Trouwen op eigen wijze

Trouwen op eigen wijze Een standaard bruiloft zit vaak vol tradities en gebruiken. Het vergt veel voorbereiding, het kost vaak duizenden euro’s en levert het huwelijkspaar soms zoveel stress op dat ze niet daadwerkelijk kunnen genieten van wat de mooiste dag van hun leven zou moeten zijn. Het kan ook anders, en goedkoper.

Jullie dag

Voor je aan de slag gaat met alle voorbereidingen, bedenk goed wat je wil. Bedenk vooral waar jullie trouwdag om draait. Deze dag is jullie dag. Neem jezelf voor om de dingen zo te regelen zoals jij het mooi, leuk, fijn of prettig vindt. Want: voor je het weet kies je een huwelijksboeket die je schoonmoeder mooi vindt, of zit je op je eigen huwelijksfeest naar huwelijks-abc’s te luisteren omdat de familie het zo leuk vindt. Jullie bepalen.

De standaard bruiloft? Of...

Bij een huwelijk denk je aan: een witte bruidsjurk, ringen, een bruidsauto, een bruidsboeket, een huwelijksceremonie, een bruidstaart, bruidslingerie, bruidsmeisjes enzovoort enzovoort. Dit kan ook heel mooi zijn, en doe het vooral zo als je dat ook daadwerkelijk het mooiste vindt voor jouw huwelijk. Maar je kan je afvragen of je het niet persoonlijker wil maken door hier zelf invulling aan te geven. En wil je een bruiloft zoals gebruikelijk is, of zou je jouw huwelijk liefst anders willen doen.

Kosten besparen

Een bijkomend voordeel van zelf invulling geven aan jouw bruiloft is dat je hierdoor ook goedkoper uit kan komen. Een creatieve bruiloftstaart door een vriendin laten maken, is minder duur dan bij een winkel bestellen.

Locatie

Je kan kiezen voor een het gemeentehuis, maar vaak is het ook mogelijk om zelf een locatie aan te wijzen. Deze locatie moet bereikbaar zijn. De voorzieningen die nodig zijn voor een huwelijk moeten aanwezig zijn, zoals een zaal, een ruimte om in terug te trekken, een toilet.

De gasten

Nodig je de gasten uit omdat je ze daadwerkelijk bij de ceremonie wilt hebben of kan je ze net zo goed op een aansluitend feest uitnodigen. Dat kan je je ook afvragen voor de mensen die je op je feest uitnodigt, voor wie nodig je ze uit? Als je lang twijfelt over iemand, wil dat vaak al iets zeggen. Je komt wellicht op minder gasten uit, maar dan heb je echt die mensen om je heen die voor jullie belangrijk zijn.

Het feest

Waarom het huwelijksfeest geven op een doorsnee locatie met een doorsnee zaal die doorsnee gebakjes en bittergarnituur serveert... Je kunt tegenwoordig op de gekste plekken een geschikte locatie huren, denk bijvoorbeeld aan de dierentuin. Maar je kunt ook bedenken om het feest bij jullie thuis te geven, als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt, of misschien ken je mensen met een grote schuur die daarvoor geschikt is.

Bruidskleding

Bruidskleding is ontzettend duur. Zelfs als je een huwelijksjurk huurt is dit vaak nog duurder dan een mooie nieuwe avondjurk. En je kan je afvragen of je op de mooiste dag van je leven ingesnoerd wilt zitten in een strakke ongemakkelijke jurk, die je de rest van je leven toch niet aan zult trekken. Trek geen bruidsjurk aan omdat dit volgens de verwachting is, maar trek datgene aan wat bij je past, waar je je lekker in voelt en wat bijzonder is. Wellicht ken je iemand die voor jou een mooie jurk kan maken?

Tradities rondom de bruiloft

Van veel gebruiken kun je je afvragen of het voor jullie een toegevoegde waarde heeft. Denk bijvoorbeeld aan een bruidsboeket of een bruidstaart. Ze zijn vaak ook ontzettend duur, het bruidsboeket zit toch de hele tijd in de weg, en de bruidstaart is met een half uur op. Hiervan kan je je ook afvragen of je geen mensen in je omgeving kent die je hierbij kunnen helpen, iemand die zelf mooie planten in de tuin heeft en misschien een boeket voor je wil maken. Zo willen veel mensen je vaak wel helpen bij de bruiloft. Iemand die foto’s wil maken, je kan helpen bij het kapsel en de make-up, en misschien heb je wel iemand in je omgeving met een oldtimer! En of die dure lingerie nog van pas komt na een mooie, maar zeer lange en intensieve dag...?

Het is leuk om te zoeken naar manieren om de dag zo persoonlijk mogelijk te maken. Als dingen teveel stress opleveren, zoek naar makkelijke oplossingen of besteed het uit aan mensen in je directe omgeving. Op deze manier kan je bruiloft echt een dag worden om nooit te vergeten, en kan je er ook echt van genieten.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…
Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Trouwen in het buitenland is voor sommige mensen noodzaak, maar voor velen een droom die uitkomt. Trouwen op de locatie…

De mooiste trouwlocaties van Zuid-HollandBen je op zoek naar een romantische locatie in Zuid-Holland voor jullie bruiloft? Wat dacht je van een sprookjesachtig k…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 30-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.