Tips om je geheugen te verbeteren
Weet jij nog wat je gisteren hebt gegeten? Weet je nog waar je vorige week maandag was en wat je toen gedaan hebt? Sta jij weleens in de keuken en weet je niet meer wat je daar wilde gaan doen? Vergeet je weleens waar je je auto hebt geparkeerd? Hoe heette die film ook alweer waar je vorige maand geweest bent? Wanneer was die afspraak met de tandarts? Hier een aantal tips om je geheugen te verbeteren.
Het geheugen
Het geheugen is het vermogen om informatie en vaardigheden te onthouden en het omvat drie belangrijke aspecten. Ten eerste de opslag, door te leren sla je nieuwe informatie en vaardigheden op in het geheugen. Ten tweede het vasthouden of bewaren van de verkregen informatie en vaardigheden. Ten derde het terugzoeken van de opgeslagen informatie en vaardigheden. Er zijn verschillende vormen van geheugen, deze zijn onder te verdelen in twee indelingen. De eerste indeling is gebaseerd op tijdsduur en bestaat uit: het zintuiglijk geheugen, deze is zeer beperkt en duurt maar enkele seconden, het kortetermijngeheugen, dit geheugen kan voor korte tijd informatie bewaren, zoals een boodschappenlijstje en het langetermijngeheugen, dit geheugen behoudt de verkregen informatie en vaardigheden langdurig. De tweede indeling is gebaseerd op het aspect beleving, dit wil zeggen dat het in het expliciet of bewuste geheugen of in het impliciet of onbewuste geheugen zit. Het expliciet geheugen is het geheugen waaruit we informatie en vaardigheden gemakkelijk kunnen oproepen en het impliciet geheugen is het geheugen waarin informatie en vaardigheden zitten waarvan we ons niet bewust zijn. Vergeten is het proces waardoor informatie en vaardigheden uit het geheugen verloren gaan.
Vergeten
Soms gebruiken we ezelsbruggetjes als we iets willen onthouden, zoals een knoop in een zakdoek leggen. Je kunt je afspraken in je mobiele telefoon zetten of de dingen die je nog moet doen op een briefje schrijven om ze niet te vergeten. Toch zijn deze methoden om iets te onthouden niet waterdicht. Je kunt bijvoorbeeld vergeten waar die knoop in je zakdoek ook alweer voor was. Je kunt je mobiele telefoon of het briefje vergeten mee te nemen. Ook is deze manier van onthouden geen goede manier om je geheugen te trainen. Toen we nog geen rekenmachine gebruikten, stonden de antwoorden op bepaalde sommen gewoon in je geheugen. Toen er nog geen geheugentoetsen op de telefoon zaten, wist je de veel gedraaide telefoonnummers uit je hoofd. Tegenwoordig worden heel veel dingen ons makkelijker gemaakt door de techniek, maar dat hoeft niet altijd beter te zijn voor ons geheugen.
Tips om het geheugen te verbeteren
Tip 1: Wees ervan overtuigd dat je het kunt
Geloof dat als je iets wilt leren je dat ook daadwerkelijk kunt leren, het is dus erg belangrijk om in jezelf te geloven om je geheugen te verbeteren. Wanneer je al begint met: “Ik kan het niet.” dan kun je het ook niet. Geloof in jezelf.
Tip 2: Concentratie
Wanneer je je concentreert op een bezigheid, zul je merken dat het je makkelijker afgaat dan wanneer je ergens anders aan zit te denken tijdens de uitvoering van een taak. Ook voor je geheugen geldt, concentreer je op wat je wilt onthouden. Let alleen op je taak, probeer invloeden van buitenaf uit te sluiten. Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt door rommel op je bureau of door storende geluiden en beelden.
Tip 3: Oefening baart kunst
Door telkens te herhalen wat je net hebt geleerd, kun je het geheugen verbeteren. Aangezien informatie die meerdere malen wordt herhaald in het langetermijngeheugen terechtkomt, is het belangrijk om dat wat je pas geleerd hebt steeds te oefenen. Je kunt oefenen door de dingen steeds opnieuw te lezen, door het op te schrijven, door het op je pc in te toetsen en zelfs door het pas geleerde in een liedje te verwerken.
Tip 4: Zet je onderbewuste in gang
Wanneer je iets kwijt bent, bijvoorbeeld je sleutels, laat dan je onderbewuste je helpen. Zeg hardop of in jezelf duidelijk tegen je onderbewuste, “Ik weet dat jij weet waar het is.” Tien tot vijftien minuten later zul je het je weer herinneren. Wen jezelf aan om als je iets weglegt zachtjes tegen jezelf te zeggen, "ik leg mijn sleutels op het dressoir".
Tip 5: De loci-methode
Door feiten aan beelden te koppelen kun je deze feiten makkelijker onthouden. Door denkbeeldig je huis door te lopen en onderweg de dingen die je wilt onthouden ergens neer te leggen. Bijvoorbeeld: dingen die je moet doen vandaag, je moet naar de tandarts, je dochter heeft zwemles, je hebt eieren en melk nodig en je wilt een bepaalde film zien vanavond. Denkbeeldig zet je bij de voordeur een stoel met je tandarts erop, de zwemspullen van je dochter leg je in het midden van de hal, de eieren en de melk hang je aan de kapstok en de film hang je aan de deurknop.
Tip 6: Gebruik techniek niet wanneer het niet echt nodig is
Een rekenmachine is handig als er hele moeilijke sommen snel moeten worden uitgerekend. Wanneer je echter de tijd hebt en het zijn sommen die je uit je hoofd zou moeten kunnen uitrekenen, reken ze dan uit je hoofd uit. Ook de geheugentoetsen in je telefoon zou je niet moeten gebruiken. Doordat je je geheugen gebruikt, wordt deze getraind en daardoor verbeterd.
Tip 7: Rust en voeding
Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent wanneer je nieuwe informatie in je op moet nemen. Genoeg slaap en een goede, gevarieerde voeding tellen mee in het verbeteren van je geheugen.
Tot slot
Doordat we tegenwoordig altijd maar gehaast zijn en druk, druk, druk en van hot naar her rennen, vergeten we vaak de normaalste dingen. Wanneer we echter met onze volle aandacht leven, als we altijd met onze hersens daar zijn waar we op het moment mee bezig zijn, zullen we dingen minder snel vergeten. Denk niet teveel aan gisteren en aan morgen wanneer je ergens mee bezig bent. Probeer zoveel mogelijk te leven in het hier en nu.