Het ruimen van graven mag niet zomaar

Het ruimen van een graf mag niet zomaar gebeuren. Gemeenten kunnen besluiten om graven te ruimen als ze te weinig plaats hebben voor uitbreiding van een begraafplaats. Dit is een gevoelige kwestie, waar nabestaanden soms niet zo blij mee zijn. Toch is het ruimen van graven aan flink wat voorwaarden gebonden en kunnen nabestaande het ruimen keren door voor nog een periode van 10 jaar de grafrechten te huren of te kopen. Alles over het ruimen van graven.

Begraafplaatsen zijn steeds meer herdenkplaatsen geworden

Graven zijn de laatste jaren groter geworden omdat mensen grotere grafmonumenten plaatsen. Herdenken is belangrijker geworden en dat maakt dat graven ruimer van opzet zijn dan vroeger. Bovendien vinden veel mensen het prettig als een begraafplaats ook een soort parkachtige inrichting heeft. Veel gemeenten trekken zich dat aan en maken van de herdenkplaats een ruimte waar mensen kunnen zitten en wandelen. Dit heeft echter wel effect op het ruimtelijke aspect. Gemeenten die geen uitbreidingsmogelijkheden zien of die het te duur vinden om die uitbreiding te realiseren gaan daarom vaak over tot ruiming van bestaande graven.

Joden en Islamieten mogen niet worden herbegraven

Voor veel mensen is het een pijnlijke zaak als hun geliefde moet worden herbegraven door plaatsgebrek. Bij Joden en Islamieten of moslims is het zelfs verboden. De resten van de overledenen van die beide geloven mogen niet herbegraven worden. Maar ook voor niet-islamieten of niet-Joden kan het erg pijnlijk zijn te weten dat de resten van een overledene worden opgegraven en vervolgens herbegraven in een graf met vele anderen.

Wanneer mag een graf worden geruimd?

In de wet staan verschillende bepalingen over het ruimen van graven. Plaatselijke verordeningen en landelijke richtlijnen geven aan hoeveel jaar er tussen het begraven en het ruimen mag zitten. Meestal zijn dit:
  • Graven voor 1900 worden in de meeste gevallen niet geruimd omdat gemeenten vinden dat zij een grote cultuurhistorische waarde hebben.
  • Oorlogsgraven worden niet geruimd
  • Graven die tussen 1900 en 1992 zijn gegraven mogen meestal na 2029 worden geruimd. Het mag ook eerder als na 30 jaar niemand meer is begraven in het graf of het monument in verval is geraakt en er niemand is die het wil opknappen.
  • Graven die na 1992 in gebruik zijn genomen, mogen meestal al na 10 of 20 jaar worden geruimd.
  • Graven met daarop eeuwigdurende rechten mogen ondanks wat het woord doet vermoeden toch geruimd worden onder bepaalde voorwaarden.

Hoe kun je ruiming van een graf voorkomen?

Het ruimen van een graf mag niet zomaar. Als een nabestaande niet wil dat de resten van de persoon in kwestie in een verzamelgraf komen, kan in de meeste gevallen nog gewoon een periode aan huur of koop worden bijgekocht. Dit is altijd voor een periode van 10 jaar. De gemeente is verplicht om de nabestaanden op de hoogte te stellen van het voornemen om te gaan ruimen. Zijn de nabestaande niet te vinden dan wordt er bij het graf een bordje geplaatst om aan te geven dat de gemeente van plan is om te ruimen. Nabestaanden kunnen daar dan nog op reageren en stappen ondernemen.

Iemand herbegraven

Gaat de gemeente toch over tot het ruimen van een graf en willen de nabestaanden dat de overledene in een eigen nieuw graf komt te liggen dan worden daarvoor weer nieuwe grafrechten geheven. Het opnemen en herplaatsen van het grafmonument moet ook door de nabestaanden worden betaald.

Waar gaan de resten van een overledene naartoe bij ruiming van een graf?

