Het psychologisch onderzoek
Tegenwoordig steeds vaker is het een onderdeel van een sollicitatieprocedure. Het psychologisch onderzoek. Ben jij wel geschikt voor die baan? Waarom functioneer je niet naar behoren of gewoon een algemeen onderzoek naar wie jij bent? Met een psychologisch onderzoek krijg je antwoord op al deze vragen. Maar hoe gaat dat nou precies in z´n werk, wat kan ik verwachten, en kan ik me voorbereiden?
Waarom een psychologisch onderzoek?
Er zijn verschillende redenen om aan een psychologisch onderzoek deel te nemen. Bij studie en beroepskeuze, sollicitatie of verandering van functie. Met een psychologisch onderzoek word onderzocht of de sollicitant geschikt is voor de desbetreffende baan. Ook kan het een verklaring geven op vragen als, waarom iemand niet naar behoren functioneert, of wat voor soort therapie het best bij iemand past.
Het psychologisch onderzoek
Een psychologisch onderzoek is een manier om veel informatie over een persoon te verzamelen. Hiervoor zijn in de psychologie een aantal onderzoeksmethoden ontwikkelt die het gedrag, denkproces en emotioneel functioneren van de deelnemer in kaart brengen. Veelgebruikte instrumenten daarbij zijn een persoonlijkheidstest, capaciteitentest en een interessevragenlijst. Deze testen worden met grote zorgvuldigheid ontwikkelt en moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen voordat ze mogen worden toegepast.
Het psychologisch onderzoek hangt af van de vraagstelling waarmee de deelnemer is doorverwezen. Dit kan zijn voor een algemene indruk of om te bekijken of de deelnemer over bepaalde vaardigheden/eigenschappen beschikt. Elk onderzoeksprogramma is anders en zal verschillende tests of vragenlijsten bevatten.
Het psychologische onderzoek bestaat dus eigenlijk niet.
Testdag
Een testdag duurt vaak een hele dag en wordt meestal afgenomen door een gekwalificeerd psychologisch assistent. Hieronder een paar onderdelen die vaak deel uitmaken van een psychologisch onderzoek.
Interview
Het interview is het enige aspect dat wel bij elk onderzoeksprogramma inbegrepen is. Het interview is een persoonlijk gesprek met de psycholoog en deelnemer. In dit interview kunnen aan de orde komen, de levensloop, studie en arbeidsverleden, ambities, wensen en motivatie, ziektegeschiedenis, sociaal functioneren.
Intelligentietest
Met een intelligentietest worden de capaciteiten van de deelnemer beoordeelt. Het gaat vaak om een aantal opdrachten die in een bepaalde tijd gemaakt moeten worden. Vaak gaat het in een intelligentietest om rekenen, taal en ruimtelijk inzicht. Deze test kan individueel of in groepsverband afgenomen worden.
Vragenlijsten
Vragenlijsten zijn ook bijna altijd standaard inbegrepen in het onderzoeksprogramma. Er zijn drie type vragenlijsten .
1. Persoonlijkheidseigenschappen
2. Waarde en belangstellingspatronen
3. Oplossen van specifieke problemen
Simulatie
Simulatie is het nabootsen van een bepaalde situatie. Dit kan zijn door rollenspel of het uitvoeren van een arbeidstaak. Met simulatie worden er specifieke vaardigheden getest. Bijv. leidinggeven, onderhandelen of verkopen.
Voorbereiding op een psychologisch onderzoek
Zorg dat u goed uitgerust en ontspannen aan een psychologisch onderzoek deelneemt. U goed inlezen over een psychologisch onderzoek geeft zelfvertrouwen. Als u weet wat u te wachten staat gaat u veel rustiger het onderzoek in. Ook kunt u contact opnemen met het onderzoeksbureau en vragen om nadere informatie over het onderzoek.
Het resultaat
Na afloop van het onderzoek wordt er door de psycholoog een rapport opgesteld. Dit bestaat uit een aantal profielen. Dit zijn schematische weergaves van de testresultaten. Ook de bevindingen, interpretaties en aanbevelingen van de psycholoog worden hierin vermeld. En een antwoord op de onderzoeksvraag.
Recht op inzage
Voordat het psychologisch rapport naar de opdrachtgever word gestuurd heeft u recht op inzage. Ook heeft u het recht om het versturen van het rapport geheel tegen te houden. Als u vindt dat er onjuistheden in het rapport vermeldt staan kunt u de psycholoog vragen om dit aan te passen of te verwijderen.