nieuws uitgelicht

Verplicht werken in de bijstand

Mensen die in de bijstand zitten hebben het moeilijk om een baan te vinden. Ze komen steeds verder van de arbeidsmarkt af te staan. In sommige gemeenten worden mensen met een bijstandsuitkering verplicht om er iets voor terug te doen. Ze moeten verplicht werken om hun uitkering te behouden. Mensen die een uitkering ontvangen moeten iets terug doen voor de maatschappij. Dit is het standpunt van sommige gemeenten over haar uitkeringsgerechtigden. Dit heeft twee functies, namelijk de uitkeringsgerechtigde komt terug in het arbeidsproces en er worden werkzaamheden verricht waar de gemeente weer profijt van heeft. Voor deze klussen hoeven ze niemand anders in te huren of ze kunnen bedrijven ervoor laten betalen. Helaas voor de uitkeringsgerechtigden zijn dit over het algemeen niet de mooiste klusjes.

Rechtszaak Bennie Beck, de schoffelweigeraar

De gemeente Arnhem laat haar uitkeringsgerechtigden werken voor hun uitkering. Zo ook Bennie Beck, die zonder werk thuis komt te zitten. Na twintig jaar in de horeca te hebben gewerkt en een paar jaar in de uitvaartbranche, overlijdt zijn vriendin aan longkanker. Hierdoor was hij niet meer in staat om in de uitvaartbranche werkzaam te zijn en hij komt werkloos thuis te zitten. Hij moest zich melden bij een arbeidstrainingscentrum om in het Work First traject te gaan werken. Een dergelijk traject helpt uitkeringsgerechtigden terug te keren op de arbeidsmarkt. Hij kreeg de keuze om te schoffelen of lijm in te pakken. Na één dag schoffelen is hij gestopt met de “dwangarbeid”, en de gemeente heeft hem gekort op zijn uitkering. De schoffelweigeraar begon met behulp van de FNV een proefproces tegen de gemeente, en met succes. De gemeente mag het Work First traject hanteren, maar moet werkzaamheden aanbieden die de kans op werk daadwerkelijk vergroten.

Dwangarbeid

In meer gemeenten worden de uitkeringsgerechtigden verplicht om werkzaamheden te verrichten, zonder dat ze er financieel beter van worden. Ze moeten eigenlijk werken om een uitkering te kunnen ontvangen. Uit onderzoek van Divosa is gebleken dat 70 procent van de bijstandsgerechtigden het terecht vinden dat ze een tegenprestatie moeten leveren voor de uitkering. Het hoeft hier niet te gaan om uitdagende functies, maar de bedoelding is om ze in het arbeidsproces te betrekken. Doordat ze er niet beter van worden en ze zijn verplicht om deel te nemen wordt het door sommigen gezien als dwangarbeid.

Voordelen van het Work First traject?

Het is in het verleden gebleken dat het een effectieve manier is om mensen terug te laten keren in het arbeidsproces. De mensen komen terug in het werkritme, en zullen alleen al hierdoor meer kans maken op een nieuwe baan. De uitkeringsgerechtigden tonen op deze manier ook aan dat ze bereid zijn om te weken. Werkgevers zullen mensen uit het Work First traject eerder aannemen dan mensen die gewoon thuis blijven zitten en de gebruikelijke verplichte sollicitatiebrieven versturen. Het werk in het project kan goed gecombineerd worden met een opleidingstraject.

Nadelen van het Work First traject?

De betreffende uitkeringsgerechtigden krijgen vaak werkzaamheden te verrichten die niets toevoegt aan hun CV. Door te gaan schoffelen of het inpakken van flessen mineraalwater krijgen deze mensen niet meer vaardigheden.
© 2009 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Bijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieBijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieMensen die een bijstandsuitkering ontvangen moeten zich houden aan een aantal verplichtingen. Zo geldt er een sollicitat…
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Bijstand en verplicht vrijwilligerswerkBijstand en verplicht vrijwilligerswerkIemand die in de bijstand zit, is verplicht om te solliciteren naar een baan. in de bijstand zit je niet altijd vrijwill…

Inzamelen plastic afval werktVanaf 1 januari 2010 moeten alle gemeenten kunststof verpakkingsmateriaal verplicht inzamelen, waarna het voor hergebrui…
Wat is Wajong? voorwaarden en uitkeringsbedragenDe Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) is een inkomensvoorziening voor jongeren die op een…
Bronnen en referenties
  • Spits

Reageer op het artikel "Verplicht werken in de bijstand"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. G., 31-12-2014 12:18 #10
Werken voor je uitkering als je kan werken lijkt me niet meer dan normaal. De uitvoering in de praktijk is echter heel wisselend. Zo moet ik voor de duur van 2 jaar 38 uur per week werken voor het behoud van een WWB waar andere collega's er afkomen met 16 uur 12 uur 5 uur etc. voor hetzelfde inkomen en gezinssituatie. We houden de moed er maar in, doen ons best en tonen welwillendheid en motivatie… leuk is anders. Kleine kantnotitie, meerdere diploma's maar geen werk in mijn sector of vergelijkbare.

