Zelfmoord of zelfdoding

Zelfmoord of zelfdoding Zelfmoord of zelfdoding is het vrijwillig en eigenhandig beëindigen van het eigen leven. Zelfmoord is niet strafbaar, hulp bij zelfmoord echter wel. Toch kan in bepaalde gevallen een arts een verzoek tot zelfdoding beantwoorden, mits de arts aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Zelfmoord

Zelfmoord of zelfdoding is het bewust eindigen van het eigen leven, uitgevoerd door zichzelf. Het wordt ook wel suïcide genoemd. Een zelfmoordpoging is wanneer men zelfdoding toepast en deze mislukt. Wanneer iemand een zelfmoordpoging doet maar niet dood wil, en dit doet als schreeuw om hulp en aandacht, wordt dit parasuïcide genoemd.

Waarom zelfmoord

Redenen waarom men aan zelfmoord denkt of daadwerkelijk zelfmoord pleegt kunnen heel erg uiteen lopen. De voornaamste redenen zijn het geen uitzicht in het leven hebben of psychische ziekten. 90 procent van de mensen die zelfmoord pleegt heeft een psychische stoornis.
 • Verlies van een dierbare zoals de partner, kind, ouders, broer, zus ed.
 • Geen relatie kunnen vasthouden of kunnen aangaan (eenzaamheid en geen geborgenheid)
 • Geen vrienden om zich heen hebben (eenzaamheid)
 • Grote schulden
 • Persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline)
 • Problemen met werk
 • Zelfhaat (geen zelfvertrouwen of zichzelf lelijk vinden)
 • Na een psychische trauma (zoals mishandeling of verkrachting)
 • Lichamelijke ziekten die niet geaccepteerd worden of ondraaglijk zijn

Cijfers

Jaarlijks zijn er ongeveer 410.000 Nederlanders die aan zelfmoord denken. 94.000 mensen doen een poging tot zelfmoord. Hiervan vinden ongeveer 1.600 mensen jaarlijks de dood. Deze cijfers gelden voor volwassen. Bij pubers is zelfmoord een van de grootste doodsoorzaken.

Methoden van zelfmoord

Er zijn verschillende methoden waarmee mensen zelfmoord plegen. De ene methode is snel en pijnloos, de ander langzaam of pijnlijk. Vaak kan men de persoon toch nog redden, indien het tijdig ontdekt wordt of de poging mislukt. Onderstaande voorbeelden geven aan hoe verschillende mensen zelfmoord trachten te plegen:
 • Voor een trein springen: Machinist en omstanders die het zien gebeuren houden er vaak heel lang een trauma aan over. Soms wordt een sprong voor een trein overleefd, met vaak lichamelijk letsel als gevolg.
 • Verdrinking: Zichzelf verzwaren met bijvoorbeeld stenen en in het water springen. Na anderhalve minuut raakt men bewusteloos. Na 4-5 minuten is men dood. Verdrinking is vaak een doodsstrijd.
 • Van een gebouw of brug springen: zichzelf te pletter laten vallen. Water komt van grote hoogte net zo hard aan als beton. Soms overleeft men de val, vaak wel met ernstig letsel.
 • Verstikking: een plastic zak over het hoofd trekken. De handen moeten geboeid zijn anders rukt men uiteindelijk zelf de zak weer van het hoofd, dit is een overlevingsmechanisme van het lichaam zelf. Verstikking kan langzaam gaan.
 • Ophanging: bij een te lang touw sterft men langzaam, bij een te kort touw wordt men onthoofd.
 • Polsen doorsnijden: vaak gebruikt door mensen die schreeuwen om hulp. Er moet diep genoeg gesneden worden om de slagaders te raken. De meeste mensen overleven dit echter. Indien men toch dood gaat, duurt dit vrij lang.
 • Vergassing: Eerst raakt men bewusteloos, daarna treedt de dood in. Soms overleeft men dit.
 • Zichzelf neerschieten: Vaak direct door het hoofd, de dood volgt direct.
 • Elektrocutie: in water zitten en een elektrisch apparaat erin gooien. Er volgt dan onmiddellijk een hartstilstand. Wonderwel zijn er mensen die dit overleven.
 • Overdosis medicijnen: vaak worden slaappillen hiervoor gebruikt. Men valt in slaap en word nooit meer wakker. Bij een te lage dosering overleeft men het.
 • Dood rijden: met een auto tegen een gebouw of boom rijden met hoge snelheid, of een ravijn in. Het geeft vaak onverwachte gevolgen want soms overleeft men het ongeluk.
 • Zelfverbranding: een hele wrede zelfmoord. Zeer pijnlijk en langzaam.
 • Moord door agent: een agent net zo lang uitdagen zodat deze een dodelijke schot lost. Agenten zijn er echter op getraind om in een niet vitaal lichaamsdeel te schieten, zoals het been.

