24 deugden die je leven mooi maken - positieve psychologie

24 deugden die je leven mooi maken - positieve psychologie De positieve psychologie is een wetenschap die zich richt op het goede leven. Niet alleen het verhelpen van kwalen, maar juist ook het verbeteren van het normale leven. Positief psychologen willen dat mensen floreren, de beste versie van zichzelf zijn. Eén manier waarop zij dit beogen is het vaststellen van de karaktereigenschappen die het leven mooi maken. Martin Seligman en Christopher Peterson ontwikkelden een lijst van 24 deugden, die ze gebruiken voor onderzoek en waarmee jij je beste kwaliteiten kunt ontdekken!

Deugden: krachten van het karakter

Martin Seligman en Christopher Peterson zijn de aanvoerders van de positieve psychologie. Ze willen aandacht voor een wetenschap die onderzoekt hoe mensen tot bloei komen. Zelf denken ze dat dit vooral door eigenschappen van het karakter komt. Er zijn krachten van het karakter die grotendeels bepalen of we ons leven mooi vorm kunnen geven. Dat zijn de 24 deugden. Ze baseren hun aanpak daarmee op de antieke theorie van Aristoteles.

Doelstellingen van Seligman en Peterson

Met het vaststellen van deze deugden wilden Seligman en Peterson meer specifiek onderzoek mogelijk maken naar de dingen die het leven mooi maakten. Ze wilden wetenschappers inspireren onderzoek te doen naar de relatie tussen geluk en specifieke deugden, hoe deugden kunnen worden getraind en welke positieve en negatieve gevolgen een bepaalde karakterkracht (of het gebrek daaraan) kan hebben.

Uitputtend en universeel

Seligman en Peterson denken een universele lijst van deugden samengesteld te hebben. Dat betekent dat elke cultuur deze deugden waardeert. Bovendien denken ze dat het een uitputtende lijst is: elke andere denkbare deugd is te herleiden tot deze basis deugden. Dat is een grote en zeer ambitieuze claim!

Gradaties

Vrijwel alle deugden komen bij mensen in gradatie voor. De tabel beneden is geschreven op een manier die makkelijk leest. Als er wordt gesproken over creatieve mensen betekent dat: mensen met een karakter dat een hoog niveau van creativiteit bezit. Je kunt ook een laag niveau van een bepaalde deugd hebben, maar het zal niet volledig ontbreken.

Verbetering

De meeste deugden zijn te verbeteren. Deugden waar je al goed in bent, kun je makkelijk blijven inzetten. Daardoor oefen je die deugden en word je er alleen maar beter in. Maar ook deugden die je minder bezit kunnen beoefend worden. Daarvoor moet je wel meer moeite doen, want die deugden voelen minder natuurlijk aan. Deze kneedbaarheid verschilt per deugd.

