nieuws uitgelicht

Verplicht werken in de bijstand

Mensen die in de bijstand zitten hebben het moeilijk om een baan te vinden. Ze komen steeds verder van de arbeidsmarkt af te staan. In sommige gemeenten worden mensen met een bijstandsuitkering verplicht om er iets voor terug te doen. Ze moeten verplicht werken om hun uitkering te behouden. Mensen die een uitkering ontvangen moeten iets terug doen voor de maatschappij. Dit is het standpunt van sommige gemeenten over haar uitkeringsgerechtigden. Dit heeft twee functies, namelijk de uitkeringsgerechtigde komt terug in het arbeidsproces en er worden werkzaamheden verricht waar de gemeente weer profijt van heeft. Voor deze klussen hoeven ze niemand anders in te huren of ze kunnen bedrijven ervoor laten betalen. Helaas voor de uitkeringsgerechtigden zijn dit over het algemeen niet de mooiste klusjes.

Rechtszaak Bennie Beck, de schoffelweigeraar

De gemeente Arnhem laat haar uitkeringsgerechtigden werken voor hun uitkering. Zo ook Bennie Beck, die zonder werk thuis komt te zitten. Na twintig jaar in de horeca te hebben gewerkt en een paar jaar in de uitvaartbranche, overlijdt zijn vriendin aan longkanker. Hierdoor was hij niet meer in staat om in de uitvaartbranche werkzaam te zijn en hij komt werkloos thuis te zitten. Hij moest zich melden bij een arbeidstrainingscentrum om in het Work First traject te gaan werken. Een dergelijk traject helpt uitkeringsgerechtigden terug te keren op de arbeidsmarkt. Hij kreeg de keuze om te schoffelen of lijm in te pakken. Na één dag schoffelen is hij gestopt met de “dwangarbeid”, en de gemeente heeft hem gekort op zijn uitkering. De schoffelweigeraar begon met behulp van de FNV een proefproces tegen de gemeente, en met succes. De gemeente mag het Work First traject hanteren, maar moet werkzaamheden aanbieden die de kans op werk daadwerkelijk vergroten.

Dwangarbeid

In meer gemeenten worden de uitkeringsgerechtigden verplicht om werkzaamheden te verrichten, zonder dat ze er financieel beter van worden. Ze moeten eigenlijk werken om een uitkering te kunnen ontvangen. Uit onderzoek van Divosa is gebleken dat 70 procent van de bijstandsgerechtigden het terecht vinden dat ze een tegenprestatie moeten leveren voor de uitkering. Het hoeft hier niet te gaan om uitdagende functies, maar de bedoelding is om ze in het arbeidsproces te betrekken. Doordat ze er niet beter van worden en ze zijn verplicht om deel te nemen wordt het door sommigen gezien als dwangarbeid.

Voordelen van het Work First traject?

Het is in het verleden gebleken dat het een effectieve manier is om mensen terug te laten keren in het arbeidsproces. De mensen komen terug in het werkritme, en zullen alleen al hierdoor meer kans maken op een nieuwe baan. De uitkeringsgerechtigden tonen op deze manier ook aan dat ze bereid zijn om te weken. Werkgevers zullen mensen uit het Work First traject eerder aannemen dan mensen die gewoon thuis blijven zitten en de gebruikelijke verplichte sollicitatiebrieven versturen. Het werk in het project kan goed gecombineerd worden met een opleidingstraject.

Nadelen van het Work First traject?

De betreffende uitkeringsgerechtigden krijgen vaak werkzaamheden te verrichten die niets toevoegt aan hun CV. Door te gaan schoffelen of het inpakken van flessen mineraalwater krijgen deze mensen niet meer vaardigheden.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Bijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieBijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieMensen die een bijstandsuitkering ontvangen moeten zich houden aan een aantal verplichtingen. Zo geldt er een sollicitat…
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Bijstand en verplicht vrijwilligerswerkBijstand en verplicht vrijwilligerswerkIemand die in de bijstand zit, is verplicht om te solliciteren naar een baan. in de bijstand zit je niet altijd vrijwill…

Inzamelen plastic afval werktVanaf 1 januari 2010 moeten alle gemeenten kunststof verpakkingsmateriaal verplicht inzamelen, waarna het voor hergebrui…
Wat is Wajong? voorwaarden en uitkeringsbedragenDe Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) is een inkomensvoorziening voor jongeren die op een…
Bronnen en referenties
  • Spits
Reactie

W., 28-05-2012
Dat je verplicht moet werken dat vind ik nog niet eens zo erg, maar wat ik wel heel erg vind is dat ze mij ook op zo'n schoffel project gezet hebben, en het ergste is dat ik dat 4 dagen moest doen van 8 tot 16:30 en vrijdag van 8 tot 12:00uur. Dat is dus 4x 8.5uur = 34 +4 uur = 38 uur dat voor het geld dat je krijgt in de bijstand.

Met anderen woorden ze hebben een manier gevonden mensen te laten werken voor onder de min salaris grens. En daar tegenover wordt zo'n bedrijf beter door jou en zo'n reintergratiebureau krijgt weet ik wat voor bedragen. Reactie infoteur, 28-05-2012
Je kunt het probleem oplossen door een betaalde baan te zoeken die wel aan de wensen voldoet. In de praktijk kan dit nogal tegenvallen, maar het is de enige oplossing.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.