Alle bovenstaande pogingen geven geen garantie, veel mensen overleven een zelfmoordpoging dan ook. De kans bestaat dat men na een eerste zelfmoordpoging ook een tweede zelfmoordpoging doet. Hulp is daarom van belang.

Hulp

Denk je aan zelfmoord? Dan heb je het helemaal niet makkelijk. Je ziet geen vooruitzichten meer in je leven. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt of dat niemand je kan helpen. Maar dit is niet zo. Hoe uitzichtloos of eenzaam je leven er ook uitziet, er is altijd wel iemand die om je geeft. Familie, een vriend, een collega, de buren, wie dan ook. Probeer het maar eens en glimlach naar iemand. Je krijgt vast en zeker een glimlach of een andere reactie terug. Diegene vind jou aardig. Voor ieder probleem is een oplossing, Dit klinkt heel eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Daarom is er goede hulp te krijgen. Via je huisarts, via een vertrouwensarts, via internet. Ga eens op een forum rondkijken. Dan zul je ontdekken dat je niet de enige bent die er zo over denkt. En dat maakt het wel bijzonderder: want je kunt met elkaar hierover praten. Lekker anoniem. Niemand hoeft te weten wie jij bent. En dan zie je dat er mensen zijn die weten hoe jij je voelt en je begrijpen.

Het belangrijkste is om te praten. De problemen die je hebt kan je niet alleen oplossen. Praat met familie, vrienden, een collega, een vertrouwensarts of via het internet. Door te praten en gehoord te worden, valt er vaak al een last van de schouders. Door het zoeken naar hulp kan gezicht worden naar oplossingen. Er zijn zeer veel instanties die kunnen helpen, afhankelijk van het onderliggend probleem. De huisarts weet vaak precies waar je terecht kan.

Stichting www.113online.nl/ biedt hulp aan mensen die suïcidaal zijn of te maken hebben met suïcidalen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Wanneer een dierbare door zelfdoding om het leven komt, blijven de nabestaanden ontredderd achter. Niet alleen is er ver…
Zelfmoord: de oorzaken en signalenZelfmoord: de oorzaken en signalenJaarlijks plegen er ongeveer 1600 mensen in Nederland zelfmoord en doen 94000 mensen een poging waarvan 9200 personen in…

RAKIT: kinderintelligentietestRAKIT: kinderintelligentietestDe RAKIT is een kinderintelligentietest welke niet enkel inzicht biedt in de algemene intelligentie van een kind maar oo…
Hoe kun je leren nee te zeggen?Hoe kun je leren nee te zeggen?Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen. Wanneer iemand iets van je vraagt doe je het, ook al heb je er eigenlijk geen zi…
Bronnen en referenties
 • http://www.zelfmoord.nl/forum/
 • https://www.113online.nl/missie-en-visie
Reacties

Marijkie, 06-10-2017
Wat is het verschil? Reactie infoteur, 09-10-2017
Er is geen verschil tussen zelfmoord en zelfdoding. Beiden betekenen hetzelfde.

Heleen, 03-04-2013
Wat ik nooit tegenkom is een poging door het inspuiten van lucht, die het hart bereikt en voor een hartaanval zorgt. Vrijwel altijd met dodelijke afloop. Reactie infoteur, 03-04-2013
Het artikel bevat ook de meest gebruikte methoden. Het artikel is niet bedoeld om tips uit te wisselen.

Onbekend, 07-11-2012
Wauw! mooi artikel. Toen ik 9 was heb ik mijn opa verloren door zelfmoord. Ik heb een vriend die elk moment zelfmoord kan plegen. nu weet ik hoe ik het kan stoppen. Zelf heb ik er ook aan gedacht. Ik vind het egt mooi en ik ga mijn spreekbeurt over zelfmoord houden. bedankt Reactie infoteur, 07-11-2012
Hopelijk kan je je vriend helpen. Veel succes met de spreekbeurt.

