Wat ouders kunnen doen bij examenstress van hun kind
Van kinderen wordt steeds meer verwacht. Ze moeten presteren, goed sporten, leuke omgaan met anderen. Met een examen voor de deur kan dat allemaal wel eens te veel worden. Ouders kunnen hun kinderen steunen tijdens het examen door hen op de betrekkelijkheid te wijzen. Maar ouders kunnen hun kroost ook door de examentijd loodsen door er voor te zorgen dat ze goed eten krijgen.
Kinderen hebben steeds meer het gevoel dat ze moeten presteren
Kinderen hebben steeds meer het gevoel dat ze moeten presteren en dat gevoel hebben ze al op jonge leeftijd. Sommige kinderen zijn nog maar 8 of 9 jaar oud als ze al bedenken dat ze vooral hoge cijfers moeten halen om later een goede baan te krijgen.
Eindexamens zorgen voor flink wat hoofdbrekens
Zijn gewone toetsen al voor veel kinderen moeilijk, tijdens examens moeten kinderen zich volledig bewijzen. Daarom bellen ook veel van hen in die tijd met hulplijnen. Naar voren komt dat ze dan bezorgd zijn over het resultaat dat ze hebben geboekt, of dat ze nog gaan boeken. Ook hebben ze vaak last van:
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Slaapproblemen
Waren examens vroeger dan minder moeilijk dan nu?
Nee examens waren vroeger niet minder moeilijk dan nu. Maar er was waarschijnlijk wel meer tijd voor het kind om te ontspannen. Het kind kon tussen de bedrijven door nog gewoon kind zijn en dat ontlast. Nu moet alles vaak in schema’s gepast worden die veel vergen van de jongere. Want ieder kind heeft toch maximaal twee activiteiten in de week waar hij aan mee moet doen, en sommigen hebben er wel vijf. Dit legt extra druk.
Kinderzorgen: kinderen gaan anders met stress om dan volwassenen
Kinderen reageren vrijwel hetzelfde als volwassenen op stress, maar ze gaan er wel anders mee om. Volwassenen weten vaak wel waar hun gevoel van onrust, vermoeidheid of gejaagdheid vandaan komt, maar kinderen kunnen die relatie vaak niet zo goed leggen. Bovendien hebben ze geen keuze. Een volwassene kan besluiten die ene stressvolle baan vaarwel te zeggen, maar een kind heeft die keuze niet. Ook oudere kinderen kunnen vaak geen veranderingen aanbrengen in hun leven zodat ze zich minder stressvol voelen. Dit komt omdat ook voor hen de meeste beslissingen worden genomen en zij ze niet zelf nemen. Dit alles komt dan vaak naar buiten als een heel negatief gevoel.
Wat bepaalt stress bij een kind?
Hoe een kind omgaat met stress wordt vanzelfsprekend ook bepaald door andere factoren. Dit heeft ondermeer te maken met:
- Persoonlijkheid
- Zelfbeeld
- Verwachtingen van ouders en kinderen zelf
- De hoeveelheid stress in hun leven
Wanneer heeft een kind stress - de symptomen?
Omdat een kind vaak niet aan kan geven wanneer het last van stress heeft is het als ouder goed om dit in de gaten te houden. De symptomen van stress van een klein kind is vaak:
- Buikpijn
- Niet kunnen slapen
Tieners die stress hebben
Tieners die last van stress hebben, hebben vaak last van:
- Hoofdpijn
- Ze trekken zich terug
Wat kunnen ouders doen bij (examen) stress van hun kind?
Ouders die begrip tonen en hun kind vertellen dat wat er ook gebeurt, dat het goed is, doen het meest aan de stress van hun kind. Van belang is om te bedenken dat als de uitslagdatum naderbij komt het kind steeds meer stress kan ervaren omdat het de uitkomst van het examen niet kent. Tijdens de examens zelf is een bepaalde mate van stress overigens wel goed, want dat betekent dat het kind vaak het best presteert zonder echt grote last te hebben van wat er gebeurt. Belangrijk is verder dat niet steeds de nadruk wordt gelegd op dat er gepresteerd moet worden. Een ouder die aangeeft dat het trots is als het goed gaat met het kind is iets heel anders dan een ouder die dreigt met allerlei sancties als het niet goed gaat. Moedig het kind aan, maar begeleidt het ook. Geeft complimenten als hij of zij een hele avond heeft zitten werken en breng zo nu en dan wat lekkers waardoor er ook even ontspanning is. Ga niet uren bij het kind zitten als u merkt dat het kind daar opgejaagd van wordt. Laat het even als het die spanning nodig heeft. Wil het kind juist het tegenovergestelde, biedt dan dat.
Geef aan dat zakken voor een eindexamen niet het einde van de wereld is
Zakken is niet het einde van de wereld. Dat is een waarheid als een koe, maar een kind dat zelf in de examens zit, beseft dat soms niet. Ouders die dit hun worstelende kind meedelen, kunnen een stuk stress wegnemen waardoor het kind ontspannender naar het examen gaat.
Na het examen: even tijd voor ontspanning
Heeft een kind examen gedaan, zorgt dan voor wat lekker, praat er met hem of haar over, maar doe dat niet oeverloos. En wil het kind het er helemaal niet over hebben, laat het dan maar even. Er staat vast alweer een ander examen te wachten. Laat het kind even z'n ding doen. Of dat nu tv kijken is, muziekdraaien, winkelen of sporten.
Praat met het kind over van alles en nog wat
Praat met het kind ook over andere dingen in de examenperiode. Gewoon over normale huis-tuin- en keukendingen die iedereen bezighoudt. Zodat niet alles in het teken van dat examen staat en er ook nog een gewoon leven is. Door over gewone dingen te praten, heeft het kind de mogelijkheid om uit te drukken dat het het zwaar heeft of dat het even behoefte heeft aan iets anders. Even een middagje film kan bijvoorbeeld wonderen doen.
Praktische zaken waarmee ouders kunnen helpen bij een examen
Ouders kunnen ook heel praktische zaken regelen voor hun kind dat examen doet. Dit zijn onder andere:
- Zorg voor een goede studeerplek voor het kind
- Laat deze periode even voorgaan op andere dingen, stel het schema van anderen in op dat van het kind dat examen moet doen
- Zorg voor een opgeruimde plek waar het kind zo aan kan schuiven en direct in netheid terechtkomt
- Zorg voor goede voeding waar het kind de dagen zo goed mogelijk mee door komt (geef eiwitten, fruit en groenten en koolhydraten zodat de hersenen niet uitgeput raken. Na het examen een lekkere beloning geeft het kind ook het gevoel dat het het goed heeft gedaan. Zorg ook voor een goed ontbijt). Visolie zou overigens goed zijn voor het geheugen dus een goede dosis daarvan is ook niet onverstandig
- Zorg ervoor dat het kind wel blijft sporten of bewegen. Bij stress is lichaamsbeweging echt onontbeerlijk omdat het de adrenaline naar beneden haalt. Door te sporten wordt iemand ook lichamelijk moe en dat leidt vaak weer tot een betere slaap.
- Zorg ervoor dat het kind niet de hele tijd aan het leren is. Zo’n spanningsboog heeft niemand.