Wat is een BKR-registratie en hoe krijg je die?

Een BKR kredietregistratie, 9 miljoen mensen in Nederland hebben er een en bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Hoe krijg je nou een BKR-registratie, wat zijn de consequenties hiervan, hoe lang zit je er aan vast en hoe kom je er weer van af? Antwoord op deze en meer vragen vind je in dit artikel.

Wat is het doel van de BKR-registratie?

Het doel van de BKR+registratie is om de kredietwaardigheid van personen te kunnen beoordelen. De kredietwaardigheid van personen is belangrijk als mensen bijvoorbeeld een lening of een abonnement willen afsluiten. Als iemand een betalingsachterstand op een lening heeft of heeft gehad, kan dit voor bijvoorbeeld een bank genoeg reden zijn om deze persoon geen nieuwe lening te geven. Als een klant bij een bank komt voor een lening, kan de bank de gegevens over deze klant aanvragen bij het BKR. De BKR verstrekt dan de gegevens over deze persoon. Let wel op: het BKR is niet de instantie die beoordeelt of iemand wel of geen lening kan krijgen. De BKR+registratie is dus eigenlijk een soort 'bescherming' voor de verstrekkers van financiële producten. Maar ook consumenten worden beschermd tegen het lenen van teveel geld.

Hoe vindt de registratie plaats?

Als iemand een lening heeft afgesloten, worden de gegevens hierover tot 5 jaar na de aflossing van deze gegevens bewaard. Dit geldt niet voor hypothecaire leningen. Deze gegevens worden alleen geregistreerd als de klant al meer dan vier maanden de hypotheek niet heeft betaald. Van alle mensen in Nederland die een lening hebben wordt een elektronisch dossier bijgehouden in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Bij het BKR zijn ongeveer 865 instellingen aangesloten. Voor alle instellingen in Nederland met een bankvergunning is het wettelijk zelfs verplicht om aangesloten te zijn bij het BKR. Tot 2011 konden ook telefoonbedrijven zich aansluiten bij het BKR, maar sinds die datum mag dit niet meer. Voordat een kredietverstrekker een lening verstrekt aan een klant, zijn zij wettelijk verplicht om een BKR toetsing te doen. Het BKR werkt met verschillende codes die achter de naam van een persoon kunnen staan volgens het volgende systeem:
  • A: de aflossing van een krediet is te laat betaald, dit kan tussen de twee en de vier maanden te laat zijn. Hierbij moet je denken aan leningen, maar ook thuiswinkels of de betaling van je creditcard.
  • A1: Er is een betalingsachterstand ontstaan en daarna is een betalingsregeling getroffen.
  • A2: Een incassobureau heeft de betaling opeisbaar gesteld.
  • A3: Er kan geen €250 of meer worden afgeschreven van de bankrekening.

Hoe krijg je een BKR-registratie?

Als je een betalingsachterstand hebt bij een organisatie die is aangesloten bij het BKR, dan is deze organisatie verplicht om deze betalingsachterstand te melden bij het BKR. Je krijgt voordat de achterstand wordt gemeld wel eerst een waarschuwing dat dit wordt gedaan als je de achterstand niet compenseert, dit is de organisatie wettelijk verplicht.
De schulden waarvoor je geen BKR-registratie krijgt zijn studieschulden, huurschulden, belastingschulden of schulden bij het energiebedrijf.

Wat zijn de consequenties van de registratie?

Veel mensen vragen zich af wat de consequenties zijn van een BKR-registratie. Als je bij het BKR staat geregistreerd, is dit voor veel instellingen een reden om je geen lening te verstrekken. Ook als de lening al is afgelost, blijf je nog vijf jaar vermeld om jet Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit geldt niet alleen voor hypotheken en leningen, maar ook voor bijvoorbeeld het aanvragen van een creditcard of als je iets wil kopen op afbetaling.

Kun je je BKR-registratie opvragen?

Iedereen kan bij het BKR een verzoek doen om inzage van zijn financiële dossier. Ook kun je aanvragen welke instellingen het afgelopen jaar jouw financiële dossier hebben opgevraagd. Voor het ten onrechte opvragen van een financieel dossier kan een instelling een boete krijgen. Voor inzage in je dossier betaal je €4,95 per inzage. Je dossier kun je inzien bij alle Nederlandse bankfilialen met een kasfunctie.

Kun je van je BKR-registratie afkomen?

Als je registratie bij het BKR terecht is, kun je hier niks aan veranderen en blijft deze registratie staan. Pas vijf jaar na de aflossing van je lening wordt je uit het systeem verwijderd. Als je vindt dat je ten onrechte geregistreerd staat bij het BKR, kun je hier wel stappen tegen ondernemen. Als eerste kun je nagaan of er bij het registreren van jouw naam misschien aan administratieve fout is gemaakt. Als je deze fout kunt aantonen kun je een verzoek tot correctie indienen bij de verstrekker van de lening. Het heeft geen zin om dit bij het BKR te doen omdat het BKR alleen de instelling is die zorgt voor het feitelijk registreren. Het BKR kan wel voor je bemiddelen als je er niet uit komt met de kredietverstrekker. Het BKR heeft ook een geschillencommissie, hier kun je terecht als de bemiddeling ook niet heeft geholpen.

Je kunt ook naar de geschillencommissie van het BKR als je geen aanmaning en waarschuwing van de kredietverstrekker hebt gekregen voordat je bij het BKR geregistreerd werd. Je kunt dan bezwaar maken bij de geschillencommissie. Als je de aanmaning en waarschuwing niet hebt gekregen doordat de kredietverstrekker niet je goede adres had, dan heeft je bezwaar weinig zin omdat je zelf verantwoordelijk bent om de juiste adresgegevens te verstrekken aan de kredietverstrekker.
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…
Positieve BKR registratiePositieve BKR registratieEen positieve BKR, wat is dat? Een BKR registratie kan zowel positief als negatief zijn. Deze melding is belangrijk als…
Rood staan bij de bank levert BKR-registratie opVanaf 1 december 2016 zijn de regels rondom het lenen van geld aangescherpt. Ook het roodstaan tot 250 euro op een bankr…

Vuurwerkverbod in NederlandVuurwerkverbod in NederlandBij een jaarwisseling hoort voor veel mensen vuurwerk. Men heeft het gevoel dat het nieuwe jaar inknallen erbij hoort. T…
Wat kun je doen tegen een boete?Wat kun je doen tegen een boete?Het kan iedereen, bewust of onbewust en om allerlei redenen overkomen: een verkeersboete. Dit kan zijn vanwege bijvoorbe…
Bronnen en referenties
  • www.bkr.nl
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 06-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.