Hypnose: zin of onzin?

Hypnose: zin of onzin? Wat is hypnose en hoe kom je in hypnose? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Hypnose lijkt voor veel mensen gevaarlijk of onbereikbaar. Toch komt hypnose in de praktijk vrij veel voor en is, we zetten onzelf soms ook in hypnose.

Wat is hypnose

Hypnose is iets wat voor veel mensen heel eng lijkt. Toch is het dat niet. Hypnose is namelijk een vorm van trance. En iedereen is wel eens in trance, zelfs vaker dan je denkt. Een bekend voorbeeld is het feit dat je aan het autorijden bent, en ineens op de plek van bestemming bent. Zonder dat je het in de gaten had ben je er al. Hoe kan dat? Je was even in trance. Je rijdt op de automatische piloot.

Een ander voorbeeld is het lezen van een boek. Je kan hier soms helemaal in verdwijnen, zonder dat je in de gaten het wat er om je heen gebeurt. Later hoor je wel eens dat mensen je iets gevraagd hebben en dat je iets terug gezegd hebt, maar je weet hier niks meer vanaf. ook tijdens het lezen van een boek kan je dus sterk in trance raken.

Verhoogde concentratie

Hypnose is een vorm van trance, eigenlijk een verhoogde concentratie. Bij hypnose slaap je dus niet, zoals vaak wordt gedacht. Tijdens hypnose ben je gewoon bij bewustzijn. Je hoeft niet in hypnose te geloven om zelf gehypnotiseerd te worden. Iedereen kan in trance raken. Wel moet je zelf meewerken aan de ontspanning en de concentratie. Sluit je je hiervoor af, dan is het moeilijk om gehypnotiseerd te worden.

Showhypnose

Vooral in de jaren 90 van de 20e eeuw was showhypnose een echte hype. Denk aan de shows van Rasta Rostelli. Hierin worden mensen gehypnotiseerd, die bijvoorbeeld kakelen als een kip en naakt door het publiek rennen. Wat is hiervan waar en kan dit bij hypnose?

Veel van deze shows is opzet: er wordt niet alleen gebruik gemaakt van hypnose, maar ook van goocheltrucs, licht en geluidseffecten en oefening. De show is van te voren heel vaan geoefend en goed in elkaar gezet. Ook zoekt de showhypnotiseur zijn slachtoffers heel goed uit. Zoals bij de shows van Rastelli, waarin hij eist dat er minimaal 200 mensen in het publiek zitten. Op deze manier kan hij goed iemand selecteren die zich wil laten hypnotiseren, en die vooral bereid is om gekke dingen te doen voor een publiek.

Niet meer uit hypnose raken

Er wordt wel eens beweerd dat je soms niet meer uit hypnose raakt, maar dit is onzin: mensen die niet goed uit hun hypnose gehaald zijn, zullen uiteindelijk zelf eruit komen. Net als dat je je zelf van het boek losrukt en weer terug bent, kan je ook zelf weer uit de hypnose komen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Hypnose - 'terug naar uw onderbewustzijn'Bij hypnose treedt er een verandering van het bewustzijn op, die door een hypnotiseur tot stand wordt gebracht. Lange ti…
Liefdesverdriet? Probeer hypnose!Liefdesverdriet. Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken. Je hebt niet alleen moeite met concent…
Hypnose, betrouwbaar?Een hypnose is het onderbewustzijn van een persoon “activeren”. Hierbij worden herinneringen opgehaald om verder in de d…

De verwerking van adoptie van baby tot vroege volwassenheidAdoptie is een mooie manier van kinderen krijgen. Voor een adoptiekind is het een levenslange verwerking van een gebeurt…
Dromen uitleggen in de oude tijdDromen uitleggen in de oude tijdSinds mensenheugenis hebben mensen gedroomd. En zolang als mensen dromen, zolang heeft men een bijzondere betekenis toeg…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.