De zin of onzin van downsizen

De zin of onzin van downsizen Vooropgesteld dat ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, is er wel iets te zeggen voor “downsizen”. Maar alle fraaie modewoorden ten spijt … het is wel zo handig te weten wat het is en wat we er individueel of in de samenleving mee kunnen. Onderstaand uitleg over downsizen (met een 15-tal ervaringsdeskundige uit allerlei sociale milieus) en hoe je er je voordeel uit kunt halen.

Terug naar de basis

Ten tijde van de recessie zien we allerlei verschijnselen die we anders niet snel tegenkomen, de revue passeren. En lang niet altijd omdat het moet, maar omdat die grote verandering mensen aan het denk zet, is dit er een die misschien helemaal niet zo verkeerd is.

We gaan terug naar onze kernwaarden als mens en komen dichter bij onszelf. Iets wat bij menigeen in de periode dat het allemaal niet op kon, nauwelijks nog ter sprake kwam. We hadden (of hebben) het te druk met vergaren, veelal materialistische zaken en komen weinig tot onszelf en wat ons wezenlijk bezighoudt en waar we gelukkig van worden. Het levert ons veelal, behalve meer kans op een burn out of allerlei lichamelijke klachten, ook een relatief oppervlakkig leven op.

Tot inzicht komen

Een tendens is wel dat steeds meer mensen enig moment tot inzicht komen en op zoek gaan naar een verdiepingslag in het leven. Alleen maar vergaren maakt niet gelukkig, enerzijds omdat vergaren nog geen genieten is en anderzijds omdat de groep mensen die denkt en hoopt dat er meer is in het leven, zich verdiept.

Deze verdiepingsslag kan zich op allerlei manieren uiten, maar dat het voor veel mensen een grote impact heeft, is wel duidelijk. Dat wil meteen zeggen dat je dit alleen kan doorvoeren als je er echt klaar voor bent, als je er aan toe bent.

En dan … downsizen

Als je in een verdiepingsslag zit is het materiele nog steeds leuk, maar minder interessant dan het was toen je het per se wilde hebben. Enkele ervaringsdeskundigen spreken over het een sport vinden iets te willen hebben/te bezitten, maar als het er eenmaal is, is de lol er af. Andere ervaringsdeskundigen wilden steeds meer en langer. Dat heeft zondermeer tot gevolg dat het behalve een uitputtingsslag kan zijn, ook op principieel niveau consequenties heeft.

Maar als men zover is om te downsizen, komen er een aantal vragen bovendrijven waar eerlijk antwoord op gegeven moet worden. Te denken valt aan …
  • Wat vind je echt belangrijk in het leven?
  • Doe je wat je echt graag doet en zo nee … wat wil je dan doen?
  • Wat doet dit vervolgens met je leven?
  • Wat heeft in je omgeving nog emotionele waarde?
  • Waarom is dat zo?
  • Wat zou het betekenen als je van zaken met emotionele waarde afscheid moet nemen?
  • Wat heb je echt nodig om een normaal leven te kunnen leiden? (financieel)

Noten die gekraakt moeten worden

Met name die laatste vraag blijkt voor velen een stevige noot om te kraken, want de verworvenheden zijn wel erg prettig. Als men heel eerlijk is, zijn l die spullen niet noodzakelijk in het leven. Maar dan komt ook meteen de volgende stap … dan kan je er dus ook afstand van doen? Niet dat het moet, maar om gelukkig te zijn, kan je dus ook zonder. Dat maakt ook meteen een volgende stap realistischer, want als je zonder al die zaken kunt die nu “leuk” of “prettig” zijn dan maak je jezelf ook financieel onafhankelijker.

Carrière

En als je je carrière in stand houdt omdat je je financieel uitgavenpatroon hebt aangepast aan je inkomen, is het dé manier om er van los te komen. Terug te gaan naar je basis en wat je echt tot een gelukkig mens maakt en mogelijk dat te gaan doen waar je weliswaar minder geld mee verdient (hoeft niet, maar het is niet erg meer) maar wat bijdraagt aan dat gelukkige leven.

Tot slot

Dit artikel is niet om direct te handelen, maar om mensen aan het denken te zetten. Als je die stap terug (althans zo zal de buitenwereld zien) nog niet kunt zetten, ben je er simpelweg niet aan toe. Niet erg, want als het denkproces is gang gezet is, zou het zomaar enig moment wel haalbaar c.q. gewenst zijn. Ieder in een eigen tempo zijn/haar proces en gebeurt het niet, dan is het niet de bedoeling deze volgende stap op zielsniveau te maken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Less is moreBeauty: Less is moreJe ziet in modegevoelige branches met enige regelmaat ‘overdaad’ wat wordt afgewisseld met ‘less is more’. Trends horen…
5 tips om geld te verdienen met internet5 tips om geld te verdienen met internetHoe fijn zou het zijn als je met internet geld kunt verdienen. Dat klinkt toch haast te mooi om waar te zijn? Nee, er zi…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…

Ontspannen door andere leefwijzeOntspannen door andere leefwijzeOntspanning zoeken en vinden in het drukke bestaan is een toverwoord. We zijn druk, moeten zoveel (vooral van onszelf) e…
HSK biedt behandeling voor mensen met psychische klachtenHSK biedt behandeling voor mensen met psychische klachtenHSK is een landelijke commerciële zorginstelling die mensen onderzoekt en behandelt die psychische klachten hebben. Het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.