Politieagent worden. Hoe wordt u politieagent?

Politieagent worden. Hoe wordt u politieagent? Politieagent worden? Veel mannen en vrouwen hebben de wens om politieagent te worden. Om politieagent te worden heeft u minimaal middelbare school nodig en bij voorkeur een bachelor opleiding. De opleiding tot politieagent wordt gevolgd aan een politieschool, ook wel de politieacademie genoemd. Door de test komen is nog een hele kunst. 80% - 90% slaagt de eerste keer niet. Hoe wordt u politieagent? De politietest is te vergelijken met een sollicitatieprocedure en is erg streng. De procedure bestaat uit 7 onderdelen.

Politietest, sollicitatie test

De politietest is een sollicitatieprocedure in 7 stappen. Ten eerste is er de toetsing, dan de 1e en 2e en 3e selectiedag. De 1e selectiedag (Bewust Blauw), de 2e voor deel A, de 3e voor deel B. Daarna volgt het eindgesprek en er volgt een medische keuring . Ook wordt gekeken of u geschikt bent voor dit beroep en of u te vertrouwen bent. De meesten vallen op een van deze onderdelen dus in eerste instantie af. U kunt zich dan bijscholen, beter voorbereiden, aan uw conditie werken en het na enige tijd nogmaals proberen.

Politieagent worden, hoe lukt het om door de testen te komen?

Om politieagent te worden is het ‘t beste om eerst voldoende informatie in te winnen, veel te lezen over de toelatingseisen en om vervolgens te solliciteren bij de politie. De politiekorpsen bepalen zelf wie zij aannemen. Daarna volgt de selectieprocedure bij de Politieacademie. Omdat de selectie zo streng is vergt het een goede voorbereiding, zowel mentaal als fysiek. Om door de test-onderdelen heen te komen, kunt u zich voorbereiden door over de onderdelen te lezen: Politiekeuring.nl.

Testdagen opleiding politieagent

De testdagen omvatten verschillende onderdelen, verspreid over enkele dagen c.q. dagdelen, waarop u getest wordt op de volgende onderdelen:
 • Taaltesten.
 • Deel 1 cognitieve capaciteiten profiel.
 • Fysiek-motorisch onderzoek.
 • Deel 2 cognitieve capaciteiten profiel.
 • Psychologische vragenlijst.
 • Psychologisch gesprek.
 • Praktijkproef (rollenspel).

Politieman worden

Politieagent is voor velen een aantrekkelijk beroep. Om toegelaten te worden aan de politieacademie worden de verschillende tests doorlopen zodat alleen de meest geschikte mensen overblijven. De tests zijn pittig maar door u vooraf goed in te lezen over de verschillende onderdelen, zodat u goed beslagen ter ijs komt, is de kans groter dat u slaagt.

Het werk van een politieagent

Een politieman of politievrouw houdt zich bezig met wetsovertredingen en in het bijzonder met het voorkomen daarvan. Om politieagent te worden moet u eerst worden toegelaten op een politieschool of politieacademie. De opleidingen binnen het politieonderwijs zijn te volgen op verschillende niveaus, zoals mbo niveau, hbo en universitair. De studenten in de opleiding krijgen duaal onderwijs. Daarom zullen zij zowel praktijklessen bij het politiekorps krijgen, als onderwijs aan de Politieacademie. Uiteraard draait een groot deel van de opleiding om de situaties en problemen waarmee agenten in opleiding straks te maken zullen krijgen in de praktijk. Gevaarlijke situaties, onverwachtse situaties, situaties waarbij u psychologisch sterk in uw schoenen moet staan, enzovoorts. De student is gedurende de politieopleiding in dienst bij het korps waar ook de praktijkervaring wordt opgedaan.

Vooropleiding om politieagent worden

Welke vooropleiding heeft u nodig om agent te worden? Politieagent kunt u worden op verschillende instroom niveaus:
 • Vrijwillige ambtenaar van politie (mbo niveau 2).
 • Assistent politiemedewerker (mbo niveau 2).
 • Politiemedewerker (mbo niveau 3).
 • Allround politiemedewerker (mbo niveau 4).
 • Politiekundige bachelor (hbo niveau).
 • Politiekundige master (wo niveau).

Aan De Faculteit Algemene Politiekunde van de Politieacademie wordt het initiële onderwijs gegeven.

Postinitieel onderwijs

Postinitieel onderwijs is een soort voortgezet onderwijs binnen de opleiding tot politieagent. Als de agent in opleiding een paar jaar ervaring heeft opgedaan in het werk als politieagent, kunnen zij zich via de post-initiële leergang verder onderwijzen en bekwamen. Het studeren vindt plaats in eigen tijd en de werkzaamheden als agent worden gewoon voortgezet via de politieacademie. Het postinitiele onderwijs wordt gegeven op 5 domeinen, te weten:
 • Gevaar-beheersing.
 • Recherche.
 • Politie-leiderschap.
 • Verkeer & Milieu.
 • Vreemdelingentoezicht.

