Jongeren weer op het goede pad

Jongeren die vastgelopen zijn, kunnen door de Jeugdzorg, in samenwerking met Zorgaanbieders, een aantal maanden naar het buitenland worden “gestuurd”. Zo gaan op jaarbasis meer dan driehonderd jongeren naar Frankrijk. De leeftijd van die jongeren is tussen zestien en achttien jaar. Ze verblijven gewoonlijk voor een periode van vijf tot zes maanden in Frankrijk. Na terugkeer kunnen de jongeren het leven (waar ze voorheen in vast zijn gelopen) weer aan. Het verblijf van de jongeren kan overigens beslist niet als een vakantie worden gezien.

Radicaal anders leven

Voor negen op de tien jongeren heeft dat het gewenste effect. Ongeveer tien procent valt weer terug in het vroegere gedrag. Ondanks die tien procent is de Jeugdzorg tevreden over de resultaten van de overige negentig procent. Jongeren worden op die manier weggehaald bij vrienden die meestal geen goede invloed op hen hebben. Zij krijgen in het buitenland te maken met een totaal andere omgeving, een andere cultuur en een andere taal. De omstandigheden zijn volkomen nieuw, omdat het merendeel van de jongeren op het Franse platteland terecht komt. Daar moeten ze zich in een gezin zien te redden. Ze krijgen de kans om hun leven radicaal anders aan te pakken.

Positief maar ook klagen

Het aanpassen aan de omstandigheden vergt een positieve inzet van de jongeren. Maar toch zijn veel gehoorde klaagopmerkingen bijvoorbeeld:
  • Het platteland heeft vaak maar vijf tv zenders.
  • Fransen blijven heel lang aan tafel zitten tijdens de maaltijden.
  • De boerderijen liggen meestal achteraf.
  • We spreken vooral in het begin de taal niet.
  • Koffie drinken ze uit grote “soepkommen”.

Maar ze steken er ook veel van op:
  • Ik kan nu Frans spreken.
  • Ik weet heel veel over de boerderij.
  • Ik heb veel over dieren geleerd.
  • Ik heb mezelf leren kennen.
  • Ik zit nu vol plannen.

Begeleiding door hulpverlener

De jongeren worden vanuit Nederland door een hulpverlener begeleidt die ook eenmaal per zes weken op bezoek komt. Daarnaast is er een hulpverlener in Frankrijk gestationeerd die 24 uur per dag bereikbaar is. Hij onderhoudt het dagelijkse contact met de jongeren en de boeren en bezoekt hen eenmaal per week. Tevens onderhoudt de hulpverlener contact met de ouders. De begeleiding wordt ook na thuiskomt, zowel van de jongeren als van de ouders, voortgezet.

Alternatief is meestal een internaat

Jeugdzorg is wel selectief in welke jongere ze naar Frankrijk laten gaan. De jongeren moeten gemotiveerd zijn en bereid tot verandering. Zij voelen hun verblijf meestal wel als een verplichting omdat het alternatief vaak is dat ze in Nederland in een internaat terechtkomen. Ook de boeren en de gezinnen in het buitenland worden zorgvuldig geselecteerd. Het is daarbij niet de bedoeling dat de boeren een goedkope arbeidskracht hebben aan een jongere. Er wordt van hen verwacht dat ze meewerken aan het succes van de uitzending.

Geen verkeerde contacten meer

Het leven in het buitenland is voor de jongeren geen pretje. Ze mogen geen gebruikmaken van de computer. Mailen en chatten is voor de gehele periode niet toegestaan. De jongeren gaan immers naar het buitenland om ze uit hun negatieve netwerk te halen, waarbij het niet de bedoeling is dat ze alle verkeerde contacten toch kunnen aanhouden via internet.
Er wordt wel gestimuleerd dat er brieven met het thuisfront worden geschreven. Het schrijven van brieven dwingt jongeren hun woorden te overdenken. De familie thuis wordt ook aangeraden te schrijven.

Waarom Frankrijk?

Als het bij de jongeren alleen zou gaan om activiteiten om hun dagritme terug te geven zou dat ook in Nederland kunnen. Maar de jongeren die naar Frankrijk gestuurd worden staan onder zeer negatieve invloed van hun omgeving doordat vrienden hen meeslepen in drugs of criminaliteit. Een geïsoleerd verblijf op een afgelegen plek over de grens, werkt het best om die negatieve banden af te snijden.

Het zijn geen vakanties of plezierreisjes. Vaak staan de jongeren al om zes uur ’s morgens met de laarzen aan in de stallen van de boeren te werken. De motivatie van de jongeren krijgt de eerste weken een knak, maar daarna bouwen ze door de klusjes ook zelfvertrouwen op. De ervaring leert dat jongeren, na een periode in het buitenland werken, minder probleemgedrag vertonen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een jeugdagent?Wat is een jeugdagent?Een jeugdagent: je hebt er vast wel eens van gehoord. Een jeugdagent houdt zich voornamelijk bezig met jeugdigen, dus jo…
Problemen met drank en (soft)drugs bij jongerenProblemen met drank en (soft)drugs bij jongerenJongeren die in de jeugdzorg zitten en jongeren afkomstig uit speciaal onderwijs blijken veel vaker te roken, te drinken…
Online hulpverlening voor jongerenOnline hulpverlening voor jongerenOok als kind, jongere of adolescent kan je soms problemen hebben waar je niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan gepest word…
Pedagogisch werkAls Pedagogisch werker ben je werkzaam op de kinderopvang, basisschool of jeugdzorg. Je werkt dan in de sector sociaal a…

Elektroshock: laatste redmiddel bij depressieElektroshock: laatste redmiddel bij depressieElektroshock is vaak een laatste redmiddel bij depressie. Alleen weten heel veel mensen dat niet. Zij herinneren zich al…
Leugendetectie zonder apparatenNa het zien van de serie "Lie to Me" ben ik me gaan verdiepen in de stof die daar als waar wordt weergegeven. Wat blijkt…
Bronnen en referenties
  • https://www.linkedin.com/company/stek-jeugdhulp
  • https://rateyourcompany.nl/bedrijven/stek-jeugdhulp/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.