Bio-informatie: de Russisch term voor telepathie

Uit het gegeven dat de Russen het woord 'bio-informatie' gebruiken voor onze term telepathie kan de Russische neiging worden afgeleid dat zij zoeken naar een basis voor dit verschijnsel dat in het lichaam moet liggen. Professor Ippolit Kogan was van mening dat telepathie nooit als een soort energie kan worden begrepen.

Oorsprong van het woord telepathie

Het woord 'telepathie' is afkomstig uit het Grieks. Het is een samenstelling van de Griekse begrippen 'tele' (dit betekent ver of op afstand) en 'patheia' (dit betekent ontvankelijkheid). Wanneer je het woord letterlijk vertaalt betekent het 'ontvangen en ondergaan van iemands gemoedstoestand vanaf een afstand'. Nu gaat het lang niet altijd om het opvangen van andermans gedachten of andermans gevoelens die je op een zeker moment ervaart. Er kan sprake zijn van het ontvangen van informatie over de toekomst. Wanneer je informatie over de toekomst ontvangt spreekt men van precognitie of voorschouw. Pik je informatie op uit het verleden dan noemt men dat retrocognitie of terugschouw.

Wie was professor Kogan?

Professor Ippolit Kogan was staflid van de A.S. Popow Societeit voor Radiotechniek in Moskou. Hij experimenteerde veel en op verschillende wijze met telepathie. Kogan heeft ook een bijdrage geleverd aan de theoretische studie van telepathie en zette het werk voort van Dr. L. Wasiljew voor wat betreft de telepathische bewustzijnsbeheersing, waarbij gehypnotiseerde proefpersonen werden gebruikt. Tijdens dergelijke proefnemingen werden slapende proefpersonen telepathisch gewekt door de 'telepatische boodschappen uitzendende' medewerker, die zich in een andere kamer bevond.

Wiskundig bewijs

Professor Kogan bewees wiskundig dat - wanneer het bestaan van elektromagnetische golven aangenomen kan worden - telepathie misschien verklaard zou kunnen worden in termen van dit soort uitstraling. Deze theorie zou dan echter geen verklaring zijn voor lange-afstandstelepathie.

Bio-informatie

In zijn latere theoretische werk is professor Kogan overgeheld naar de mening dat telepathie nooit in termen van energie kan worden begrepen. Telepathie is overdracht van informatie en informatie moet niet verward worden met energie, zo beweerde Kogan. Professor Kogan illustreerde zijn standpunt met een voorbeeld: om een foto in een donkere kamer te maken heeft men de samengebalde licht-energie van een flitslampje nodig. Maar wanneer licht informatie overbrengt, (bijvoorbeeld in een waarschuwingsboei op zee) dan kan het flauwste schijnsel, dat maar weinig energie vereist, alle noodzakelijke informatie overbrengen. Hieruit afleidend suggereerde professor Kogan dat bio-informatie (of telepathie) ook op die manier zou kunnen werken. De elektromagnetische uitstraling van de hersenen is in termen van energie niet krachtig genoeg om een boodschap door de ruimte te sturen. Deze uitstraling kan echter wel een zwak maar waarneembaar krachtveld rond het lichaam vormen. In theorie is het mogelijk dat dit krachtveld (of psi-veld) informatie kan overbrengen aan een persoon die weet hoe hij het flauwe signaal moet uitleggen.

Wie was professor Pawel Goeljajew?

Professor Pawel Goeljajew was de opvolger van Dr. L. Wasiljew als hoofd van het Laboratorium voor Fysiologische Cybernetica aan de Universiteit van Leningrad. Het theoretische model van professor Kogan over telepathische communicatie steunt voor een deel op de bevindingen van professor Goeljajew. Door gebruik te maken van buitengewoon gevoelige apparatuur (die speciaal voor dit doel was vervaardigd) hebben Goelajew en zijn collegae ontdekt dat alle levende lichamen omgeven worden door een zwak elektrostatisch veld, dat zij de elektrische aura noemden.

Elektrisch aura

Alle levende lichamen worden omgeven door een zwak elektrostatisch veld. Dit veld is de elektrische aura. De elektrische aura ondergaat voortdurend veranderingen. Zelfs gedachten kunnen veranderingen teweegbrengen die waarneembaar zijn en gemeten kunnen worden. Professor Goeljajew veronderstelde dat veranderingen in de elektrische aura mogelijk signalen voorstellen die informatie overbrengen. Op die manier zouden wellicht sommige vissen, insecten en andere dieren met elkaar in contact trreden. Het is theoretisch ook mogelijk dat veranderingen in de aura (die veroorzaakt worden door geestelijke activiteit) zo versterkt kunnen worden dat zij voldoende energie produceren voor het voortbewegen van voorwerpen.

Onderzoek verband tussen pk en elektrisch aura

Om het mogelijke verband tussen psychokinese en het elektrische aura te kunnen onderzoeken heeft men proeven gedaan, onder andere met medewerking van Nelja Michailowa. Nelja Michailowa was een huisvrouw die de Russische parapsychologen enige jaren lang versteld heeft doen staan van haar psychokinetische krachten. De meetapparatuur van onderzoeker Geradi Sergejew stelde vast dat Nelja een 50 maal hogere elektrische spanning vanuit haar achterhoofd kon opwekken dan vanuit haar voorhoofd.

Kirlian-fotografie

Later ontwikkelden Semjon en Walentina Kirlian de Kirlian-fotografie. Ze ontwierpen apparatuur waarmee ze door middel van elektrische stroom met een hoge frequentie de kleurige aura's die alle levende dingen omgeven, zichtbaar konden maken.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aurafotografie: Kirlian-fotografieHet proces dat als Kirlian-fotografie bekend staat heeft de meeste publiciteit gekregen van alle Russische onderzoekinge…
Aura readings en aura healingAura readings en aura healingVia populaire televisieprogramma's komen we steeds vaker in aanraking met de paranormale wereld. Paranormaal genezen wor…
Het geheim van de AuraAura betekent letterlijk vertaald 'ademtocht': Veel parapsychologen zijn het erover eens dat een aura een samenspel is v…
Wat zijn aura's en wat betekenen ze?Wat zijn aura's en wat betekenen ze?Iedereen is wel bekend met het fenomeen "aura". Het zijn energievelden in verschillende kleuren die om een persoon heen…

Zien met de huid van de vingersDe jonge Russische vrouw Roza Koelesjowa die in Tagil (een stad in de Oeral) woonde bracht heel wat consternatie teweeg…
Mysterieuze mevrouw MichailowaHet uitzonderlijke Russische medium Nelja Michailowa (die ook bekend stond onder de naam Madame Koelagina) heeft de gave…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 18-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.