Schandalen: macht en seks zijn vaak met elkaar verbonden

In mei 2011 werd de wereld opgeschrikt door de vermeende verkrachting van een kamermeisje door IMF topman Strauss-Kahn. Een man die op financieel gebied zo’n beetje de machtigste man van de wereld is. Seks en macht schijnen met elkaar te zijn verbonden. Want ook andere machtige mannen als Bill Clinton, Silvio Berlusconi en Ruud Lubbers kwamen in opspraak door seksuele uitspattingen. Waarom macht erotiseert, maar ook waarom mannen met macht seks misbruiken.

Macht: iedereen in een functie waar mensen tegen hem of haar opkijken heeft het

Of het nu de barkeeper is, de reisleider of de topman van een regering: allemaal hebben ze een bepaalde vorm van macht. Die van de reisleider is beperkter dan die van de President van de VS, maar voor een groep heeft ook een reisleider macht en een uitzonderingspositie. Hij bepaalt namelijk wat er gebeurt. Met een barkeeper is dat niet anders: ook hij bepaalt wat er gebeurt in een bar en of de dames voor die bar leuk worden behandeld of niet. Maar door die macht, ontstaat er vaak ook een machtsvacuüm. Degene aan de andere kant worden idolaat van de persoon in kwestie en dat brengt hem op een hoger plan. Hij denkt als het ware dat hij alles kan maken. En degenen die hem dat allemaal niet toedichten, worden soms wreed met de neus op de feiten gedrukt. De heren (en mogelijk ook dames) in kwestie gebruiken hun macht dan gewoon om te krijgen wat zij willen zonder er rekening mee te houden of de ander dat ook wil.

Wat doet macht met mensen?

Macht heeft ongeveer hetzelfde effect als alcohol. Mensen raken er ontremd van en er treedt vaak een soort bewustzijnsvernauwing op. In die situatie nemen mensen vaker meer risico’s, ook of vooral op seksueel gebied. Iemand die het gevoel heeft dat hij veel macht heeft geeft een sterke invloed op het menselijk denken. Onderzoek heeft dat ook daadwerkelijk uitgewezen.

Heeft Strauss-Kahn het echt gedaan?

Of Dominique Strauss-Kahn zich echt heeft vergrepen aan het kamermeisje moet onderzoek nog uitwijzen. De rechtbank bepaalde dat dit niet het geval was. Maar het zou niet verbazingwekkend zijn als dat inderdaad het geval zou zijn, zeker toen begin 2012 opnieuw naar buiten kwam dat Strauss-Kahn betrokken was bij een ander schandaal. Hij zou regelmatig met prostituees feestjes hebben georganiseerd. Dat hij zelf met prostituees slaapt is overigens niet strafbaar, maar ze inzetten voor allerlei activiteiten wel. Waarom de man die net daarvoor zijn baan zag verdwijnen door zijn escapades opnieuw het gevaar opzoekt heeft vaak te maken met het feit dat mensen met macht veel meer dan anderen hun eigen doelen nastreven. Ze nemen gewoon wat ze willen en wat ze leuk en lekker vinden. Daarbij houden ze geen rekening met wat de ander wil of niet wil. Inmiddels is zelfs wel gebleken dat het juist mensen met macht zijn die heel gemakkelijk fatsoensregels overtreden, waarvan ze vinden dat anderen zich daar wel aan moeten houden. Bovendien is de IMF topman niet de eerste die in opspraak komt door zijn escapades (en dit is ook niet de eerste keer dat hij zelf in opspraak komt). Naast Strauss-Kahn kwamen ook Silvio Berlusconi, Bill Clinton en Ruud Lubbers op dezelfde manier in het nieuws.

Machthebbers nemen te veel risico’s

Machthebbers nemen vaak risico’s en hebben vaak een blinde vlek voor zaken die hun positie of hun persoonlijke leven kunnen bedreigen. Ze denken namelijk dat ze alles kunnen maken, zonder dat ze daarvoor gestraft zullen worden. Ze negeren ook veel meer dat ook zij een keer kunnen verliezen. Eigenlijk komt dat zelfs niet eens in ze op. Maar dat geldt dus voor alle mensen met macht; of dat nu de baas is van een bedrijf met 4 personeelsleden of een ondernemer die leiding geeft aan 300 mensen.

Macht erotiseert

Daar komt nog bij dat mensen met macht ook vaak veel meer kunnen maken dan mensen zonder macht. Iemand die macht heeft en het gemaakt heeft, wordt vaak aantrekkelijk gevonden. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het gemak waarmee zich vervolgens mensen aandienen voor hun eigen pleziertjes, verandert vaak hun gedrag ook. Ze gaan zich gedragen naar wat ze krijgen aangereikt en vinden het op een gegeven moment heel normaal dat ze alles krijgen wat ze willen. Daarbij zijn ze vaak:
  • Vrij dominant
  • Kijken anderen te lang aan
  • Raken anderen aan op plekken waarop de meeste mensen niet willen worden aangeraakt

Machthebbers die worden beschuldigd van seksuele escapades: Verbaasd over aantijgingen of aangifte

Dat er een vervolg komt op een seksuele escapade bevreemdt veel machthebbers vervolgens vaak heel erg. Ze denken in hun machtsdenken niet dat hen dat kan overkomen, dat iemand hen dat aan zal doen, omdat ze zich toch boven de meute voelen staan. Gebeurt het dan toch, dan blijven ze vaak heel lang ontkennen. Zo bleef Bill Clinton vasthouden aan het feit dat hij geen seksuele relatie had gehad met Monica Lowinski, tot het tegendeel was bewezen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding: het merk DockersKleding: het merk DockersDockers is een populair kledingmerk die met name bekend zijn vanwege de broeken die ze verkopen. Het merk wordt uitgegev…
Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie? Wat doet ze besluiten om een verhouding serieus te nemen en zich vast te leggen? Natuu…
Factoren van invloed op condoomgebruikFactoren van invloed op condoomgebruikHet belang van veilige seks kan niet vaak genoeg benadrukt worden: wanneer je zonder beschermende voorbehoedsmiddelen se…
Meeste ellende op deze wereld uitsluitend schuld van mannen?mijn kijk opMeeste ellende op deze wereld uitsluitend schuld van mannen?Verkrachting, wegpiraterij, vandalisme, voetbalhooligans, afpersers, knokpartijen, brandstichting, oorlog, marteling. Al…

Wat ouders kunnen doen bij examenstress van hun kindWat ouders kunnen doen bij examenstress van hun kindVan kinderen wordt steeds meer verwacht. Ze moeten presteren, goed sporten, leuke omgaan met anderen. Met een examen voo…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…
Bronnen en referenties
  • Psychologie
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.