dan worden daarvoor weer nieuwe grafrechten geheven. Het opnemen en herplaatsen van het grafmonument moet ook door de nabestaanden worden betaald.
Waar gaan de resten van een overledene naartoe bij ruiming van een graf?
Bij een ruiming worden de resten van de overledene overigens wel herbegraven in een verzamelgraf. Nabestaanden kunnen ook kiezen voor het laten cremeren van de overledene. Ook is het mogelijk om de resten onder in hetzelfde graf te herbegraven. Dit wordt ook wel schudden genoemd. Om een graf te kunnen ruimen moet ten minste 1 jaar schriftelijk van te voren worden meegedeeld aan de rechthebbende dat de gemeente wil gaan ruimen. De nabestaanden moeten dan wel bekend zijn of ze moeten inmiddels getraceerd zijn.