Basisexamen inburgering in het buitenland: een overzicht
Als iemand voor langer dan 90 dagen in Nederland wil wonen en werken, moet hij of zij in veel gevallen het basisexamen inburgering in het buitenland afleggen. Dit examen bestaat uit drie onderdelen en voor elk onderdeel moet een voldoende gehaald worden. Zodra dit examen met een voldoende is afgesloten kan een aanvraag voor een MVV worden ingediend. MVV staat voor machtiging voorlopig verblijf. Hiermee kan iemand afreizen naar Nederland en in Nederland zijn of haar verblijfsvergunning afhalen.
Waarom het examen afleggen
In veel gevallen moet het basisexamen inburgering in het buitenland afgelegd worden omdat de persoon in kwestie een relatie heeft met Nederlander en zij zich samen in Nederland willen vestigen. Het examen is een van de voorwaarden om een machtiging voorlopig verblijf (MVV) te verkrijgen. Met de MVV kan in Nederland een verblijfsvergunning opgehaald worden. Het examen wordt afgelegd op de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst. Voor sommige landen geldt dat de vertegenwoordiging van het betreffende land in een ander land is gevestigd. Een overzicht hiervan is te vinden op
de website van de Rijksoverheid.
Aanvraag van het examen
Het examen wordt aangevraagd bij de DUO. Na het invullen van alle gegevens wordt een e-mail gestuurd met de betaalgegevens van de DUO. Het examen moet nu eerst betaald worden. Zodra de betaling is ontvangen door de DUO zullen zij hier een bevestiging van sturen. Hierna kan een afspraak voor het examen ingepland worden. Dit kan via de website van de vertegenwoordiging, die te vinden zijn op de website van de Rijksoverheid. Het examen bestaat uit drie onderdelen. Om alle drie onderdelen te kunnen afleggen moet er 150 euro (2016) betaald worden.
De onderdelen van het examen
De onderdelen in het examen zijn Kennis van de Nederlandse Samenleving, leesvaardigheid en spreekvaardigheid. Per onderdeel moet een voldoende worden gehaald. De beoordeling gaat volgens het Nederlandse schoolsysteem, dus van een tot en met tien. Er moet een zes gehaald worden voor een voldoende. Alle onderdelen worden op de computer gemaakt.
Kennis van de Nederlandse Samenleving
In het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving worden dertig vragen gesteld over de Nederlandse cultuur. Deze vragen komen uit een lijst met honderd standaardvragen die te vinden zijn op de website van
naar Nederland. Op het examen ziet de kandidaat een foto, de vraag en twee antwoordmogelijkheden.
Leesvaardigheid
Voor het examen leesvaardigheid krijgt de kandidaat twee verschillende soorten vragen. Eerst krijgt de kandidaat een woord te zien. Daarna hoort hij vier geluidsfragmenten en moet de kandidaat aangeven op welke fragment hij het geschreven woord hoort. Dezelfde vragen krijgt hij ook andersom. Hier hoort hij het woord en moet uit de vier geschreven opties de juiste worden gekozen.
Daarna krijgt de kandidaat een aantal simpele leesteksten waar meerkeuzevragen bij gesteld worden.
Ook voor oefenmateriaal voor dit onderdeel kan op de website 'Naar Nederland' worden gekeken. Ook
Ad Appel heeft hier een goede methode voor. Het is voor dit onderdeel vooral belangrijk dat de kandidaat een groot gedeelte van de 1200 basiswoorden uit de Nederlandse taal kent. Deze 1200 woorden horen bij het taalniveau A1.
Spreekvaardigheid
Ook voor spreekvaardigheid is het van belang om de 1200 basiswoorden te kennen. Ook hiervoor kunnen beide methodes, Naar Nederland en Ad Appel, goed gebruikt worden. In dit onderdeel krijgt de kandidaat een aantal video's te zien waarop iemand hem een vraag stelt. Dit zijn vragen als:
- Wat is uw geboortedatum?
- Wat is uw voornaam?
- Wat is uw lievelingsdier?
Vervolgens krijgt de kandidaat een aantal zinnen te horen en te lezen die de kandidaat moet afmaken. De kandidaat kan de antwoorden voor beide onderdelen inspreken op de computer. Het spreekvaardigheidsexamen wordt vaak gezien als het moeilijkste onderdeel van het examen.
De uitslag
De DUO kijkt het examen binnen acht weken na en de uitslag wordt per e-mail verstuurd. De reden dat dit zo lang duurt is dat het spreekvaardigheidsexamen met de hand nagekeken moet worden. Als de kandidaat het examen heeft gehaald kan de aanvraag voor een MVV worden ingediend. De benodigde documenten hiervoor zijn te vinden op de website van de IND.
Als de kandidaat niet geslaagd is, hoeft de kandidaat alleen het niet gehaalde onderdeel over te doen. Heeft de kandidaat bijvoorbeeld een zes voor leesvaardigheid en Kennis van de Nederlandse Samenleving en een vier voor spreekvaardigheid, hoeft alleen spreekvaardigheid opnieuw afgelegd te worden. Er zijn veel kandidaten die een of twee onderdelen opnieuw moeten doen. Soms kan het de tweede keer helpen dat de kandidaat het examen al een keer heeft gezien en weet wat hij kan verwachten.