Onrust in je lichaam

Onrust in je lichaam Onrust in je lichaam in de vorm adrenaline vlak voor een examen, belangrijke beslissing of anderszins belangrijk moment kan geen kwaad. De adrenaline zorgt ervoor dat je scherp bent en voegt iets – in positieve zin – toe aan je situatie. Als dit een moment is, is er niets aan de hand, maar als de onrust blijft is er meer aan de hand.

Rust of onrust?

Het is lastig om echt eerlijk te zijn of je van binnen rustig bent of niet. Soms is het een moment en soms is het meer dan het moment. Ook dat laatste kan een oorzaak hebben die hoort bij de situatie. Iets spannends wat er aan zit te komen is een opbouw en logisch dat je gedurende die opbouw steeds meer spanning gaat voelen.
Zolang dit je niet belemmert in je functioneren is er nog niet zoveel aan de hand, maar volg dit moment goed. Want als het je gaat belemmeren in je functioneren, is of de spanning de groot, het duurt te lang of er is structureel iets niet goed.

Consequenties van continu onrust

Continu onrust is niet goed voor lichaam en geest. Als het te lang duurt, put het je lichamelijk en geestelijk uit en kan verstrekkende gevolgen hebben. Lichamelijk kan het leiden tot bijvoorbeeld hartkloppingen, hoge bloeddruk of chronische vermoeidheid. Maar ieder mens heeft ook een zwakke plek in het lichaam en deze kan door aanhoudende onrust tot uiting komen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Voor wat betreft de geest kan het ondermeer invloed hebben op je concentratievermogen, op je geestelijke rust/slaapproblemen (wat ook weer tot lichamelijke problemen kan leiden) en kan je zelfs depressief maken.

Vooroordelen

De vooroordelen, als je er over spreekt, zijn niet van de lucht. Immers, het is niet direct tastbaar en dus is het voor veel mensen de ver van hun bed show en wuift men het te snel weg, is het er gewoon niet of wordt je op zijn zachtst voor ‘vreemd’ aangezien.
Als je het je realiseert dan is het volhouden om er bovenuit te komen om meerdere reden zwaar, maar zeker ook de omgeving die niet altijd meewerkt. Een medestander wil nog wel eens helpen in dit proces,

Onrust oplossing

De mens zit zo in elkaar dat hij/zij het probleem op wil lossen. Dit kan door de gevolgen aan te pakken, maar beter is de oorzaak op te sporen. Deze aan te pakken en de kans dat dan de gevolgen verdwijnen is groot. Soms erg drastisch, maar uiteindelijk de ultieme oplossing. Behalve jij zelf, kan je ook met behulp van specialisten de oorzaak op sporen.

Oorzaak wegnemen

De oorzaak opsporen kan op de traditionele manier en dan is in gesprek gaan met een psychotherapeut of psycholoog de meest voor de hand liggende optie, Maar je kunt ook de alternatieve manier omarmen. Inmiddels is de natuurgeneeskunde wel een woud van specialisten geworden. Waar je ook voor kiest, je moet je er goed bij voelen. Je legt immers je ziel en zaligheid bloot om te komen tot het wegnemen van de oorzaak.

En soms weten mensen zelf waar de oorzaak vandaan komt en dan gaat het erom hoe dit om te buigen en de onrust structureel uit te bannen. Ook daar kan je hulp bij krijgen. Schroom vooral niet om het uit te spreken. Niet alle huisartsen, waar je vaak toch als eerste terecht komt, staan open voor de natuurgeneeskunst. Maar ook hiervoor geldt dat je moet doen waar je je goed bij voelt (durf je intuïtie te volgen) om tot een oplossing te komen. Baas in eigen lichaam!

Structureel inbedden

Als je de oorzaak boven tafel hebt en je hebt handvatten gekregen om aan structurele uitbanning van de onrust te werken, is het nog steeds een zware klus. Ook met hulp moet je het uiteindelijk toch zelf doen. Veel mensen vallen terug in oude gewoonten of vinden het moeilijk het alleen te doen. Vraag steun uit de omgeving als dit je helpt, want terugvallen is vaak sterker terugvallen dan waar je in eerste instantie stond.

Tips

Als de onrust (nog) niet diep geworteld zit, zijn er ook wat middeltjes om thuis in de eigen omgeving rustig te worden. Vaak is het wel zo dat dit met enige regelmaat toegepast moet worden, om er resultaat uit te krijgen. Enkele tips:
  • Ga in een rustige omgeving zitten, in een rustige pose met prettig zittende kleding concentreer je op je ademhaling. Volg je ademhaling goed en neem iets meer tijd voor de uitademing dan voor de inademing. Probeer bij de uitademing de onrust uit je lichaam te laten vloeien en volg de ademhalingsprocessen in je lichaam (voel als het ware de zuurstof door je bloed stromen).
  • Ga rustig zitten en leg je ene hand op je voorhoofd en je andere op je achterhoofd, ter hoogte van je nek. Let weer op je ademhaling en laat je lichaam zich ontspannen. Houdt deze houding even aan, ontspan en herhaal de houding.
  • Veel mensen hebben baat bij de zonnevlecht welke ongeveer ter hoogte van je middenrif (net daaronder) zit. Leg beide handen op de zonnevlecht en ga in een onspannen houding zitten. Maak je hoofd leeg en tracht weer het onrustige gevoel uit je lichaam te laten vloeien.
  • Vind je het bovenstaande vaag, zoek dan in de natuur de rust op. Geen herrie, maar wat natuurgeluiden en geuren kunnen je ook rustig maken … en geniet er vooral ook van.

Toch nog wat hulp nodig? www.core-coaching.nl is een verantwoord adres.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – yoga mudraYogahoudingen – yoga mudraU zit in de lotushouding (padmasana). Langzaam en deemoedig buigt u voorover tot het hoofd de vloer raakt. Deze houding…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Verslaafd aan veranderingenVerslaafd aan veranderingenSommige mensen willen steeds weer iets nieuws. Een nieuwe partner, een ander huis, weer een verbouwing of weer een nieuw…

Levensvraag: ‘Wie ben ik?’Levensvraag: ‘Wie ben ik?’Het levensdilemma ofwel het zogenaamde ‘dertigerdilemma’. Niet helemaal terecht, want menig veertiger zie je er ook tege…
Veranderen: wat werkt wel of niet in jouw leven?Veranderen: wat werkt wel of niet in jouw leven?Wat moet er anders in jouw leven? Wat moet er veranderen in je leven? Hoe begin je goed te leren omgaan met veranderinge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.