Jezelf doelen stellen en ze halen

Jezelf doelen stellen en ze halen Iedereen stelt doelen voor zichzelf en soms haal je die doelen niet. Bijvoorbeeld als er wat tijd over nieuwjaar is gegaan komt het vaak voor dat de optimistische, soms misschien ietwat naïeve, goede voornemens voor het jaar weggeëbd zullen zijn. Op dit soort momenten is het belangrijk om nog eens goed te kijken naar wat je dit jaar wil bereiken en jezelf realistische doelen te stellen. In deze handleiding wil ik je helpen deze doelen te bepalen en te halen.

Kijk eens terug

Misschien heb je aan het begin van dit jaar jezelf een paar voornemens gesteld voor het nieuwe jaar. Dit kunnen voornemens zijn over je relatie, je werk maar het kunnen ook meer abstractere voornemens zijn zoals over je spirituele ontplooiing. Nu we een tijdje verder zijn zul je misschien merken dat het toch niet helemaal gaat zoals je wilt, of je vindt het moeilijk je voornemens na te streven. Je kunt jezelf hiermee helpen door alle goede voornemens of persoonlijke doelen weer eens op een lijstje te zetten. Hoe kijk je er nu tegen aan? Stel daarbij jezelf de volgende vragen:
  • Wil ik dit nog steeds?
  • Vind ik dit nog steeds haalbaar?
  • Zou mijn goede voornemen misschien wat bijgesteld moeten worden?

Als je deze vragen eerlijk voor jezelf beantwoordt krijg je veel meer inzicht in hoe je op het moment kijkt tegen de voornemens die je jezelf hebt gesteld. Pas als je dit helder voor jezelf hebt kun je bezig met de volgende stappen. De essentie van succesvol goede voornemens stellen en nastreven (en misschien zelfs bereiken!) zit in het nastreven van dingen die je écht wilt. Daarom zit er zoveel belang in het weten wat je echt wil. Als je dit lastig vindt om dit voor jezelf te bepalen is het slim als je je goede voornemens visualiseert als je het eenmaal hebt bereikt. Zou je het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt, of zou je het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt wat je echt heel graag wil? Het is belangrijk dat je het laatste ervaart. Je moet niet een doel stellen simpelweg om een doel te hebben maar je moet een doel stellen omdat je iets oprecht wilt halen. Veel mensen gebruiken oud & nieuw als situatie om zichzelf weer doelen te stellen. Daar is op zich niks mis mee, maar vaak zie je wel dat de goede voornemens snel komen te vervallen omdat de ietwat 'romantische' sfeer van de feestdagen is weggezakt.

Wil je meer, of wat anders?

Nu je voor jezelf helder hebt gesteld wat je doelen waren en met welke doelen je graag verder wilt, is het tijd om inhoudelijk naar je doelen te kijken. Let hierbij vooral op haalbaarheid en prioriteit. Voorbeeldlijstje:
  • Meer geld sparen
  • Minder roken of helemaal stoppen
  • Meer reizen
  • Beter worden in mijn werk

Op het eerste gezicht zijn dit hele positieve, goede doelstellingen. Toch zijn ze heel moeilijk om na te streven. Dit komt omdat ze heel abstract zijn. Om deze doelen meer haalbaar te maken is het belangrijk ze af te bakenen. Want hoe wil je precies meer geld gaan besparen? Waarop? En hoe wil je precies beter worden in je werk? Omdat het zo abstract is zul je eigenlijk nooit je doelen halen en zul je er nooit voldoening uit halen. Een betere lijst zou zijn:
  • Geld besparen op boodschappen en vrije tijd en dit op een spaarrekening zetten
  • Vijf tot tien sigaretten per dag gaan roken. Of: stoppen met roken.
  • Een reis maken naar Italië, Frankrijk en Zweden.
  • Een certificaat halen voor mijn werk.

Hoe ga je het doen?

Nu je voor jezelf helder hebt welke doelen je wilt nastreven en wat je precies wilt nastreven, is het zeker niet onbelangrijk om ook naar het praktische aspect te kijken. Als voorbeeld wederom het lijstje hierboven.

