Motivatie en emotie

Een bijzondere vorm van motivatie zijn je emoties. Emoties kunnen krachtige drijfveren zijn bij de keuze waarom je dingen wel of niet doet. Emoties zijn eigenlijk het resultaat van de waarnemingen die we doen. Het zijn psychische en lichamelijke reacties die ontstaan door interne of externe prikkels die je als schadelijk of gunstig voor je belangen ervaart .

Prikkels

Een interne prikkel kan zijn het gevoel van pijn, honger en andere driften. Bij externe prikkels denken we aan brand, schrik, een compliment of een liedje dat je mooi vindt. Deze prikkels kunnen allerlei emoties oproepen. Van brand worden we angstig, van een complimentje worden we blij.

Bij lichamelijk reacties naar aanleiding van een bepaalde emotie veranderen er zaken in je lichaam. Je produceert bijvoorbeeld meer adrenaline, je krijgt stijve spieren, je krijgt klamme handen, je bloeddruk wordt hoger. Bij een psychische reactie kun je denken aan boosheid, dagdromen, vrolijkheid of verdriet.

De moderne emotietheorie

Er bestaan vier soorten emoties:

Cognitief

We nemen een gebeurtenis waar die we op een bepaalde manier interpreteren. Dit gebeurt vanzelf als we dreiging of onlust ervaren. Emoties vormen het 'kader' voor het verstand. Waar moeten we op letten? Wat moeten we doen?

Gedrag

Aan ons uiterlijk is te zien dat we een bepaalde emotie ervaren. Zo is bij woede ons gezicht verwrongen. Je lichaamshouding kan zo ook je emotie laten zien. Je kunt soms letterlijk de blijdschap van iemands gezicht af lezen.

Fysiologie

Binnen in ons lichaam treedt een verandering op. Denk hierbij aan een verhoogde hartslag, verwijding van de pupillen, transpireren etc.

Subjectief

Deze emotie kunnen we bewust voelen. Het gaat hier dus om een beleving van de emotie. We voelen ons bang, blij, verdrietig etc.

Andere mensen zijn ook van invloed op je emoties. Zij kunnen model staan voor een emotie, maar ze kunnen je ook (negatief) beinvloeden. Emoties hebben hoe dan ook een functie. Op fysiologisch gebied stelt een emotie ons in staat tot een oerreactie; vluchten of vechten. Het lichaam geeft je op dat moment de energie om te handelen.
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ethologie: gedrag van dierenEthologie: gedrag van dierenWaardoor ontstaat het gedrag bij dieren? Is dit wat er wordt bedoeld met instinct? In de wetenschap van de biologie is e…
Observeren, je doelgroep kennenObserveren, je doelgroep kennenObserveren is een belangrijke tool in het pedagogisch werk. Als spw'er signaleer je, observeer je en begeleid je. Je doe…
Ontstaan van gedragDe oorzaak van een gedrag dat we vertonen zit vooreerst in de behoeften die we hebben en willen bevredigen. Maslow toond…
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…

Kleurenpsychologie, kleurentest: symbolische betekenis kleurKleurenpsychologie, kleurentest: symbolische betekenis kleurKleurenpsychologie is een tak van de psychologie die zich specifiek bezighoudt met de symbolische betekenis, duiding en…
Ben jij een hoogsensitief persoon?Ben jij een hoogsensitief persoon?Vinden mensen jou wel zwaar op de hand, of overdreven overgevoelig? Ben je gevoelig voor veel prikkels, heb je mensen sn…
Veron (32 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.