Omgaan met lastige familieleden

Heb je familieleden die je het leven proberen zuur te maken, die je proberen te manipuleren of tegen je liegen? In dit artikel vind je tips om je lastige familierelaties te managen. Er zijn veel tips te geven voor het omgaan met lastige mensen. Maar voor het omgaan met lastige familieleden gelden echter vaak andere spelregels. Familie is voor veel mensen iets heel anders dan vrienden. Toch zijn er twee goede manieren om je lastige familierelaties te managen.

Stel je grenzen

In iedere relatie - of dat nu een familielid, vriend of echtgenoot is - bepaal jij zelf wat de grenzen zijn. Als iemand iets doet wat jouw grens overschrijdt, dan moet je actie ondernemen om de ander hier op te wijzen, en om herhaling in de toekomst te voorkomen. Jezelf assertief opstellen heet dat. Je komt daarbij voor je eigen behoeften op, en dat is goed. Sommige mensen begrijpen dat meteen, andere zul je herhaaldelijk moeten vertellen wat je wel en niet accepteert. Indien je bij lastige mensen consequent op je strepen blijft staan, dan zul je na verloop van tijd slagen.

Confronteer de ander

Het zal ongetwijfeld wel eens voorkomen dat een familielid je probeert te manipuleren. Dat is één van de meest gehoorde klachten van mensen die moeite hebben met lastige mensen. Een confronterende aanpak werkt hierbij het beste. Breng de ander van zijn stuk door gewoon te zeggen: "Je probeert me toch niet schuldig te laten voelen?", of "Het klinkt alsof je de waarheid probeert te verdraaien om je zin te krijgen". Blijf indien nodig het patroon van de ander doorbreken, door zijn/haar manipulatieve tactieken naar voren te halen.

Het is mogelijk dat je het probleem met bovenstaande tips toch niet direct kunt oplossen. Bijvoorbeeld als iemand je echt niet serieus neemt. In dat geval zou je serieus kunnen overwegen om een tijdje een radiostilte in te stellen: even een paar weken helemaal geen contact zoeken. En niet reageren op verzoeken tot contact, tenzij het echt niet anders kan. Daardoor hebben jullie beiden de gelegenheid om de relatie nog eens vanaf een afstand te bekijken en te beoordelen. Zo'n nadenkperiode kan wonderen doen.
© 2007 - 2024 Mike, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress: omgaan met moeilijke mensenStress: omgaan met moeilijke mensenEen oorzaak van stress is de omgang met moeilijke en lastige mensen. Sociale vaardigheden kunnen u helpen beter om te ga…
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Emotionele volwassenheid: zelfsturingEmotionele volwassenheid: zelfsturingWat is zelfsturing? Waarom heb je zelfsturing in het leven nodig? Kan je betere keuzes maken door zelfsturing? Met zelfb…
Emotionele volwassenheid, indicatie onvolwassen gedrag?Emotionele volwassenheid, indicatie onvolwassen gedrag?Wat is het verschil tussen volwassen en onvolwassen gedrag? Hoe ontdek je het verschil? Welke indicaties wijzen op volwa…

Persoonlijkheid en StressPersoonlijkheid en StressPersoonlijkheid en stress. Uit onderzoek komt een relatie tussen persoonlijkheid en omgaan met stress situaties naar vor…
Test je Emotionele GevoeligheidTest je Emotionele GevoeligheidEmotionele Gevoeligheid Test. Ben jij emotioneel snel geraakt? Ben je emotioneel gevoelig voor sfeer en de ander? Laat j…
Mike (2 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.