Basisexamen inburgering in het buitenland: een overzicht

Basisexamen inburgering in het buitenland: een overzicht Als iemand voor langer dan 90 dagen in Nederland wil wonen en werken, moet hij of zij in veel gevallen het basisexamen inburgering in het buitenland afleggen. Dit examen bestaat uit drie onderdelen en voor elk onderdeel moet een voldoende gehaald worden. Zodra dit examen met een voldoende is afgesloten kan een aanvraag voor een MVV worden ingediend. MVV staat voor machtiging voorlopig verblijf. Hiermee kan iemand afreizen naar Nederland en in Nederland zijn of haar verblijfsvergunning afhalen.

Waarom het examen afleggen

In veel gevallen moet het basisexamen inburgering in het buitenland afgelegd worden omdat de persoon in kwestie een relatie heeft met Nederlander en zij zich samen in Nederland willen vestigen. Het examen is een van de voorwaarden om een machtiging voorlopig verblijf (MVV) te verkrijgen. Met de MVV kan in Nederland een verblijfsvergunning opgehaald worden. Het examen wordt afgelegd op de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst. Voor sommige landen geldt dat de vertegenwoordiging van het betreffende land in een ander land is gevestigd. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Aanvraag van het examen

Het examen wordt aangevraagd bij de DUO. Na het invullen van alle gegevens wordt een e-mail gestuurd met de betaalgegevens van de DUO. Het examen moet nu eerst betaald worden. Zodra de betaling is ontvangen door de DUO zullen zij hier een bevestiging van sturen. Hierna kan een afspraak voor het examen ingepland worden. Dit kan via de website van de vertegenwoordiging, die te vinden zijn op de website van de Rijksoverheid. Het examen bestaat uit drie onderdelen. Om alle drie onderdelen te kunnen afleggen moet er 150 euro (2016) betaald worden.

De onderdelen van het examen

De onderdelen in het examen zijn Kennis van de Nederlandse Samenleving, leesvaardigheid en spreekvaardigheid. Per onderdeel moet een voldoende worden gehaald. De beoordeling gaat volgens het Nederlandse schoolsysteem, dus van een tot en met tien. Er moet een zes gehaald worden voor een voldoende. Alle onderdelen worden op de computer gemaakt.

Kennis van de Nederlandse Samenleving

In het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving worden dertig vragen gesteld over de Nederlandse cultuur. Deze vragen komen uit een lijst met honderd standaardvragen die te vinden zijn op de website van naar Nederland. Op het examen ziet de kandidaat een foto, de vraag en twee antwoordmogelijkheden.

Leesvaardigheid

Voor het examen leesvaardigheid krijgt de kandidaat twee verschillende soorten vragen. Eerst krijgt de kandidaat een woord te zien. Daarna hoort hij vier geluidsfragmenten en moet de kandidaat aangeven op welke fragment hij het geschreven woord hoort. Dezelfde vragen krijgt hij ook andersom. Hier hoort hij het woord en moet uit de vier geschreven opties de juiste worden gekozen.
Daarna krijgt de kandidaat een aantal simpele leesteksten waar meerkeuzevragen bij gesteld worden.

Ook voor oefenmateriaal voor dit onderdeel kan op de website 'Naar Nederland' worden gekeken. Ook Ad Appel heeft hier een goede methode voor. Het is voor dit onderdeel vooral belangrijk dat de kandidaat een groot gedeelte van de 1200 basiswoorden uit de Nederlandse taal kent. Deze 1200 woorden horen bij het taalniveau A1.

Spreekvaardigheid

Ook voor spreekvaardigheid is het van belang om de 1200 basiswoorden te kennen. Ook hiervoor kunnen beide methodes, Naar Nederland en Ad Appel, goed gebruikt worden. In dit onderdeel krijgt de kandidaat een aantal video's te zien waarop iemand hem een vraag stelt. Dit zijn vragen als:
  • Wat is uw geboortedatum?
  • Wat is uw voornaam?
  • Wat is uw lievelingsdier?

Vervolgens krijgt de kandidaat een aantal zinnen te horen en te lezen die de kandidaat moet afmaken. De kandidaat kan de antwoorden voor beide onderdelen inspreken op de computer. Het spreekvaardigheidsexamen wordt vaak gezien als het moeilijkste onderdeel van het examen.

De uitslag

De DUO kijkt het examen binnen acht weken na en de uitslag wordt per e-mail verstuurd. De reden dat dit zo lang duurt is dat het spreekvaardigheidsexamen met de hand nagekeken moet worden. Als de kandidaat het examen heeft gehaald kan de aanvraag voor een MVV worden ingediend. De benodigde documenten hiervoor zijn te vinden op de website van de IND.

Als de kandidaat niet geslaagd is, hoeft de kandidaat alleen het niet gehaalde onderdeel over te doen. Heeft de kandidaat bijvoorbeeld een zes voor leesvaardigheid en Kennis van de Nederlandse Samenleving en een vier voor spreekvaardigheid, hoeft alleen spreekvaardigheid opnieuw afgelegd te worden. Er zijn veel kandidaten die een of twee onderdelen opnieuw moeten doen. Soms kan het de tweede keer helpen dat de kandidaat het examen al een keer heeft gezien en weet wat hij kan verwachten.
© 2016 - 2024 Bianck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Europees Referentiekader: De taalniveaus A1-C2Europees Referentiekader: De taalniveaus A1-C2Bij het leren van een nieuwe taal of het volgen van een taalcursus worden voor de verschillende niveaus vaak termen als…
Zorgtoeslag 2020 en 2021 buitenlandZorgtoeslag 2020 en 2021 buitenlandRecht op zorgtoeslag in het buitenland? Wie in het buitenland woont, kan in 2020 en 2021 gewoon en legaal in aanmerking…
Hulp bij aanvragen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)Een aanvraagformulier krijg je meestal van je werkgever. Je kunt ook zelf een formulier downloaden. Als je een ingevuld…

Bloeddiamanten en tegengaan verkoop door certificatiesysteemBloeddiamanten en tegengaan verkoop door certificatiesysteemIn een wereld zonder oorlog zou bij dezelfde beschikbaarheid van geld daar zeer veel van besteed kunnen worden aan beter…
Besluit Uniforme Saneringen (BUS) bij bodemsaneringBesluit Uniforme Saneringen (BUS) bij bodemsaneringHet Besluit Uniforme Saneringen (BUS) zorgt er voor dat het uitvoeren van standaard bodemsaneringen op een eenvoudige en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eslfuntaiwan, Pixabay
  • https://ind.nl/documents/7018.pdf
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen
  • http://www.naarnederland.nl
  • http://www.adappel.nl
Bianck (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.