Hoogbegaafd: mensen met een hoog IQ
Hoogbegaafden zijn mensen met een hoog IQ. Hoogbegaafden met een hoog IQ zijn te vinden in elk deel van de maatschappij. Wie denkt dat zij alleen hoge functies bekleden heeft het volledig mis. Hoogbegaafden met een hoog IQ verveelden zich vaak op school en hebben daarom in verhouding daarom vaker geen diploma's omdat ze al snel afhaakten. Maar hun hoge intelligentie of hoge IQ kan op de werkvloer veel kansen creëren. Maar wanneer is iemand eigenlijk hoogbegaafd?
Wat is hoogbegaafdheid?
Iemand is hoogbegaafd als hij of zij een IQ heeft boven de 130. Nederland heeft ongeveer 300.000 hoogbegaafde inwoners die met intelligentietesten hoog scoren. Zij vormen samen zo’n 2,5 procent van de totale bevolking.
Wat is typerend voor hoogbegaafden?
- Hoogbegaafden leggen verbanden waar anderen veel minder snel op komen.
- Ook denken ze veel meer in de langere termijn.
Fabeltjes rond hoogbegaafdheid
Vaak wordt aangenomen dat hoogbegaafden hooggeschoold zijn. Dit klopt helemaal niet. Sommige hoogbegaafden vinden helemaal niets aan leren en of lezen en houden veel meer van afwisseling en iets creatiefs doen. Bovendien zijn velen van hen op de middelbare school of zelfs in het basisonderwijs al afgehaakt. Hun hoogbegaafdheid werd daar niet gesignaleerd en de verveling van de kinderen werd verward met weinig geestelijk vermogen. Veel hoogbegaafde kinderen kwamen vroeger op scholen voor speciaal onderwijs terecht, omdat het onderwijs niet wist dat deze kinderen juist een extra stimulans nodig hadden.
Hoogbegaafden doen het blijkt uit onderzoek erg goed als ze een eigen bedrijf hebben, waarin ze hun eigen visie en ideeën kwijt kunnen. Verder zijn mensen met een hoog intelligentieniveau eigenlijk te vinden in allerhande beroepen, van betonstorter tot buschauffeur en van leraar tot minister. Overigens zit een vijfde van alle hoogbegaafden niet op de juiste plek. Zo’n zestigduizend van hen werken ergens waar hun talenten onopgemerkt blijven en waar zij onder niveau werken.
Iemand die hoogbegaafd is, is anders
Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn vaak anders dan hun omgeving. Ze stellen meer vragen, vertellen over zaken waarover ze veel weten of doen dat juist niet uit angst om vreemd te worden gevonden. Ze wijken in het kort gezegd af van het gemiddelde en dat wordt niet overal even goed gewaardeerd. Het is belangrijk dat de werkkring dan ook iets doet met die hoogbegaafdheid, al was het alleen maar omdat een organisatie er vooral haar voordeel mee kan doen. Het grote probleem is wel vaak dat mensen die hoogbegaafd zijn niet eens weten dat dit zo is. Ze voelen wel dat ze anders zijn, maar kunnen zelf niet aangeven waarom dit het geval is. Vaak komen ze in grotere groepen ook niet uit de verf. Is wel bekend dat iemand een hoger intelligentieniveau heeft dan de rest, dan wordt dat vaak als een bedreiging gezien. Dit terwijl bedrijven er hun voordeel mee zouden doen als ze mensen binnen hun geledingen hebben die hoogbegaafd zijn en dus voor bijzondere en efficiënte oplossingen zouden kunnen zorgen.
Intelligentiequotiënt (IQ)
- Beneden de 70 – Zwak begaafd, kind moet naar speciaal onderwijs
- 70 tot 90 – Laag begaafd, kind heeft vaak moeite op school om mee te kunnen komen
- 90 tot 110 – Gemiddeld begaafd. Kind kan van vmbo tot vwo volgen. Dit is het gemiddelde IQ van de Nederlander (84 procent)
- 110 tot 120 – Bovengemiddeld intelligent. Kind is geschikt voor HBO of universiteit
- 120 tot 130 – Begaafd
- Boven de 130 – Hoogbegaafd. Slechts 2,5 procent van de Nederlanders valt in deze categorie