Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressiva

Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressiva Er zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een depressie. Een tricyclisch antidepressivum remt de heropname van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline in de hersenen, waardoor depressieve klachten verminderen.

Antidepressiva: medicijnen tegen een depressie

Een depressie is een aandoening die gekenmerkt wordt door een verlies van levenslust en/of een ernstig terneergeslagen stemming. Mensen met een depressie kampen onder andere met gevoelens van waardeloosheid, vermoeidheid, een gedeprimeerde stemming, een veranderde eetlust, een verstoord slaappatroon en suïcidale gedachten. Antidepressiva zijn geneesmiddelen die ontwikkeld zijn om dergelijke depressieve klachten te verminderen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten antidepressiva:
 • Klassieke tricyclische antidepressiva
 • Klassieke MAO-remmers
 • Moderne antidepressiva

Deze soorten antidepressiva verschillen van elkaar ten opzichte van onder andere het precieze werkingsmechanisme, bijwerkingen en effectiviteit.

Werkingsmechanisme tricyclische antidepressiva

Er wordt wel eens gezegd dat mensen met een depressie een bepaald stofje in de hersenen missen. Dit is gedeeltelijk juist. Het is gebleken dat bij mensen met een depressie doorgaans minder van bepaalde neurotransmitters in de hersenen beschikbaar is. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor de communicatie in de hersenen. Neurotransmitters hebben elk een eigen specialiteit. Zo zijn de neurotransmitters serotonine en noradrenaline sterk betrokken bij emotie en stemming. Deze neurotransmitters zijn echter wel aanwezig, maar zij worden te snel weer opgenomen in de hersenen, waardoor zij hun effecten niet uit kunnen oefenen. Tricyclische antidepressiva zorgen ervoor dat deze neurotransmitters langer beschikbaar zijn in de hersenen, door de heropname van de neurotransmitters noradrenaline en serotonine in de cellen te blokkeren.

Tricyclische antidepressiva en hun merknaam

Werkzame stofMerknaam
AmitriptylineTryptizol ®
Sarotex®
ClomipramineAnafranil®
DosulepineProthiaden®
DoxepineSinequan®
ImipramineTofranil®
MaprotilineLudiomil®
NortriptylineNortrilen®
TrimipramineSurmontil®

Effectiviteit van tricyclische antidepressiva

Wanneer je een tricyclisch antidepressivum inneemt merk je niet direct een effect, zoals bij sommige andere geneesmiddelen het geval is. Er moet als het ware een bloedspiegel van het antidepressivum ontstaan. Dit duurt doorgaans enkele weken. Wanneer men na zes weken geen effect heeft gemerkt van het antidepressivum, helpt het middel waarschijnlijk niet. Er kan dan overgegaan worden op een ander soort antidepressivum of een toevoeging van een ander antidepressivum overwogen worden. Ongeveer 50 tot 60 procent van de volwassenen reageert echter goed op een tricyclisch antidepressivum.

Of er het beste voor een tricyclisch antidepressivum gekozen kan worden, of juist voor een ander soort antidepressivum, is sterk afhankelijk van de exacte klachten, het gevaar voor overdosering, de wisselwerking met andere medicijnen en bijkomende lichamelijke stoornissen.

Bijwerkingen van tricyclische antidepressiva

Tricyclische antidepressiva kunnen, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen hebben. Deze zijn over het algemeen van voorbijgaande aard. Veelvoorkomende bijwerkingen van tricyclische antidepressiva zijn:
 • Droge mond
 • Constipatie
 • Blaasproblemen
 • Seksuele disfunctie
 • Wazig zien
 • Duizeligheid
 • Versnelde hartslag
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…
Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenAfbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenVolgens de gegevens van het CBS over 2013, slikken ongeveer 900.000 Nederlanders medicatie die tot de groep antidepressi…

Schandalen: macht en seks zijn vaak met elkaar verbondenIn mei 2011 werd de wereld opgeschrikt door de vermeende verkrachting van een kamermeisje door IMF topman Strauss-Kahn.…
Verslaafd aan shoppenVerslaafd aan shoppenWe houden van geld verdienen, maar misschien nog wel meer van geld uitgeven. Met de overvloed aan winkels die tot onze b…
Bronnen en referenties
 • Hammen, C. & Watkins, E. (2008) Depression. Psychology press
 • http://www.depression-guide.com/tricyclic-antidepressant.htm
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.