Twan, 28-10-2012
Ben een jongen van 32 jaar vorig jaar zomer zei mijn collega wat heb jij op je gezichtshuid. zag allemaal craquele lijntjes over mijn gehele gezicht kon het niet geloven mijn huid ziet eruit als iemand van 65 heb wel altijd een droge huid gehad maar niet zo. zit er zo mee dat ik uit het leven wil stappen ben al zo vaak bij psycholoog geweest en huidklinieken ben al 4000 euro kwijt aan behandelingen ben 15 kilo afgevallen en sluit mezelf op op mijn kamer heb bijna geen vrienden meer en ben doodongelukkig met mezelf moet alleen nog een gun hebben Reactie infoteur, 28-10-2012
Is alleen de huid in het gezicht extreem droog of ook op de rest van het lichaam? Was het gezicht zonder zeep: alleen met water. Gebruik sowieso zo weinig mogelijk water: water droogt de huid ook uit. Probeer de luchtvochtigheid in de leefruimte en werkruimte op peil te houden: een te droge lucht is slecht voor de huid. Gebruik meerder malen per dag een beschermende crème of vette zalf.

Laat de dermatoloog kijken of er sprake is van eczeem. Ook kan een andere ziekte de onderliggende oorzaak zijn.

Willem, 01-10-2012
Hulp bij zelfmoord is strafbaar, toch vind ik hier methoden om zelfmoord te plegen, waarbij je als eerste leest dat voor een trein springen effectief is, persoonlijk kies ik liever voor de zak stenen in het water.

Ben benieuwd of er gevallen zijn van mensen die zichzelf hebben omgemaakt met dit artikel als laatst voor hun scherm. Reactie infoteur, 02-10-2012
Dit artikel is absoluut niet bedoeld als hulp bij zelfmoord, maar geeft verschillende redenen voor zelfmoord aan en methoden waarop men zelfmoord tracht te plegen. Ook bevat dit artikel cijfers m.b.t. zelfmoord. Overigens staat het gehele internet vol met methoden om zelfmoord te plegen, iets waar ik verder niet op in wil gaan.

Het is juist goed dat mensen met zelfmoordgedachten dit artikel lezen en zich er meer bewust van worden van de gevolgen van zelfmoord zijn.

Zelfmoord, 03-04-2012
Ik heb geen familie meer. Ik heb op me 13 het huis verlaten. Mijn vader sloeg me en schopte me, niemand wou me geloven. (Mijn ouders zijn gescheiden) Moeder niet broertje durfde het niet te vertellen. Mentor. Toen ik weg gelopen was zag het treinspor…Ik wou er onder springen alleen kon het niet. Ik heb aangifte gedaan de bij politie. Sinsdien heb ik mijn vader nooit meer gezien. Ik heb ook nooit meer contact gehad met zijn kant van zijn familie. Reactie infoteur, 25-04-2012
Je hebt op deze manier heel goed gehandeld. Kies voor jezelf!

Valerie, 17-03-2012
Ik heb een paar redenen waarom ik zelfmoord wil plegen: Ik ben in de steek gelaten door alles en iedereen die mij lief is/was. Ik ben heel lang gepest. Ik had geen talenten en ik was dom volgens mijn pestkoppen. Daar hebben ze ook gelijk in gekregen. Daardoor ben ik perfectionistisch geworden en heb ik op alle vlakken faalangst gekregen. Reactie infoteur, 28-03-2012
Helaas, door pesten kan iemands zelfvertrouwen aardig diep dalen. Je wil daardoor alles goed doen, eigenlijk te goed en boven je eigen kunnen uit. De pestkoppen in jouw leven hebben absoluut geen gelijk gekregen: jij bent niet dom. juist degene die een ander pest, is ontzettend dom bezig en denkt niet na over de gevolgen hiervan.

