Wat geuren met je doen!
Geuren zijn niet weg te denken uit ons leven. Het is bijna niet voor te stellen hoe mensen, die niet of nauwelijks ruiken, moeten leven. Het is of lijkt in ieder geval zo vanzelfsprekend en toch voegen we nogal eens wat geuren aan het bestaande assortiment geuren toe. Geuren slaan we op in ons geheugen en zijn belangrijk voor ons.
Associatie
Het is eigenlijk frappant hoe weinig we feitelijk met geuren doen, hoe klein het bewuste onderdeel “geur” is. Dit terwijl het in het onderbewuste juist een heel belangrijk aspect is.
Neem nu de smaak, daarvan wordt 90% bepaald door de geur. Maar ook het spel tussen de seksen wordt voor een groot deel bepaald door de geur (feromonen). Dit is alleen een geur die je niet zo direct kunt ruiken.
Zoveel mensen zoveel geuren
Je kunt de geur van de mens vergelijken met de vingerafdruk, ieder mens heeft een eigen geur. Deze geur is alleen niet zo “bewijsbaar” als een vingerafdruk.
Wat doet de geur?
Alle geuren worden door de mens opgeslagen en er wordt een gevoel aan gekoppeld. Dit is een automatisch proces. Iemand die bijvoorbeeld spruitjes niet lekker vindt en die geur ruikt, associeert het direct met vies eten. Dit terwijl diezelfde geur voor iemand anders iets lekkers wil zeggen. Dit geldt ook voor zaken die je van jongs af aan associeert met iets vies, iets lekkers, iets moois etc. Als klein kindje wil je moeder je zindelijk krijgen en dus is poep en pies vies en dat zal je leven lang bij je blijven. De zon op je huid legt bijvoorbeeld weer de link naar die heerlijke vakantie en geeft een prettig gevoel en rozen associeer je met iets zachts, iets moois, vanuit bijvoorbeeld een verliefdheid … en dus vinden we een rozengeur zelden vies. Dit terwijl er heel veel rozen zijn niet ruiken (meer dan het aantal rozen wat wel geurt) of die zelfs een iets te penetrante geur hebben. Kortom, het roept een emotie op.
Geuren toevoegen
Dus wat doen we steeds vaker? We voegen een geur toe aan onze kleding, het huis, de auto etc. Het prettige gevoel maakt ons sterker, zelfverzekerder en/of ontspannen. Dat begint al bij onze zeep, bodylotions, maar ook ons wasmiddel of de verzachter. Wat ook met uitstraling en/of gevoel te maken heeft, brengen we direct de ruimte in en met name dat laatste is inmiddels echt een trend geworden en gaan een grote hoeveelheden over de toonbank.
Etherische oliën
Etherische oliën die we in een verdamper verwarmen en daardoor direct in de ruimte komen, worden met name via de neus opgenomen en activeren het limbisch stelsel (via de huid dringt het ook het lichaam binnen). Dit gedeelte is verantwoordelijk voor onze stemming en stuurt als het ware een signaal naar de hersenen om een gevoelshormoon te produceren.
Diffuser
Een bepaalde geur in een veelal fraaie fles waar stokjes in staan. Deze stokjes raken als het ware verzadigd en via de stokjes dringt de geur de ruimte binnen. Deze geuren zijn meestal meer verdund dan de oliën en behalve de geur van een bepaald parfum, zien we ze vaak in geuren van bloemen en planten.
Huisspray/verstuiver
Vaak zie je dat daar waar de diffuser in bepaalde geuren verkrijgbaar is, er ook een spray of verstuiver van diezelfde geur verkrijgbaar is. Voordeel is de snelheid waarmee een geur in huis komt, nadeel is dat de geur relatief snel ook weer weg is. Daar waar je de geuren aan kussens of kleedjes in huis toe kunt voegen (zonder vlekken), is dit wel aan te raden. Neem je verschillende producten dan versterken deze geuren elkaar.
Geurkaarsen
Geurkaarsen zijn al heel lang in allerlei geuren verkrijgbaar. Geurkaarsen zijn er in typische huisgeuren, maar ook menig parfum heeft rond de feestdagen een geurkaars in diezelfde geur. Naast de geur geeft de kaars ook een gezelligheidsgevoel. Deze combinatie maakt de geurkaars een veel gekocht producten en ideaal om te geven.
Tot slot
Hoewel geuren als vanille en lavendel door veel mensen als prettig wordt ervaren, zijn en blijven geuren heel persoonlijk. Het is vaak net zo moeilijk kopen voor en ander, dan wanneer je op zoek gaat naar een ultiem parfum voor iemand anders. Maar waar wel een scheidingslijn te trekken valt is de goedkope versies van bijvoorbeeld etherische oliën en kaarsen. Aan de goedkope versies zit vaak een chemisch luchtje en dat is ook niet zo vreemd, want er worden – omwille van de kosten – geen originele ingrediënten gebruikt. Deze worden vervangen door in het laboratorium gefabriceerde geuren die er heel veel op lijken. Toch kan je de geuren goed onderscheiden als je een echte en een namaak bij elkaar houdt. Spreekt voor zich dat de echte geur ook duurder is.