‘Dicht bij jezelf blijven’ de ultieme toverquote?
De ultieme "toverquote" wordt door iemand ergens toegepast en zonder verdere uitleg wordt het in no time een hype. Geen onbekend fenomeen, maar soms toch vreemd als de quote niet iets nieuws betreft. Immers, de professional bezigt het al langere tijd, maar plots wordt het door jan-en-alleman overgenomen en in de meest uiteenlopende situaties toegepast. Waar gaat het feitelijk om?
Dicht bij jezelf blijven
Het is niet meer of minder dan wat het zegt. Ofwel, verkondig niet iets wat niet bij je natuur hoort, voel vanuit jezelf wat bij je hoort en bij je past. Op zich is dat absoluut allemaal waar, maar wat maakt het anders dan voorheen?
Een goed voorbeeld is de arbeidsmarkt, daar doen veel mensen zich tijdens een sollicitatiegesprek toch net iets beter voor. Daarbij gaat het niet om beleefdheidsnormen, maar bijvoorbeeld wanneer een onderdeel van de functie net even buiten je scope ligt, dan zou het in het verleden eerder de insteek "aanpassen" zijn. Als je nu in dezelfde situatie komt en het aanpassen ligt buiten je comfortzone, dan is dat schijnbaar niet je functie. Je valt wellicht toch door de mand, je gaat niet gelukkig worden in een functie etc. etc. En eerlijk gezegd het is allemaal waar, maar toch is het nu net even anders.
Mentaliteit
Niet het "dicht bij jezelf blijven" is nieuw, de mentaliteit van de mens is anders geworden. Was in het verleden de mentaliteit zo dat je kost wat kost die baan zou moeten krijgen (toe aan een nieuwe uitdaging, meer salaris en/of meer aanzien of gewoon zorgen dat je aan het werk bent en blijft), inmiddels wordt er eerder en beter gekeken naar wat past bij je. En dat geldt niet alleen voor werk, maar bijvoorbeeld ook als het om een nieuwe partner gaat.
Immers als je gaat daten kan je je wel anders voordoen dan je bent, maar wat schiet je er mee op? Je kunt bij een baan nog even volhouden dat je op je tenen moet lopen, maar in de privé situatie is dat al helemaal niet aan te raden (als het al haalbaar is). Ook de relaties en het verbreken van een relatie past in het straatje van elkaar ontgroeien, nieuwe wegen bewandelen etc. Voor weinigen is "voor het leven" weggelegd.
Mindset
Zeggen we daarmee dat "dicht bij jezelf blijven dus oké is? Natuurlijk, alleen is het een toverquote geworden en in iedere bedrijfstak en in privé-situatie wordt het te pas en te onpas gebruikt. Het wordt langzaam maar zeker een loze kreet als je er geen invulling aan geeft. Invulling geef je er aan door mensen te helpen, dicht bij zichzelf te blijven. Lang niet iedereen past het zomaar toe, als men het al durft of kan! Soms moet je mensen zelfs over de streep trekken en dan maakt het niet uit of het om een relatie gaat of vanuit de werksituatie is.
Het begint immers bij het voelen, het ervaren dat je dicht bij jezelf zit. Het verschil tussen de mensen die leven en degene die overleven wordt steeds groter en dat maakt dat menigeen slechts draaiende houdt wat er draaiende gehouden moet worden. Als je al met de kreet "dichtbij jezelf blijven" aan de slag gaat, is het goed om mensen zonodig ook te helpen in dit proces.
Ervaar wie je bent
Het klinkt een beetje wazig en strikt genomen is dat het ook, maar het is wel waar het om gaat. Kom dichterbij jezelf en of je dat nu doet aan de hand van yoga oefeningen of je mediteert regelmatig, zolang je maar naar je lichaam gaat luisteren. Zo kom je langzaam in balans en werken lichaam en geest perfect samen. Niet dat het nu zo eenvoudig is, soms is er een lange weg voor nodig.
Oefenen
Oefening baart kunst en dat geldt ook als je je lichaam echt moet leren kennen. Weten waar en hoe je lichaam reageert en niet alleen denken met je hoofd, maar neem in je denkpatroon ook je lichaam mee. De ontwikkeling van je intuïtie wordt op deze wijze enorm gestimuleerd en is enig moment niet eens meer "eng".
Het begint bij een oefening waar je opnieuw je adem leert observeren én voelt. Door gewoon te gaan staan in een rechte houding en je longen via de neus vol te zuigen met zuurstof en toelaten dat het in je bloed door het lichaam wordt opgenomen. Vervolgens de gebruikte zuurstof weer in alle rust je lichaam te laten verlaten en voelen wat het doet met je. Volg in je hoofd waar de zuurstof komt en ga met je linkerarm over je hoofd en buig zo ver mogelijk naar rechts, weer terug en dan je rechterarm over je hoofd en doorbuigen zo ver als je kunt. Blijf goed doorademen en voel de zuurstof in je lichaam. Focus op datgene waar je mee bezig bent en nergens anders op.
Ga nu zitten met een rechte rug en trek je benen, die tot dan gestrekt voor je liggen, naar je toe en laat je benen naar buiten vallen. Laat je voetzolen elkaar raken en trek in deze positie je voeten omhoog zo dicht als mogelijk naar je lichaam. Ook nu geldt weer, gewoon door blijven ademen en focus.
Door je lichaam groter te maken, voel je je lichaam ook steeds beter. Ga staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar. Laat je armen, die langs je lichaam hangen, langzaam omhoog komen op een inademing. Net zo lang tot ze boven je hoofd zijn en je vingers elkaar raken. Maak je groot, even vasthouden en op een uitademing je armen weer neerwaarts richting je lichaam laten gaan. Zolang je de focus goed op de ademhaling legt, voel je precies wat je lichaam doet.
Leer je lichaam kennen
Hoe vreemd het ook klinkt, veel mensen kennen hun lichaam niet goed en hoe kan je nu dicht bij jezelf blijven als je je lichaam niet goed kent. Immers, dichtbij jezelf is ook reageren als je onderbuik een ander signaal afgeeft dan wat je hoofd als (wenselijk) antwoord formuleert.
Als je niet gewend bent om zo te werken, gaat het niet van de een op de andere dag anders worden en dus is "dicht bij jezelf blijven" nog een relatief loze kreet. Intuïtief werken vinden veel mensen nog eng, niet gestaafd op feiten. Maar begin eens met de combinatie van de feitelijkheden met wat je buik zegt over een bepaald onderwerp en bekijk achteraf hoe dit proces gegaan is. Het is een mooie start voor veel mensen als ze deze combinatie leren maken en langzaam leren vertrouwen op hun intuïtie (je buik is essentieel in dit proces). Gelukkig ben je nooit te oud om er mee te beginnen en het voordeel is dat het in iedere situatie door kan werken.