Dertigplusser, 02-02-2012
Ikzelf woon samen ben dol op mijn partner en de dieren, alleen door mijn torenhoge schulden heb ik er weleens over nagedacht om overal mee te stoppen. de meest pijnloze dood kwam ik wel tegen dat was met slaappillen.mensen begrijpen me wel maar ze kunnen je niet helpen ze helpen je wel door je eten drinken en een arm te bieden, ik ben daar wel blij mee. Verder heb ik nog een dochter die mij niet meer wenst te zien en dat is ook moeilijk.
Mijn hele leven ligt overhoop heeft het nog zin om te werken voor die schuldeisers? "iedere dag de hoop te houden dat je kind voor je neus staat? Reactie infoteur, 03-02-2012
Beste dertigplusser,
Het is voor de mensen om je heen vaak moeilijk te begrijpen hoe jij je voelt. Ze kunnen je helpen met voedsel en wat mentale steun, maar echt begrijpen hoe jij je voelt, dat is iets heel anders. Dit komt omdat hun situatie niet vergelijkbaar is met de jouwe. Dat je dochter jou niet wil zien, is ontzettend sneu om te horen. Ik ken de omstandigheden niet, maar bedenk dat het altijd je dochter blijft, en jij blijft voor haar altijd haar ouder. In de meeste gevallen van een verbroken ouder-kind-relatie, komt er uiteindelijk een ommekeer. Hoe lang dit gaat duren en of dit ook daadwerkelijk zover zal komen, is echter de vraag. Blijf in ieder geval aan haar denken met haar verjaardag en met de feestdagen, en stuur een kaartje. Zo weet zij dat je toch aan haar denkt.

Ik weet niet of het voor jou mogelijk is om schuldhulpverlening aan te vragen. In dit geval wordt je prima geholpen met je schulden, en worden na een aantal jaren de overige schulden teniet gedaan. Een en ander hangt af van je eigen inkomen, de schulden en je eigen inzet.

Wildood, 26-11-2011
Niemand luister naar me of begrijpt me, heb me altijd anders gevoeld dan de rest als ik mijn familie wil waarschuwen dat ik het leven niet meer zie zitten zeggen ze of dat ik me net moet aanstellen of dat mensen met zelfmoordplannen er niet over praten en het gewoon doe dus dat ik gewoon aandacht wil, voor aandacht is het te laat. zo snel mogelijk. heb gister afsheid genomen van mijn baby neefje en zus en zwager maandag ga ik naar mijn broer en neem afscheid van zijn gezin, daarna bel ik mijn moeder die woont in het buitenland en daarna ga ik rustig op bed liggen en laat ik mijzelf inslapen. kan niet wachten om met mij vader herenigd te worden en de rust te vinden die ik altijd heb gezocht. ben benieuwd of ik mijn vaders armen om me heen kan voelen, heb zo'n behoefte aan een dikke knuffel van hem. tot snel papa! Reactie infoteur, 26-11-2011
Beste N,
Je familie begrijpt je waarschijnlijk niet, neemt jouw woorden niet serieus. Het is ook vreemd om zoiets te horen. Maar ze houden wel van jou. Ieder doet dit op zijn eigen manier. Denk even rustig na wat je nog wil doen met je leven, je laat toch een hoop mensen achter die heel erg veel om jou geven. Natuurlijk mis je je lieve vader. En hij mist jou ook. Maar hij gunt jou ook nog een gelukkig leven op aarde, samen met je familie. Ik hoop dat je tot een goede keus kan komen. Ik wens jou heel veel sterkte en kracht toe.

Anton, 22-09-2011
In deze maatschappij moet je precies passen in het idee wat in den haag wordt uitgedacht.
Uniek zijn is dan alleen maar lastig tenzij er geld uit te halen valt.
Als er een regeltje wordt genegeerd vallen alle rechten op een normaal leven weg met als gevolg dat je steeds weer in een diep gat kijkt omdat aan die ene voorwaarde niet voldaan kan worden dor de regeltjes kom je nooit een stap verder ook niet door hard te werken ik denk dat dat laatste ook niet meer gewaardeerd word en eigenlijk ook fout is
want als ik op een doordeweekse dag in de stad moet zijn krijg ik de indruk dat er niemand meer werkt.
Ik heb het tot nu toe nog gedaan meestal 7 dagen per week en 15 okt word ik 60.
het is genoeg geweest ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd en zou daar graag nog iets mee doen maar het gaat niet want ik moet de hele dag bezig zijn met geld maken om alles te kunnen betalen.
deze manier van wat dan heet leven ben ik beu. Reactie infoteur, 26-11-2011
Hallo Anton,
De maatschappij is helaas te gehaast aan het worden. We willen te veel en we eisen te veel van elkaar. Hoewel we er zelf nu niks aan kunnen doen, is het wel te hopen dat het de volgende generaties beter af zal gaan. Ik wens jou alvast een fijne verjaardag en van harte gefeliciteerd.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.