Bij een ruiming worden de resten van de overledene overigens wel herbegraven in een verzamelgraf. Nabestaanden kunnen ook kiezen voor het laten cremeren van de overledene. Ook is het mogelijk om de resten onder in hetzelfde graf te herbegraven. Dit wordt ook wel schudden genoemd. Om een graf te kunnen ruimen moet ten minste 1 jaar schriftelijk van te voren worden meegedeeld aan de rechthebbende dat de gemeente wil gaan ruimen. De nabestaanden moeten dan wel bekend zijn of ze moeten inmiddels getraceerd zijn.
© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
Joods medische ethiek: bezoek een zieke / ziekenbezoekJoods medische ethiek: bezoek een zieke / ziekenbezoekU wilt voor "God spelen"? Dit is erg simpel. Bezoek een zieke net zoals God Abraham bezocht toen hij ziek was. Dus wanne…
Natuurbegraafplaats - begraven onder een boom of zwerfkeiNatuurbegraafplaats - begraven onder een boom of zwerfkeiNederland kent een aantal natuurbegraafplaatsen, waar het lichaam van de overledene wordt opgenomen in de natuur. Er zij…
Adoptiegraf MargratenEen graf adopteren van een overleden soldaat? Kan dat zomaar? Waar kan dat en hoe moet je dat regelen? Zijn er voorwaard…

AOW partnertoeslag: berekening, hoogteIn dit artikel: de berekening van de hoogte van de partnertoeslag AOW. Wat is partnertoeslag, wanneer komt u in aanmerki…
Urinecontrole (UC) gevangenis & hoelang zijn drugs in bloed?Urinecontrole (UC) gevangenis & hoelang zijn drugs in bloed?Urinecontrole (UC) binnen een gevangenis of detentie, hoe gaat dat in zijn werk? En hoelang zijn drugs in je bloed en ur…
Bronnen en referenties
  • Gemeente Skarsterlân
  • Gemeente Hardenberg

Reageer op het artikel "Het ruimen van graven mag niet zomaar"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

K. L. Nijdam, 01-11-2020 09:09 #5
Vraag.
Graag zou ik weten of het graf van mijn ouders ooit geruimd mag worden. Ik heb namelijk gezien dat men op het kerkhof waar mijn ouders liggen, graven van voor 1900 wil ruimen als daar geen steen staat of nog grafdekking aanwezig is. Nabestaanden worden overigens wel opgeroepen om te reageren. Ik neem aan dat deze graven net als die van mijn ouders eigen graven waren.
Mijn vader heeft in 1946, 2 graven gekocht, voor 60 gulden. Op het eigendomsbewijs staat o. a. het volgende: " Door ons kerkvoogden worden deze graven in eigendom afgestaan, waarvoor deze strekt tot bewys van overgang en kwitantie."
Mijn ouders zijn hierin begraven.
Graag uw reactie.
Vriendelijke groet

Maarten Bakker, 04-10-2020 15:03 #4
Wat gebeurt er met archeologische graven, zoals begraven sarcofagen en hunebedden? Zitten daar ook nog bepaalde rechten op? Of mag men deze graven zomaar opgraven?

Jan van den Berg, 20-05-2019 12:11 #3
Geachte ; ik heb ruzie met mijn vader en nu hoor ik van mijn zus dat het graf van opa en oma geruimd wordt maar mijn broer ligt daar ook bij in en hebben ze het steentje van mijn broer bij mijn moeder op het graf gezet volgens mij hoort hij mij daar van in kennis te stellen wat kan ik daar nog aan doen ik ben de oudste van de kinderen. m.v.g. Jan

Jeanny Alards, 25-02-2019 18:15 #2
De graven van mijn ouders zijn geruimd zonder dat ik het wist. Ik kwam er bij uit toen ik bloemen op de graven wou planten! Ik ben er nog steeds erg van onder de indruk! Wat kan ik doen?

Nienke, 23-03-2017 09:08 #1
Vraagje: kunnen alleen nabestaanden grafrechten overnemen cq grafruiming voorkomen? Of kan een willekeurig iemand ook betalen voor verlenging van een graf? Enů Als 3 van de 4 nabestaanden het graf willen ruimen, kan nummer 4 dan gewoon het graf aanhouden mits deze natuurlijk ook betaalt.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 21-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 5
Schrijf mee!