Geld besparen op boodschappen en vrije tijd en dit op een spaarrekening zetten

Het is goed dat je exact weet waar je op gaat besparen (in dit geval boodschappen) omdat je dan gerichte besparingstechnieken kunt hanteren. Kies bijvoorbeeld eens een B-merk, of ga naar de goedkopere supermarkt. Voor je eigen plezier kun je ook je oude maandelijkse uitgaven aan boodschappen noteren, en kijken hoe je het doet na je ingevoerde besparingstechnieken. Hierdoor heb je precies helder hoeveel je bespaart. Naast dat je dan helder hebt dat je je doel hebt behaald, haal je er dan ook veel meer voldoening uit.

Vijf tot tien sigaretten per dag gaan roken. Of: stoppen met roken.

Bij dit doel is het verstandig dat je keuze maakt in welke mate je je roken wilt beperken. Houdt het niet vaag zoals 'minder roken'. Hierdoor kun je sjoemelen met je eigen geweten door jezelf voor te houden dat je minder rookt en dat het daarom goed is. Op termijn zul je daar geen voldoening uit halen. Beter is om je voornemen meetbaar te maken, en dus te stellen 'ik ga tien sigaretten roken per dag' of 'ik ga stoppen met roken'. Als je dat hebt besloten kun je kijken naar hoe je het wilt aanpakken. Er zijn veel hulpmiddelen op de markt en steunpunten beschikbaar om het stoppen met roken zo haalbaar en draaglijk mogelijk te maken.

Een reis maken naar Italië, Frankrijk en Zweden

Bij een voorbeeld zoals deze is het van essentie dat je ook kijkt naar de haalbaarheid qua vrije dagen en budget. Je aantal vrije dagen is makkelijk te achterhalen, dus dit zou geen problemen op moeten leveren. Toch niet genoeg dagen? Dan maar een land minder! Als het aankomt op de financiering van je reis doe je er verstandig aan op papier te zetten wat je precies kwijt denkt te zijn. Houdt hierbij rekening met zaken als vervoer naar land van bestemming, accommodatie, eten en drinken en vrije tijd.

Een certificaat halen voor mijn werk

Het halen van een bepaald certificaat voor je werk kan een erg waardevolle aanvulling zijn op je cv. Als je een doel als dit hebt moet je eerst kiezen wat voor certificaat je precies wilt halen. Vervolgens ga je de aanbieders onderzoeken, waar kun je allemaal dit certificaat halen? Misschien draagt je werkgever wel bij in de kosten. Bij een doel als dit is het belangrijk dat je het niet tot een voornemen laat maar zo snel mogelijk de procedure in werking zet dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

En nu?

Nu je helder hebt welke doelen je wilt nastreven, wat je precies wilt nastreven en hoe je het gaat aanpakken, rest er maar één ding. Doen! Het doet ieder mens goed om te doen wat ze graag willen, en je zult er heel veel voldoening uit halen. Daarnaast ontplooi je jezelf ook nog eens op hartstikke veel gebieden.

Succes!
© 2012 - 2024 Infokoning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Hoe maak je je goede voornemens waar met visualisatie?Elk jaar op 1 januari begint iedereen vol goede moed te werken aan zijn of haar nieuwe voornemens. Gebruikelijke goede v…
De beste manier om goede voornemens te halenDe beste manier om goede voornemens te halenHet behalen van persoonlijke doelen en goede voornemens zoals het stoppen met roken, het verliezen van gewicht, studeren…
De top-10 goede voornemens: hoe bereik je ze?We doen het bijna allemaal: met oudejaarsavond maken we weer een rijtje goede voornemens voor het nieuwe jaar. Van stopp…

Tips om je geheugen te verbeterenTips om je geheugen te verbeterenWeet jij nog wat je gisteren hebt gegeten? Weet je nog waar je vorige week maandag was en wat je toen gedaan hebt? Sta j…
Humor: wat is humor en waarom lachen we?Humor: wat is humor en waarom lachen we?Jantje zit in de trein, tegenover hem zit een man. De man pelt een banaan, doet er peper en zout op en gooit de banaan v…
Infokoning (40 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.