Vuurwerkverbod in Nederland

Vuurwerkverbod in Nederland Bij een jaarwisseling hoort voor veel mensen vuurwerk. Men heeft het gevoel dat het nieuwe jaar inknallen erbij hoort. Toch geldt sinds 2014 in een aantal Nederlandse gemeentes een vuurwerkverbod voor bepaalde gebieden. In deze verbod-gebieden mag geen consumentenvuurwerk worden afgestoken. Het verbod op vuurwerk is ingesteld om de jaarlijkse overlast en slachtoffers van vuurwerk te verminderen.

Tegen vuurwerk

Begin 2013 werd gemeld dat uit onderzoek is gebleken dan maar liefst zes op de tien Nederlanders voor een vuurwerkverbod zou zijn. Met een vuurwerkverbod wordt bedoeld dat het afsteken van consumentenvuurwerk rondom de jaarwisseling wordt verboden. In plaats daarvan zouden gemeentes moeten zorgen voor een professionele vuurwerkshow. Ook de meerderheid van de politieke partijen pleitte voor een vuurwerkverbod. Daarnaast streden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG) ook voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk rondom de jaarwisseling.

Vuurwerkverbod 2014

In 2014 werd voor het eerst in een aantal Nederlandse gemeenten een vuurwerkverbod ingesteld voor de jaarwisseling 2014-2015. Als eerste gaf de gemeente Hilversum aan dat er in het centrum een vuurwerkverbod zou gelden. Aanleiding hiervoor was zware vuurwerk overlast in de jaren hiervoor. Naast Hilversum kondigden ook gemeentes Amsterdam, Barendrecht, Brielle, Castricum, Den Helder, Geldermalsen, Goes, Heumen, Maassluis, Oirschot, Oud- Beijerland, Rotterdam, Simpelveld Terschelling, Velsen, Vlaardingen, Vianen en Zeevang aan dat er in deze gemeentes vuurwerkvrije zones zouden gelden. Deze vuurwerkvrije zones zijn vooral gebieden in en rondom scholen, winkelcentra, uitgaanscentra, zieken- en verzorgingshuizen en plekken met dieren.

Vuurwerk slachtoffers

De aanleiding voor het vuurwerkverbod was het grote aantal vuurwerk slachtoffers dat jaarlijks rondom de jaarwisseling ontstond. Deze slachtoffers ontstonden vaak vooral door het verkeerd gebruik van vuurwerk of door illegaal vuurwerk. Sommige mensen houden aan vuurwerk blijvend letsel aan bijvoorbeeld de ogen of handen over. Van 2000 tot 2014 vielen er jaarlijks gemiddeld 850 vuurwerk slachtoffers, waaronder soms doden. Om deze slachtoffers in het vervolg te voorkomen werd in 2014 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis in een aantal Nederlandse gemeentes gebruik gemaakt van een vuurwerkverbod.

Vuurwerk afsteken strafbaar

Het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden is altijd al strafbaar geweest. Net zoals het afsteken van illegaal vuurwerk, of het verkeerd afsteken van vuurwerk. Denk hierbij aan het maken van vuurwerkbommen of het onverantwoord omgaan met vuurwerk, zoals het bijvoorbeeld naar mensen toegooien. Sinds het vuurwerkverbod in 2014 is het in de gemeentes waar het vuurwerkverbod geldt, op de plekken waar het verbod geldt, helemaal verboden om vuurwerk af te steken. Wanneer men hier toch vuurwerk afsteekt, pleegt men een strafbaar feit.

Vuurwerkverbod niet op privé terrein

Het vuurwerkverbod dat door sommige gemeentes in bepaalde gebieden van hun gemeente is afgegeven, geldt overigens niet voor privé terreinen. Vanaf je eigen tuin of balkon mag je dus gerust vuurwerk afsteken. Hierover is wel discussie ontstaan, want wat gebeurd er nu als je vanaf je balkon een vuurpijl afsteekt en deze komt gevaarlijk op straat terecht? Over dit discussiepunt is verder nog geen uitspraak gedaan.
© 2014 - 2024 Kebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVoor veel mensen is vuurwerk leuk. Vooral leuk om naar te kijken. Sommige personen menen dat ze zelf vuurwerk moeten mak…

Wat zijn hulpmiddelen en wie betaalt ze mij?Wat zijn hulpmiddelen en wie betaalt ze mij?Verstrekking en vergoeding van hulpmiddelen is door het in werking treden van de nieuwe WMO per 1 januari 2015 ingrijpen…
Wat is een BKR-registratie en hoe krijg je die?Een BKR kredietregistratie, 9 miljoen mensen in Nederland hebben er een en bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord.…
Bronnen en referenties
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/30/zeker-negentien-gemeenten-met-vuurwerkvrije-zone-rond-oudjaarsdag/
  • Rtl4 Journaal (30 november 2014, 18.00 uur): Berichtgeving over het vuurwerkverbod
  • NOS Journaal (30 november 2014, 20,00 uur): Berichtgeving over het vuurwerkverbod
Kebo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.