Hoe voorkom je stress?

Hoe voorkom je stress? Eenvoudig, door je niet in te spannen. Maar als dat de oplossing voor iedereen was, dan zouden er niet zoveel mensen overspannen zijn, een burn out hebben of zich tijdelijk uit het arbeidsproces moeten ontstekken. Dat de hectische westerse maatschappij daar mee te maken heeft, is wel duidelijk. Maar die wetenschap neemt het nog niet weg.

Stress

Bijna iedereen (95%) heeft in meer of mindere mate zo nu en dan last van stress en op zich kan een stressvol moment nog niet direct zoveel kwaad, maar als het aanhoudt, ophoogt of invloed heeft op je welzijn in zijn algemeenheid, dan moet er iets gebeuren.

Sommige mensen denken direct aan je volledig terugtrekken als je de stress op voelt komen, maar dat is lang niet altijd nodig. Zoals gezegd is een gezonde werkdruk prima, maar je lichaam en geest moeten het niet gaan “voelen”. Voelen in de zin dat het je functioneren in de weg zit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en dus zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Niet wereldschokkend, maar let er maar eens op hoe je er normaal mee omgaat.

De dagelijkse gang van zaken

Je zou haast zeggen, wat heeft de dagelijkse gang van zaken er nu mee te maken … maar dat is best veel en het hoeft niet eens zoveel impact te hebben.

Buiten

De buitenlucht is altijd goed en zeker met zonlicht gaan mensen zich beter voelen. Lekker wandelen of hardlopen is goed voor het lichaam, want voor iedereen geldt immers dat uur bewegen per dag. Doe je het in de kou, dan verbrand je zelfs zo’n 20% tot 40% meer dan normaal. Je lichaam moet immers veel harder werken om op temperatuur te blijven. Je geest leegt zich tijdens het lopen. In het begin loop je vaak nog te denken aan de dingen die je bezig houden, maar gaandeweg vermindert dat automatisch. En blijf je piekeren focus je dan op de omgeving of beter nog, op je lichaam. Volg je ademhaling, je looppas en focus je er goed op. Iedere keer als die zorgen weer de boventoon voeren, laat je deze langzaam voorbij drijven. Niet krampachtig, maar gewoon voorbij laten drijven als de wolken boven je hoofd. Voel je lichaam langzaam ontspannen.

Maar neem je liever de fiets, dan is dat ook akkoord. Lekker een eindje fietsen, waar je niet zo zeer bezig hoeft te zijn met uitkijken dat je niet overhoop gereden wordt, maar zoek de stilte op. Tussen de weilanden door, een bospad volgen of het duinweggetje.

Spijsvertering

Je interne leven bevindt zich achter je huid, maar ook al zie je er niets van, je voelt des te meer. Veel mensen zien het als een vanzelfsprekendheid en feitelijk een noodzakelijk kwaad. Maar je spijsvertering is erg belangrijk en als je er zorgvuldig mee omgaat, levert dat op meer fronten voordelen op, dan alleen een gezond lichaam. Bovendien voelen veel mensen de stress in de spijsvertering en daarmee doe je dus direct je lichaam te kort. Let op enkele zaken, zoals:
  • Het klinkt wellicht vreemd, maar neem de tijd voor je toiletgang. Veel mensen gaan snel even plassen, maar plas goed uit en je ontlasting die blijft zitten, droogt het lichaam uit en dikt in. Goed naar je lichaam luisteren, ook als het om de stoelgang gaat.
  • Bewegen is goed voor de geest, maar ook voor de darmen. Of het nu een stukje wandelen, hardlopen, zwemmen of de trap nemen is … dat maakt niet uit. Je stimuleert de darmen als je regelmatig beweegt.
  • De darmen worden ook gestimuleerd als je voldoende vezels binnen krijgt. Let goed op je voeding en zorg dat je op dagbasis voldoende vezels binnen krijgt. Let op het brood wat je eet, de rijstproducten of bonen.

In huis…

Powernap

Het klinkt wellicht vreemd, maar een powernap in de middag maakt je actiever en helpt je te ontspannen. Een half uurtje even de ogen sluiten is dus niet typisch iets wat je slechts bij je oma aan hoeft te treffen.

Netjes in huis

Behalve dat het er netter uit ziet, is het ook nog goed om te ontstressen … ruim je huis op! Veel mensen krijgen het in het hoofd niet georganiseerd als de omgeving dit ook niet is. Bovendien helpt het proces van opruimen, de stressgedachten te verdrijven. Wil je immers je zorgvuldig met al je spullen omgaan, dan moet je daar je hoofd bijhouden en niet bij hetgeen je stress bezorgt. Op het moment dat de ruimte netjes is, is het in je hoofd ook een stuk verder. Het maakt niet uit of het je bureau is, de woonkamer, de keuken of een andere ruimte is waar je regelmatig vertoeft.

Niksen!

Wat is dat nu helemaal … ‘niksen’? Niksen is even niets doen, een kort moment of wat langer. Even helemaal niets, waarbij het schuldgevoel achterwege moet blijven. Immers, veel mensen krijgen daar nog steeds een schaamtegevoel bij. Maar als je helemaal niets doet, krijgt je hoofd juiste weer ruimte. Las regelmatig een ‘niksmoment’ in.

Materiaal of immaterieel?

Is het een open deur? Wellicht, maar veel mensen gaan nog steeds kopen als ze zich niet lekker in hun vel voelen. Dit, terwijl het zinvoller is om juist met andere mensen leuke dingen te gaan doen. En dat leuke vul je zelf in, zolang je er maar van kunt genieten.

Concluderend

Eigenlijk zijn het allemaal dingen die je relatief eenvoudig in je leven in kunt passen, geen kapitalen kosten en wat je jezelf bijna niet kunt ontnemen. Als je nu zelf ook nog maar vindt dat je het waard bent, heb je al een hele stap gezet. Voorkomen is en blijft beter dan genezen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…

Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Wat geuren met je doen!Wat geuren met je doen!Geuren zijn niet weg te denken uit ons leven. Het is bijna niet voor te stellen hoe mensen, die niet of nauwelijks ruike…
Bronnen en referenties
  • J. Verster, mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.