Groepen versus individuen

Veel van onze besluiten worden genomen in groepen. Rechten en plichten worden bepaald door groepen mensen, terwijl een andere groep beslist welke nieuwe voorzieningen er gebouwd gaan worden. Men gaat er schijnbaar van uit dat een groepsbesluit beter is dan het besluit van een individu. Maar is dit wel zo? In dit artikel zullen de volgen de vraagstukken behandeld worden:
  • Wat is een groep eigenlijk?
  • Op welke manier verschillen individuele- en groepsbeslissingen?
  • Hoe gedragen individuen zich in een groep?

Wat is een groep eigenlijk?

Voordat je de beslissingen van individuen en groepen kunt vergelijken, is het belangrijk om te weten wat een groep precies is.
Een groep zijn drie of meer mensen die interactie vertonen. Ze zijn van elkaar afhankelijk omdat hun doel er voor zorgt dat ze elkaar moeten beïnvloeden.

De meeste groepen hebben drie tot zes leden. Verder hebben groepen vaak sociale normen. Deze bepalen hoe mensen zich horen te gedragen in de groep. Mensen passen zich daar aan aan wanneer ze bij de groep willen horen. Een groep is sterker wanneer leden van de groep overeenkomsten met elkaar vertonen.

Op welke manieren verschillen individuele- en groepsbeslissingen?

Het verschil tussen individuele en groepsbeslissingen is simpelweg dat beslissingen genomen door een groep door meerdere mensen bekeken zijn. De beslissing is dan altijd aan gepast aan de normen van de groep. Verder beschikt een groep vaak over meer kennis, dan een individu. Verschillende hoeveelheden kennis worden in groepen met elkaar verbonden.

Groepsbeslissingen leveren ook vaak problemen op. Groepen raken vaak verwikkeld in een cyclus van groepsdenken. Dit houdt in dat ze niet alle belangrijke factoren meewegen in het maken van beslissingen, omdat ze geen onenigheid willen creëren in de groep. Verder zijn groepen geneigd om extremere standpunten in te nemen dan dat alle groepsleden individueel zouden doen. Ook is het besluit van een groep vaak afhankelijk van de leider van de groep. Sommige leiders richten zich meer op de nabije toekomst, terwijl een ander gaat voor de lange termijn. Soms kijken groepen ook alleen maar naar kennis over een probleem die elk groepslid al heeft, daarbij wordt unieke informatie vergeten. Wanneer een groep groot is, gaan mensen zich ook eerder anders gedragen, omdat ze het idee hebben dat ze op hun gedrag toch niet persoonlijk afgerekend worden als ze met zovelen zijn.

Individuen die besluiten nemen, zijn aangewezen op hun eigen kennis. Het voordeel van dit soort besluiten is eigenlijk dat het veel sneller gaat. Dit kan handig zijn in crisissituaties die een snelle reactie nodig hebben. Verder zijn individuele beslissingen beter als de beslissing alleen jou als individu aangaat.

Hoe gedragen individuen zich in een groep?

Mensen die bij een groep horen, of willen horen, passen zich aan aan de normen van de groep. Ook krijgen individuen in een groep vaak een rol toegeschreven. Aan deze rol moeten mensen zich dan houden. Op deze manier verliezen mensen snel hun eigen persoonlijkheid. Verder kan de groep van invloed zijn op de prestaties van mensen. Wanneer een individu zich in een groep bevindt, waarin anderen hem of haar evalueren, dan is deze persoon beter in simpele routine taken, terwijl complexe taken dan meer moeite kosten. Bevindt je je echter in een groep waarbij je niet geëvalueerd wordt, dan presteer je slechter op simpele taken, omdat deze je niet veel kunnen schelen. Verder ben je dan beter in het oplossen van een complexe taak.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Sociale psychologie: sociale facilitatie en lanterfantenSociale psychologie: sociale facilitatie en lanterfanten'Sociale facilitatie' (social facilitation) en 'sociaal lanterfanten' (social loafing) zijn allebei theorieën die peilen…
Wat is psychologie?Psychologie is een veel besproken onderwerp de laatste jaren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Definitie: Psychologi…
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…

Waarom biedt iemand wel of geen hulp?In veel gevallen waarin een medemens om hulp vraagt, biedt niemand deze hulp aan. Vaak lopen deze situaties slecht af. M…
De kracht van de groepMensen werken vaak in groepen. Besluiten in de samenleving worden over het algemeen niet genomen door individu, maar er…
Bronnen en referenties
  • Social Psychology: Aronson&Wilson&Akert
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.