Seriemoordenaars: Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer werd geboren in een normaal gezin en groeide op zonder problemen. Toch ging hij zich tijdens zijn pubertijd steeds vreemder gedragen; hij was 18 toen hij zijn eerste moord pleegde. Hij zou uitgroeien tot één van de meest wrede seriemoordenaars.

Zijn jonge jaren

Jeffrey Dahmer is geboren in Wisconsin op 21 mei 1960. Op dat moment was hij enig kind; zeven jaar later kreeg hij er een broertje bij, David. Een jaar later verhuisde het gezin naar Ohio. Er is niets wat erop wijst dat Jeffrey een vervelende jeugd heeft gehad, maar ondanks dat ging hij zich vreemd gedragen. Vanaf zijn 10e werd hij steeds meer teruggetrokken en zocht hij minder contact met anderen. Hij verloor ook alle interesse in hobbies of vriendschappen. Hij begon met het ontleden van dode dieren die hij in de buurt vond, en heeft een keer een hondenkop op een paal gezet. Ook begon hij op jonge leeftijd met drinken en hier zou hij later ook aan verslaafd raken.

De eerste moord

Zijn ouders scheidden in 1977. In datzelfde jaar ging Dahmer naar de universiteit, maar na één semester hield hij het voor gezien. Hij woonde in die tijd bij zijn vader. In de zomer van '78 ging het mis. Jeffrey stopte voor een liftende man, Steven Hicks. Hij stelde voor een biertje te drinken in zijn vaders huis, die op dat moment zelf niet aanwezig was. Toen Hicks later die avond echter weg wilde gaan pakte Dahmer een halter en sloeg het hoofd van de man hiermee in. Hij begroef het lichaam in de achtertuin. Het is niet geheel duidelijk wat maakte dat Jeffrey die stap zette. Waarschijnlijk werd hij gedreven door een combinatie van homoseksuele en sadistische verlangens.

Hij was constant dronken, en zijn vader dwong hem zich aan te melden voor het leger. Hij moet hebben gehoopt dat de discipline zijn zoon op het goede pad zou brengen. Helaas mocht dit niet baten: na twee jaar werd Dahmer ontslagen vanwege zijn alcoholverslaving. Hij besloot niet terug te keren naar zijn vader uit angst voor afkeuring, en vestigde zich in Florida. Ook hier bleef zijn alcoholisme een probleem, en toen hij in 1981 terugkeerde naar zijn thuis werd hij spoedig daarna gearresteerd wegens openbare dronkenschap.

Bij grootmoeder thuis

In 1982 verhuisde Dahmer naar zijn grootmoeder. Hier werd zijn gedrag langzaam maar zeker steeds afwijkender. Hij verborg een pistool onder zijn bed, en hij stal een mannelijke mannequin uit een winkel. Hij werd tweemaal gearresteerd wegens onzedelijk gedrag en heeft daarvoor 10 maanden in de gevangenis gezeten. In 1987 ging het voor de tweede keer fout. Terwijl hij nog in zijn proeftijd zat, vermoordde Dahmer Steven Tuomi, 26 jaar. In 1988 en '89 moordde hij opnieuw; met alle slachtoffers had hij sex voordat hij ze ombracht. Van het slachtoffer uit 1989, Anthony Sears, bewaarde hij de schedel.

Appartement 213

Dahmer besloot bij zijn grootmoeder weg te gaan. Hij kon zijn gedrag steeds lastiger verbergen en zijn grootmoeder wilde hem het huis uit. Bovendien werkte hij op dat moment in een fabriek en had hij dus het geld om te verhuizen. Hij koos appartement 213 uit, in Milwaukee. Dit appartement zou berucht worden. De frequentie van de moorden nam toe: in 1990 maakte hij vier slachtoffers. Begin 1991 maakte hij nog drie slachtoffers, maar bij zijn vierde slachtoffer van dat jaar werd hij bijna ontdekt.

