Zelfhypnose, wat houdt het in?
Tijdens een hypnose wordt een bewustzijnstoestand aangeduid waarbij de client diep ontspannen is en volledig geconcentreerd. Hypnotherapie kan gebruikt worden door een hypnotherapeut om een gevoel, gedrag te veranderen of zelfs om uit te zoeken wat er in het verleden is gebeurt. Hypnotherapie kan een hulpmiddel zijn bij het stoppen van roken of bij pijn in het lichaam. Kan ik ook zelfhypnose toepassen? Het antwoord is: Ja!
Wat is Hypnose?
Dagelijks komen we in een hypnotische trance toestand , wanneer we een boek lezen, slapen of even wegdromen. We zijn zo geconcenteerd bezig, dat u bepaalde dingen die gebeuren niet hoort. Dit is een zeer lichte vorm van hypnose. Veel mensen stellen hypnose in een verkeerd daglicht. Ze vatten het op als een vorm van hekserij of iets wat met het onnatuurlijke te maken heeft. Dit beeld is totaal misplaatst.
Tijdens een hypnose bent u totaal ontspannen en concentreert u zich op een bepaald punt, geluid of licht. Op een monotone toon worden er suggesties gegeven die de client moet uitvoeren. Hiermee bedoel ik niet dat de client de opdracht krijgt om een kip na te doen, zoals u bij veel programma's op tv ziet, maar de suggestie om bijvoorbeeld een lichaamsdeel aan te spannen en weer los te laten. Zo onstaat het ontspannen gevoel. Het is dus de client zelf die de trance ontwikkelt en laat bestaan. Alles draait om het concentreren op uzelf, uw lichaam en de droom waar u zich in zal bevinden.
Een hypnose sessie zal als eerst beginnen met een gesprek. De therapeut zal eerst moeten beoordelen wat het probleem is en wat de karakter eigenschappen van de client zijn. Het karakter is zeer belangrijk voor een volgende sessie, want als de client bijvoorbeeld een dominant karakter eigenschap heeft, zal het totaal geen zin hebben als de therapeut 'orders of opdrachten' geeft met een dominante stem. De suggestie of 'opdracht' zal dan in een vragende zin worden gesteld, wil de client tijdens de hypnose suggesties aannemen.
Zelfhypnose
Bij zelfhypnose brengt u uzelf in een hypnotische toestand. Dit gaat vrij makkelijk, want eigenlijk doen we dit al dagelijks, zonder dat we ons ervan bewust zijn. U moet een reden hebben waarom u dit wilt doen. Wilt u helemaal tot uzelf komen? Wilt u zich herinnneren wat u in het verleden hebt meegemaakt, zoekt u rust in uw leven, wilt u stoppen met roken of wilt u gewoon even in een fantasiewereld zitten? Dit kan allemaal met zelfhypnose.
U kunt om te beginnen de deuren en ramen dicht doen, om lawaai van buitenaf te voorkomen. Voelt u zich op uw gemak met rustige muziek (daarmee bedoel ik yogamuziek), dan kunt u deze aanzetten. Zorg ervoor dat u het niet koud krijgt zodat de hypnose niet gestoord kan worden. Ook is het belangrijk om als eerst een doktersadvies te vragen, mocht u hartklachten, astma, zwangerschap etc. hebben. U gaat lekker op een comfortabele bank of bed liggen met uw armen langs uw lichaam, dus niet schuin of in een rare houding, maar gewoon recht op uw rug. De kunst is om te leren luisteren naar de stem in uw hoofd. ( u kunt van te voren ook uw stem op een bandje opnemen en afspelen). Als eerst spant u uw voeten ongeveer 5 tellen aan en laat ze dan weer los. U zult voelen dat uw voeten zwaarder worden. Dit gaat u met de rest van uw lichaam ook doen, beginnend van onder. Het zal eindigen met het aanspannen van uw hoofd en gelaatstrekken. U voelt zich dan heel ontspannen en een beetje zwaar, alsof u heel erg moe bent.
Uw stem zal tegen u zeggen dat u heel erg moe bent en steeds vermoeider raakt. Zegt u dit vaak genoeg, dan gelooft u er ook in en gebeurt het ook! Alle suggesties die u hierna geeft, zult u gaan geloven. Bijvoorbeeld:'' Ik kan mijn arm niet optillen. Mijn arm is te zwaar, het lukt me niet! Het gaat me niet lukken, hij is loodzwaar.'' Als u dan probeert om uw arm op te tillen, lukt het ook niet! U kunt zich nu in uw gedachten/droom een omgeving voorstellen, die alleen voor u bereikbaar is. Veel mensen verbeelden zich dat ze in een bosrijke omgeving liggen, in het groene gras, met bloemen om hun heen en op de achtergrond horen ze het ruisen van de zee. Een heldere blauwe lucht met een prachtige zonsondergang en een briesje wind. Mocht u zich in deze fase van hypnose bevinden, dan hebt u rust gevonden en kunt u tijdens de hypnose tot uzelf komen.
U kunt wakker worden door lawaai of een wekker die u van te voren hebt gezet. U kunt dit ook doen als u moeite heeft met slapen, want door deze fase van hypnose slaapt u als een roos! Voordat u in slaap valt of tijdens de beginfase van zelfhypnose moet u uzelf wel suggesties geven, dat als u wakker wordt, u zich goed voelt en uitgeslapen bent. U kunt ook in uw hoofd blijven herhalen: Als ik wakker wordt voel ik me perfect, ik zit lekker in mijn vel, ik ben weer fit en als herboren.
Als u deze suggesties niet geeft, kan het zijn dat u zich na de hypnose futloos gaat voelen of zelfs helemaal uitgeput bent.
De bedoeling van zelfhypnose is om tot uzelf te komen. Het gaat erom dat u weer lekker in uw vel gaat zitten en u zich als herboren voelt. U moet u vitaal voelen en alle problemen, stress en andere negatieve factoren uitbannen. U moet hiervoor veel tijd voor besteden, want om tot een bepaalde fase van hypnose te komen duurt het soms wel eens een uur of langer. Alles draait om concentratie.
Verschillende fases van hypnose
Er zijn verschillende stadia van hypnose, van licht zoals een lichte roes tot een zeer zware hypnotische toestand met een totaal verlies van (zelf)bewustzijn en waarbij zelfs een blokkade van zintuiglijke en pijnprikkels kan optreden. Deze fases zal ik nu niet gaan bespreken, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Mocht u hartproblemen hebben, astma, infecties of last hebben van benauwdheidaanvallen, dan kunnen u deze fases fataal worden, omdat het hart langzamer gaat kloppen en de ademhaling zal zwaarder worden. (Dit wordt ook wel een coma toestand genoemd)
© 2007 - 2024 Gabrielle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypnose: zin of onzin?Wat is hypnose en hoe kom je in hypnose? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Hypnose lijkt voor veel mensen gevaarlijk o…
PersoonlijkheidsstoornissenEen persoonlijkheidsstoornis uit zich door afwijkend gedrag en emoties. De persoon in kwestie heeft omvangrijke en steed…
Reactieve depressieIn tegenstelling tot een depressie zonder aanwijsbare reden is een reactieve oftewel exogene depressie een stemmingsstoo…