Jette Klijnsma, 11-12-2013 06:05 #9
Slavernij 2.0 werken met behoud van uitkering.

H., 17-09-2013 10:52 #8
@W: het wettelijk minimumloon is dit jaar vastgesteld op € 1.477,80 per maand.
Ook al zit je in de bijstand vind ik gewoon dat je dit moet krijgen voor 160 uur per maand.
Maar in het kader behoud van uitkering krijg je maar 500 tot 600 euro (in mijn geval).
Ik vind dit heel erg fout.

Emile van der Heijden, 24-08-2012 10:57 #7
Minister kamp gaf pas geleden op tv toe dat het te werk stellen in strijd is met de Europese regelgeving, dus in principe kan je gewoon weigeren… omdat Nederland zich aan die regelgeving dient te houden.

W., 28-05-2012 01:08 #6
Dat je verplicht moet werken dat vind ik nog niet eens zo erg, maar wat ik wel heel erg vind is dat ze mij ook op zo'n schoffel project gezet hebben, en het ergste is dat ik dat 4 dagen moest doen van 8 tot 16:30 en vrijdag van 8 tot 12:00uur. Dat is dus 4x 8.5uur = 34 +4 uur = 38 uur dat voor het geld dat je krijgt in de bijstand.

Met anderen woorden ze hebben een manier gevonden mensen te laten werken voor onder de min salaris grens. En daar tegenover wordt zo'n bedrijf beter door jou en zo'n reintergratiebureau krijgt weet ik wat voor bedragen. Reactie infoteur, 28-05-2012
Je kunt het probleem oplossen door een betaalde baan te zoeken die wel aan de wensen voldoet. In de praktijk kan dit nogal tegenvallen, maar het is de enige oplossing.

Ano, 22-02-2011 19:30 #5
Het is wel degelijk verplicht het aangeboden werk te aanvaarden waaronder dus ook schoffelen kan vallen. Tuurlijk kun je bezwaar aantekenen en de gemeente dagen met als risico dat ze jou op alle mogelijke manieren dwars zullen proberen te zitten en bij het minste of geringste een maatregel op zullen willen leggen. Ik zit momenteel midden in deze situatie en ik kan je verzekeren dat 4 uurtjes schoffelen een eeuwigheid duurt maar desalniettemin doe ik het toch maar om de lieve vrede te bewaren.

N., 21-12-2010 15:01 #4
Niemand is verplicht werk te verichten in het kader van de WWB, men dient wel in kader van een reintegratie alle medewerking te verlenen om aan het werk te komen hierbij kan een kort durende werktaak een onderdeel van zijn.
De WWB kent geen verplichte arbeid. Indien je voor langere tijd door gemeenten moet gaan werken met behoud van uitkering dien ALTIJD een bezwaarschrift in of ga naar de bestuursrechter.

H., 08-12-2010 13:20 #3
Komt de werkverschaffing weer terug? Laten ze de degenen die uit 'n ander land komen die nog nooit gewerkt hebben en 'n uitkering ontvangen maar aan het werk zetten. Maar niet die door de BAAS onschuldig op straat zijn gezet na vele jaren trouwe dienst.

C., 15-07-2010 00:33 #2
En als de Re-integratiebedrijf iemand probeert aan het werk te zetten via een uitzendbureau, waarin:
Het uitzendbureau krijgt betaald van de opdrachtgever. De werknemer krijgt betaald van de WW of WWb. De Re-integratiebedrijf krijgt betaald van de UWV… Na 2 manden zit de werknemer aan een werk (of weer niet…) die niets bijvoegt aan zijn CV, en alleen de re-integratiebedrijf en uitzendbureau hebben iets aan verdiend, ten koste van de belastingbetaler.
Het is om misselijk te worden hoe kon deze situatie ontstaan! Er is werk, en er is gewoon misbruik gemaakt van mensen die werk nodig hebben door de re-integratiebedrijven.

Youri Carma, 02-10-2009 14:24 #1
Dus er is wel werk men wil er alleen niet voor betalen. He ik heb ook nog een heleboel werk en kan duizende mensen aan het werk helpen zo, zonder betaling natuurlijk. Denk binnenkort een aantal bedrijven op te richten. Geen kunst.

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 02-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 10
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!