Fraude uitkeringen en toeslagen: melden fraude en misbruik
In Nederland hebben we uitstekende sociale voorzieningen voor mensen die het financieel niet al te breed hebben. Voorbeelden hiervan zijn uitkeringen en toeslagen. Helaas wordt er door heel wat mensen misbruik van gemaakt. Dit is in feite diefstal van het geld van belastingbetalers. In dit artikel informatie over hoe je fraude kan melden bij de instanties.
Inhoud
Welke uitkeringen en toeslagen zijn er?
Er zijn in Nederland verschillende uitkeringen en toeslagen. Deze worden ook wel ‘sociale vangnet’ genoemd. Geld dat wordt geind als belastinggeld wordt onder andere gebruikt om mensen die in de problemen zitten te helpen. Het is een goed iets dat dit sociale vangnet er is. Wie niet meer kan werken of wie zijn of haar baan kwijt raakt hoeft bijvoorbeeld niet meteen zijn of haar huis uit. Voorbeelden van uitkeringen en toeslagen zijn:
- Werkeloosheidsuitkering (WW-uitkering)
- Bijstandsuitkering
- Arbeidsongeschiktheidsuitkering
- Huurtoeslag
- Zorgtoeslag
- Kinderopvangtoeslag
- Kindgebonden budget
Fraude en misbruik van het sociale vangnet
Helaas worden de uitkeringen en toeslagen niet alleen gebruikt waarvoor ze nodig zijn. Sommige mensen maken er onterecht gebruik (oftewel misbruik) van. Iedereen kent wel voorbeelden of verhalen van mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen maar wel zwart bijklussen. Of mensen die zwart hun geld verdienen en ondertussen huurtoeslag en zorgtoeslag ontvangen. Mensen durven hiervoor vaak niet aan de bel te trekken bij de instanties, ze willen immers geen verrader zijn. Maar ben je wel een verrader? Fraude is namelijk strafbaar en wordt gezien als een vorm van diefstal. In dit geval is het geld dat wordt ‘gestolen’ van de belastingbetaler. In feite wordt er dus geld gestolen van jezelf. Het is daarom absoluut niet raar om fraude te melden. Wel is het uiteraard noodzakelijk dat je redelijk overtuigd bent van de fraude.
Fraude door bedrijven
Niet alleen particulieren frauderen, maar ook bedrijven doen dit soms. Er zijn bijvoorbeeld diverse subsidies in het leven geroepen om bedrijven mee te ondersteunen. Bedrijven maken soms onterecht aanspraak op deze subsidies.
Waar kan je fraude melden van uitkeringen?
Wanneer je denkt dat er een persoon of bedrijf fraudeert met een uitkering of subsidies kan je dat melden bij het UWV. De UWV is de afkorting voor Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. Deze instantie regelt onder andere de uitkeringen, enzovoorts. Via de website van het UWV kunt u online een melding van fraude doen. Deze melding wordt dan behandeld bij het Centraal Meldpunt Fraude. Het is ook mogelijk om een brief te sturen. Wanneer je een brief stuurt moet je in ieder geval de naam, het adres en andere gegevens van de betrokken persoon of het bedrijf zo volledig mogelijk vermelden. Het is ook goed om kort aan te geven waarom je denkt dat deze persoon of dit bedrijf fraudeert. De brief kan worden gestuurd naar:
Centraal Meldpunt Fraude UWV
Antwoordnummer 13097
2501 VC Den Haag
Tevens is het mogelijk om de melding telefonisch te doen. Het telefoonnummer is 0900-9294 (lokaal tarief).
Waar kan je fraude melden van toeslagen?
Meldingen van fraude over huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget kunnen schriftelijk worden gemeld via:
Belastingdienst Toeslagen
Afdeling MenO Team 9de etage
Postbus 2092
3500 GB Utrecht
Je kan ook de melding per email verzenden. Je kan je email sturen naar toeslagen.fraude@belastingdienst.nl
Het is ook mogelijk om de melding telefonisch te doen. Het telefoonnummer is 0800-2358353. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
Is je melding anoniem?
Je melding wordt volledig anoniem behandeld. De mogelijke fraudeur komt er dus niet achter dat je de melding hebt gedaan.
Wat wordt er met de melding gedaan?
Alle meldingen die worden gedaan worden in behandeling genomen. Vanwege een geheimhoudingsplicht wordt je niet persoonlijk op de hoogte gehouden van de afhandeling. Je krijgt dus niet persoonlijk te horen als iemands uitkering of toeslag is stopgezet.
Lees verder
Reactie
Tamsin, 25-11-2016
Mijn dochter ontvangt een aanvullende bijstand. Ze houdt zich netjes aan alle opgedragen (vaak absurde) regels en meldt iedere scheet aan haar consulent. Ze heeft sinds maart van dit jaar een nieuwe vriend. Netjes doorgegeven. Ze houdt zich aan de regels die ze opgedragen heeft gekregen. Stonden er plots twee ambtenaren voor de deur voor een huisbezoek. Er had iemand een anonieme melding gedaan over dat ze zou samenwonen. Ze bleken tevoren al bewijs te hebben verzameld en nu wilden ze haar woning onderzoeken. Daar schrik je wel even van. Die controle vond ze niet erg, ze had niks te verbergen want ze woont helemaal niet samen. Ze vindt het erger dat iemand in de nabije omgeving iets heeft doorgegeven wat niet waar is en zij daar nu de gevolgen van ondervindt. Ze mochten geen informatie verstrekken over die aangifte maar het was overduidelijk dat het om een wraakactie gaat. Geen prettig idee dat zo iemand in jouw directe omgeving zit, jou beticht van iets waar die geen zekerheid over kan hebben. Dat je, als je zeker bent van fraude en genoeg bewijs hebt je dan iemand aangeeft prima maar ga niet mensen betichten van zaken waar je geen zekerheid over hebt. En al helemaal niet om wraak te nemen omdat je iemand niet moet. Als je zo nodig wil klikken heb dan ook het lef dat bij naam te doen. Mijn dochter heeft nu de gevolgen op haar dak omdat iemand het zo nodig vond een valse informatie te verstrekken. Denk maar eens goed na over of jouw beschuldigingen terecht zijn voor je een melding doet.
Reactie infoteur, 05-12-2016
Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Misselijke actie inderdaad