De 14-jarige Konerak Sinthasomphone werd door twee vrouwen gezien op straat, vroeg in de ochtend van 27 mei. Hij was naakt, onder invloed van drugs, en bloedde uit zijn anus. De vrouwen belden onmiddellijk het alarmnummer. Jeffrey Dahmer kwam de jongen achterna, maar de vrouwen vertrouwden het niet en bleven bij Konerak. Toen de politie arriveerde geloofden zij echter het verhaal van Dahmer dat Konerak zijn 19-jarige vriendje was en dat ze ruzie hadden gehad. Tegen advies van de vrouwen in brachten zij de jongen terug naar Dahmer's appartement. De agenten hebben de leeftijd van Konerak niet gecheckt, en wisten niet dat Dahmer veroordeeld was voor seksueel misbruik. In zijn appartement roken ze iets vreemds, maar ook hier hebben ze niets mee gedaan. Konerak is later die avond vermoord en in stukken gehakt. Dahmer bewaarde zijn schedel.
Hiermee is deze 14-jarige jongen zonder twijfel het meest tragische slachtoffer van deze seriemoordenaar.

Arrestatie

De frequentie van Jeffrey's moorden bleef toenemen. In juli maakte hij één slachtoffer per week. Maar één van die slachtoffers wist te overleven. Op 22 juli bracht Dahmer een man, Tracy Edwards naar zijn huis. Hij probeerde hem handboeien om te doen maar dit mislukte. Met een slagersmes dwong Dahmer de man de slaapkamer in. Edwards zag hier echter foto's van dode lichamen op de muur, evenals een groot vat waar enorme stank vanaf kwam. Hij wist Dahmer te overmeesteren en ontsnapte.

Op straat hield hij een agent aan die meeging naar het appartement. Kort daarna belde hij om versterking en Dahmer werd gearresteerd. Toen zijn appartement werd doorzocht kregen de agenten de schrik van hun leven. In de koelkast vonden ze een hoofd, in de vriezer een menselijk hart. Op andere plaatsen in de woning stonden nog eens drie hoofden, en andere afgehakte lichaamsdelen. Dit samen met talloze foto's van de lichamen en afgehakte lichaamsdelen van de slachtoffers. Het vat bleek gevuld met zuur waar een lijk in lag. Al gauw rezen er verdenkingen dat Dahmer een kannibaal en necrofiel was.

Veroordeling en dood

In januari 1992 begon de rechtszaak tegen Jeffrey Dahmer. Hij claimde ontoerekeningsvatbaarheid, maar de rechtbank ging hier niet mee akkoord. Na slechts twee weken werd hij veroordeeld tot 15 keer levenslang, eenmaal voor elk slachtoffer. Dit kwam neer op 957 jaar cel. In de gevangenis werd Dahmer tweemaal aangevallen door medegevangen. De eerste keer overleefde hij dit, de tweede keer niet. Onderweg naar het ziekenhuis overleed hij aan ernstig hoofdletsel, veroorzaakt door klappen met een bezemsteel. Jeffrey Dahmer overleed op 28 november 1994.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychopathie nader bekekenPsychopathie nader bekekenDe term 'psychopaat' spreekt vele mensen tot de verbeelding. Jammer alleen dat zij vaak het beeld voor ogen hebben dat f…
Robert Maudsley – de ware Hannibal LecterVan de pers kreeg hij de bijnaam ‘Hannibal de Kannibaal’, maar of hij echt een kannibaal is weet men niet. Andere bijnam…
Psychopaten: gedachtegang en kenmerkenPsychopaten: gedachtegang en kenmerkenBij psychopaten denken we meestal aan seriemoordenaars waar vele films over zijn gemaakt. Een psychopaat komt niet allee…
Waarom een psychopaat kan bedriegen zonder spijtDe meeste mensen voelen zich schuldig als ze iets gedaan hebben wat in strijd is met hun geweten. Maar psychopaten kunne…

Sociopaat en zijn gedrag: hoe gaan wij daar mee om?Sociopaat en zijn gedrag: hoe gaan wij daar mee om?Wat is een sociopaat, hoe herkennen we een sociopaat en hoe gaan we er mee om? We leven in een samenleving waar niet ied…
Metaforen: dé manier of een manier naar overreding?Metaforen worden vaak gebruik om mensen te overtuigen van een bepaald standpunt, in de politiek is, in reclame en het da…
Bronnen en referenties
  • Davis, Donald (1991). The Jeffrey Dahmer Story: An American Nightmare (previously published as: The Milwaukee Murders, Nightmare in Apartment 213: The True Story). Macmillan. ISBN 978-0-31-292840-7
  • http://www.trutv.com/library/crime/serial_killers/notorious/dahmer/index.html
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.