Parapsychologisch onderzoek uit vervlogen tijden

In vroeger tijden kreeg het wetenschappelijk parapsychologische onderzoek geen kans zich te ontwikkelen omdat men geloofde dat het bovennatuurlijke deel uitmaakte van het leven. Dat was al zo ten tijde van de orakels die door regeerders werden geraadpleegd en het klassieke voorbeeld waren van toekomstvoorspelling en handhaafde zich door de tijd tot dat werd voldaan aan de voorwaarden waardoor het wetenschappelijk parapsychologisch onderzoek op gang kon worden gebracht.

Vroegst bekende parapsychologisch onderzoeker

Koning Croesus van Lydie, die in de 6de eeuw voor Christus leefde, is de vroegst bekende parapsychologisch onderzoeker.
Hij zond boodschappers naar de orakels van Griekenland en Egypte om uit te vinden welke van beide het beste was. De boodschappers hadden als opdracht meegekregen om hen op een vooraf vastgesteld tijdstip te vragen: "Wat is koning Croesus, de zoon van Alyattes, op dit ogenblik aan het doen?"

Nu had de koning iets bedacht dat theoretische gesproken onmogelijk geraden kon worden. Hij sneed een lam en een schildpad aan stukken en kookte die samen in een koperen ketel. In een briljante vlaag van helderziendheid gaf het orakel van Delphi het juiste antwoord.

Nieuwsgierig naar het beste resultaat

Natuurlijk verrichtte koning Croesus geen onderzoek in het belang van de wetenschap. Hij geloofde in de bovennatuurlijke krachten van orakels en wilde alleen weten welke het beste was. Dan kon hij wanneer dat nodig was daar een beroep op doen. Croesus deed een juiste keuze, want in de loop der tijden werden de helderziendheid en de voorspellende prestaties van het orakel van Delphi legendarisch.

Koninklijk raadgeefster
Het was alleen jammer dat het orakel dol was op raadsels en dubbelzinnigheden. Dat kwam haar bruikbaarheid als koninklijke raadgeefster niet ten goede, hetgeen koning Croesus tot zijn schade ondervond. Het orakel van Delphi voorspelde eens dat een van zijn veldtochten zou eindigen in de vernietiging van een groot leger. Croesus vertrok blakend van vertrouwen ten strijde. Helaas had hij niet kunnen dromen, dat het verdoemde leger het zijne was.

De tijd van Shakespeare

Zoals gezegd: zolang men geloofde dat het bovennatuurlijke deel uitmaakte van het leven, kon het wetenschappelijk parapsychologisch onderzoek niet van de grond komen. Dat dit geloof in de tijd van Shakespeare overheerste, blijkt wel uit zijn toneelstukken waarin het bovennatuurlijke dikwijls de spil is waarom het drama draait. Zo treden in Een Midzomers Nacht Droom bovennatuurlijke wezens en gewone stervelingen naast elkaar op en weven een ingewikkeld web van romantische verwikkelingen. De heksen in Macbeth en de geest in Hamlet worden door Shakespeare's publiek als de gewoonste zaak van de wereld aanvaard.

Hedendaagse visie

In onze dagen accepteert het publiek de heksen uit Macbeth en de geest uit Hamlet in samenhang met het stuk, maar beschouwt hen wel als overblijfselen uit een eeuw van bijgeloof.

Een hedendaags parapsycholoog die ongewone waarneming bestudeert, zou zich (bij de passage wanneer de heksen Macbeth begroeten als 'toekomstig koning') kunnen afvragen of die begroeting gezien kan worden als een voorspelling van de heksen; of als Macbeth's wens op het koningschap, die op telepathische wijze door de heksen werd opgevangen. En wanneer de geest van Hamlet's vader de omstandigheden van zijn dood vertelt, krijgt Hamlet dan een hallucinaire glimp te zien uit het verleden?

Dit soort vragen tonen de interesse-sfeer van het huidige parapsychologische onderzoek. Daardoor is het heelal niet ontdaan van zijn mysteries, maar is de aandacht verlegd en gevestigd op de mysteries van de geest .

Voorwaarden voor de start van het wetenschappelijk parapsychologisch onderzoek

Om het wetenschappelijk parapsychologisch onderzoek op gang te kunnen brengen moet aan twee voorwaarden worden voldaan: allereerst een maatschappij, die in het algemeen terughoudend staat tegenover alle bovennatuurlijke zaken en ten tweede een groep toegewijde en intelligente geleerden, die zich zorgen maken over de beperkingen van zo'n terughoudendheid. Het duurde tot het midden van de 19de eeuw voordat aan deze twee voorwaarden werd voldaan.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…
Zintuiglijke afzonderingZintuiglijke afzondering betreft het afdekken van een aantal zintuigen, zoals de ogen (gezichtsvermogen) en de oren (geh…
De parapsychologieDe parapsychologie kunnen we beschouwen als een wetenschappelijke poging om een beter inzicht te krijgen in een groep ve…

Discriminatie: de simpele geest discrimineert!De wereld om ons heen verandert in een rap tempo en verschillende groeperingen of ‘’mensenrassen’’ uit andere streken ko…
Babymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord door moeders: er zijn altijd moeders geweest die hun pasgeboren kinderen om het leven brachten. Vroeger, voord…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.