De Faculteit Bijzondere Politiekunde & Leiderschap van de Politieacademie biedt het postinitiele onderwijs aan.

Antecedentenonderzoek

Het antecedentenonderzoek vindt plaats nadat de testuitslagen goed bevonden zijn. Het verleden van u als sollicitant, wordt onder de loep genomen, en ook het verleden en gedrag van uw familie. Als het allemaal in orde is, kunt u worden aangesteld binnen het korps.
© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Politietest. Hoe wordt u politieagent?Politietest. Hoe wordt u politieagent?Als u politieagent wilt worden solliciteert u bij een korps. Indien u in aanmerking komt wordt u getest. Er zijn verschi…
Selectieprocedure politie NederlandSelectieprocedure politie NederlandWie heeft nou niet die jongens (of meisjes) droom om politieagent te worden? Vele roepen op jonge leeftijd al dat ze pol…
Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieSpreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieWanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een l…
Werken bij de politieVelen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je…

Wat is werk en waarom werken mensen?Indien mogelijk zal bijna ieder mens in onze samenleving werk willen hebben. Veel mensen hebben een baan om genoeg geld…
Werkende mama's zonder schuldgevoelWerkende mama's zonder schuldgevoelMama's die het jaar na hun bevalling weer aan de slag gaan, hebben voortaan geen enkele reden meer om zich schuldig te v…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Politieacademie
Reacties

Jelmerkoster, 12-04-2018
Hallo. ik ben Jelmer en ik zit nu in het 1e maar ik wil graag weten welk niveau ik nodig heb om politie te worden. Ook wil ik graag weten of ze boven je 18e nog steeds kijken naar je verleden (ik zit namelijk bij bureau halt)

groetjes Jelmer koster. 13j Reactie infoteur, 14-04-2018
Hi Jelmer,

Kijk eens hier:

https://www.kombijdepolitie.nl/opleiding

Ninoos, 08-03-2016
Hallo,
Ik ben 34 jaar oud, en wil een politie worden. Ben ik niet te oud? Wat is het max leeftijd?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 09-03-2016
Denk wel dat u te oud bent, maar zeker weet ik het niet. U kunt het beste eens bij de politie opleiding informeren.

Brandon, 14-01-2015
Mijn naam is brandon en ik zit op het VMBO. Ik wil later graag politieagent worden maar ik heb een vraag… Ik wil stage lopen bij de politie en ik ben 14 jaar oud, mijn vraag is… Hoe oud moet je zijn om stage te mogen lopen bij de politie? Graag een reactie terug. Reactie infoteur, 15-01-2015
Hi, als je een dag stage wilt lopen is het iets anders dan wanneer je een echte stage wilt volgen. Over een echte stage lees je hier de voorwaarden: http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?1133 Je hebt dan wel een politiediploma nodig.

Over andere stage mogelijkheden, bijvoorbeeld een dagje mee kijken op een politiebureau (geen idee of dat kan, maar wie weet) kan je daar ook terecht met je vragen. Succes.

Kingpai, 13-10-2014
Goedendag ben een Surinaamse agent met een LLB graad. Ik zou graag die master politiekunde willen volgen. Graag wat info van u. dankje. Reactie infoteur, 13-10-2014
Hi, sorry, ik heb geen kijk op de Surinaamse LLB graad. U kunt het het beste bij de opleiding zelf informeren.

Pieter, 18-01-2013
Ik heb zelf nooit een probleem gehad met de politie. dit vak is al vanaf mijn 10 jaar mn droombaan. ik ben nu bijna 17 en wil binnenkort soliciteren bij de politie en vervolgens de testen ondergaan. Maar ik ben voor 1 ding bang en dat is het niet smetteloze verleden van mijn vader… Dit heeft tog geen gevolgen voor mijn carriere als politieman.?
p.meuleman Reactie infoteur, 20-01-2013
Over het algemeen zegt men dat er ook naar het gedrag van de 1e lijn familie wordt gekeken (dus ouders, broers en zussen), als je bij de politie wilt.

Kijk ook eens hier:

http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/politiek-overheid/politie-geweigerd-vader-coffeeshop.34174

Johanna, 13-08-2011
Hallo, ik heb een vraag. Ik heb de diploma vmbo bbl. En ik heb de diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2. Als ik deze opleiding wil gaan doen als politieagente zal ik bij niveau 2 moeten beginnen. Ik wil graag doorleren tot hoofdagent. Hoe lang zou mijn opleiding dan moeten duren? Tot dat ik kan werken alsn hoofdagent? Reactie infoteur, 14-08-2011
Ik heb geen antwoorden op uw vragen. U kunt ook nog eens hier kijken: http://weet.wikidot.com/politieagent-worden-hoe-lukt-dat

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 03-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.