Droomsoorten en hun betekenis

Droomsoorten en hun betekenis Dromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4 tot 5 dromen per nacht droomt. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten dromen bestaan en dat ieder van hen een ander soort betekenis heeft.

Dagdromen

Droom onderzoekers vinden dat dagdromen eigenlijk niet bij de echte droomsoorten hoort. Maar juist het dagdromen kan je dromen 's nachts beïnvloeden, je dichter bij je ware 'ik' brengen en je diepste gevoelens naar boven brengen. Dagdromen houdt in dat je je van alles inbeeldt, je herinneringen herbeleeft of fantaseert over van alles en nog wat. Terwijl je dag-droomt gebruik je de rechterhelft van je hersenen, het deel dat onder andere je creatieve geest vorm geeft. Creatieve mensen zijn hierdoor ook vaker dagdromers en dromen 's nachts ook veel bewuster (lucide dromen).

Lucide dromen

Dit zijn dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent, en je in verschillende mate je droom kan beïnvloeden en zelf de afloop bepalen. De zeldzamere vorm van lucide dromen is wanneer je in je droom in een gevaarlijke of angstige situatie komt, maar je niet bang bent en dus de droom tot een beter einde kunt brengen. Dit wordt door professionele mensen ook gebruikt om bepaalde angsten van mensen in het werkelijke leven onder ogen te zien en zelfs te overwinnen. Lucide dromen kun je je vaak goed herinneren, naarmate je vaker deze dromen hebt zul je ze ook beter kunnen beïnvloeden tot het punt waar je zelf kiest wat je wilt dromen.

Valse ontwaak dromen

Simpel gezegd is dit het soort droom, waarin je droomt dat je wakker wordt, maar eigenlijk slaap je nog en ben je al in je volgende droom belandt. Dit soort dromen kunnen heel angstig zijn. Je wordt bijvoorbeeld dan "wakker" en je wilt het licht aandoen maar dit lukt niet....dan komt er iets op je af....vervolgens wordt je dan met een schrik echt wakker. Deze dromen lijken heel echt te zijn en je onthoudt ze daarom vaak, soms nog heel lang.

Voorspellende dromen

Soms droom je over iets, wat later dan ook daadwerkelijk uitkomt. Of deze "visioenen" een toeval zijn of niet is niet duidelijk en ze komen ook maar zelden voor. Vaak staan dit soort dromen in verband met ongelukken, rampen, etc. Er zijn verschillende verklaringen van een voorspellende droom:
  • Je onderbewustzijn zoekt hierbij stukjes informatie bij elkaar en komen zo tot een bepaald inzicht
  • Je kunt bepaalde details overdag over het hoofd gezien hebben, maar in je dromen legt je onderbewustzijn ineens de juiste link hiervoor.
  • Je zoekt naar houvast in je leven en je dromen geven je hierbij een geruststelling.

Epische dromen

Epische dromen zijn vrij zeldzaam. Je komt in je droom in een compleet nieuwe wereld terecht. Deze droomwereld is erg volledig en gaat net zoals in de realiteit verder in tijd en gebeurtenissen. Vaak als je ontwaakt van zo'n soort droom zie je plots de wereld met hele andere ogen en blijft deze droom je heel lang bij.

Wederkerende dromen

Elke droom heeft een boodschap en zijn verwerkingen van emoties, gesprekken en handelingen in je dagelijks leven. De boodschap van een wederkerende droom kan zo krachtig zijn dat de inhoud ervan blijft hangen. De droom komt vaker terug zodat je deze onthoudt en er aandacht aan gaat besteden. Wederkerende dromen worden veroorzaakt door een terugkerend of veel voorkomend conflict of situatie dat niet is opgelost. Je onderbewustzijn probeert je zo wakker te schudden als het ware zodat je het probleem, de situatie of je angst aanpakt. Pas dan zal de wederkerende droom niet meer voorkomen.

Nachtmerries

Helaas de meest bekende onder de dromen. Je wordt met een schrik wakker en bent soms verstijfd, zo angstig was je droom. De onderliggende boodschap van een nachtmerrie is om je te confronteren met onbewuste angsten, conflicten, gezondheidsproblemen en onzekerheden. De manier om verlost te worden van deze nachtmerries is om ze te leren begrijpen en ze onder ogen te zien. Praat er bijvoorbeeld met iemand over. Dit kan al aanzienlijk helpen.

Helende dromen

Experts geloven dat dit soort dromen ons waarschuwen/vertellen dat we lichamelijke problemen hebben, soms nog voordat je de fysieke symptomen in je dagelijks leven opmerkt.
© 2011 - 2020 Esthercita79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…

Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Orginele kaarten en cadeautjes versturen per postOrginele kaarten en cadeautjes versturen per postKaartjes en cadeautjes versturen of ontvangen per post is altijd leuk. Alleen is het iedere keer weer een uitdaging om h…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Droomsoorten en hun betekenis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Destiny van der Horst, 02-09-2020 01:01 #3
Hallo, ik heb vaak dat ik iets aan het doen ben en dat ik me besef dat ik dit ergens eerder heb gezien. Of ik het gedroomd heb weet ik zelf niet. Weet u wat dit kan zijn?

M., 17-01-2017 11:27 #2
Ik droom heel vaak over mijn eigen spiegelbeeld. Dit doet dan niet wat ik doe. Ik denk dat het mij pijn wil doen of bang wil maken, en dat beangstigd mij. Vaak word ik dan met een onrustig gevoel wakker. Deze dromen had ik ook al als klein kind, maar ze blijven af en toe langs komen. Enig idee wat het zou kunnen betekenen?

Edu1 (infoteur), 19-07-2011 22:09 #1
Ik heb tijdens een wereldreis in 1984 (India/Nepal) ontzettend heldere dromen gehad.
Een ervan was (heb ik nu pas begrepen) een soort samenvatting of aanvulling van en
op mijn leven tot dan toe (complementair). Misschien als reactie op mijn bouwkunde-studie, waar ik moeite mee had. Ik had een sterk beeld van een woongebouw
met bolle gevel op mijn netvlies toen ik wakker werd. In full-colour. Ik heb er tekeningen
van gemaakt, zelfs een maquette en ga deze nu gebruiken voor een prijsvraag.

Infoteur: Esthercita79
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!