De 24 deugden

De deugden zijn verdeeld in categorieën, aangegeven in het grijs. Dit zijn vooral termen om de deugden te ordenen, ze bundelen deugden die enigszins bij elkaar horen. Het belangrijkst zijn echter de deugden zelf: die worden daadwerkelijk gebruikt om krachten van het karakter te onderzoeken.
Wijsheid
CreativiteitCreatieve mensen zijn origineel, ze bedenken nieuwe manieren om iets te doen. Tegelijkertijd zijn die dingen ook toepasbaar. Onzin is misschien uniek, maar het is pas creatief als het ook bruikbaar is.
NieuwsgierigheidNieuwsgierige mensen zijn voortdurend opzoek naar nieuwe ervaringen, inzichten en activiteiten. Ze doen er alles aan om hun kennis te vermeerderen.
OordeelMensen met een goed oordeelsvermogen kunnen goed kritisch denken, analyseren en logische conclusies trekken. Ze wegen verschillende punten af en hebben hun oordeel niet te snel klaar staan.
Liefde voor lerenMensen met een liefde voor leren willen hun kennis uitbreiden. Deze deugd verschilt van nieuwsgierigheid, omdat het gaat om diepere kennis. Je kunt je er niet alleen met enthousiasme instorten, je moet willen nadenken over de fundamenten van je kennis.
PerspectiefMensen met perspectief zien het grotere plaatje. Ze kunnen problemen relativeren en gebeurtenissen een plaats geven binnen een leven. Ze worden vaak om advies gevraagd.
Moed
DapperheidDapperheid betekent je angsten te gemoed treden. Dit kan fysiek (geweld), psychologisch (spreken voor een publiek), of moreel (voor iemand opkomen). Een dapper iemand trotseert gevaar als dat moet.
DoorzettingsvermogenDoorzetters sparen geen moeite om een taak te voltooien en houden dit ook voor langere tijd vol. Frustraties, afleidingen en teleurstellingen worden overwonnen.
Integriteit/EerlijkheidIntegere mensen zijn trouw aan hun gevoelens en principes naar zichzelf en naar anderen toe. Ze zijn oprecht en nemen verantwoordelijkheid voor hun acties.
VitaliteitVitale mensen zijn enthousiast en vol energie. Ze leven opgewekt en pakken taken hartgrondig aan.
Menselijkheid
LiefdeLiefdevolle mensen waarderen hechte relaties. In de meest intieme relaties kunnen zij warmte en nabijheid geven.
VriendelijkheidVriendelijkheid betekent aardig zijn voor anderen, compassie tonen en empatie hebben. Vriendelijke mensen zijn erg betrokken bij het welzijn van anderen en altruïstisch ingesteld.
Sociale IntelligentieMensen met een hoge sociale intelligentie weten hoe mensen in elkaar zitten. Ze weten welke behoeften anderen en zijzelf hebben en kunnen daar vervolgens op inspelen.
Gerechtigheid
TeamwerkTeamwerk als deugd houdt in dat je geeft om de doelen van een groep en je daarvoor in wil zetten. Iemand met deze deugd is loyaal, waardeert groepsgevoel en draagt verantwoordelijk naar de gemeenschap.
RechtvaardigheidEen rechtvaardig persoon geeft om morele principes. Ze kan zich in anderen inleven en probeert haarzelf en haar vrienden niet voor te trekken. Ze wil iedereen eerlijk behandelen.
LeiderschapLeiders kunnen groepen organiseren en aan de slag houden. Ze kunnen doelen stellen en anderen motiveren.
Gematigdheid
VergevingsgezindheidVergevingsgezindheid is de kracht om de fouten en tekortkomingen van anderen te begrijpen en te accepteren en de ander een tweede kans te geven. Mensen met deze deugd kunnen vervelende gebeurtenissen achter zich laten.
NederigheidNederige mensen hebben geen behoefte aan overdreven belangstelling of aandacht. Ze weten wat ze waard zijn, maar erkennen de toevoegingen van anderen en hun eigen tekortkomingen.
VoorzichtigheidVoorzichtige mensen nemen geen onnodige risico's en zijn goed in het maken van plannen. Ze denken aan de gevolgen voordat ze iets doen.
ZelfregulatieZelfregulatie is het kunnen controleren van emoties om ze in harmonieuze of productieve banen te leiden. Je kunt denken aan de controle van woede, angst of onzekerheid.
Transcendentie
Waardering van het mooieMensen met deze deugd zijn gevoelig voor mooie en voortreffelijke dingen. Ze worden snel geraakt door deugdzaamheid van anderen en hebben ontzag voor vaardigheid.
DankbaarheidDankbare mensen voelen zich gezegend met het leven en de mensen om hun heen. Ze voelig zich dankbaar naar andere mensen toe voor hun moeite en drukken deze dankbaarheid graag uit.
HoopHoopvolle mensen geloven dat ze hun doelen kunnen bereiken. Ze hebben een positief toekomstbeeld en leggen tegenslagen uit aan de hand van veranderlijke omstandigheden.
Speelsheid/HumorSpeelse mensen zien de minder serieuze kant van het leven. Ze kunnen mensen amuseren met gedrag dat niet noodzakelijk is voor het bereiken van een doel.
SpiritualiteitSpiritualiteit is het gevoel een hoger doel te hebben. Spirituele mensen staan in contact met het heilige (kan ook seculier) en ervaren het leven als betekenisvol.

Zelfonderzoek: Wat zijn jouw kwaliteiten?

Voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden zijn er enquêtes over deugden. Hiermee wordt gemeten hoe vaak een deugd voor komt. Je kunt het ook gebruiken om beter zelfinzicht te krijgen. Wat zijn jouw beste deugden? Het VIA-instituut heeft een gratis en goede test.
© 2019 - 2024 Millisievert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn Deugden?Wat zijn deugden? Naast waarden en normen kennen we nog een moreel uitgangspunt namelijk 'deugden'. De bekendste omschri…
Wat is Deugdenethiek?De deugdenethiek richt zich op het karakter als de drager van wat moreel goed of slecht is. In de deugdenethiek staat de…
De Zeven Zonden en de Zeven DeugdenDe Zeven Zonden en de Zeven DeugdenDe Zeven Zonden kent iedereen wel, de Zeven Deugden zijn minder bekend, maar niet minder belangrijk. De Zonden en Deugde…
Uitgangspunten van de positieve psychologieDe positieve psychologie bevat volgens Seligman drie uitgangspunten. Als eerste kijkt de positieve psychologie naar de p…

De kernbegrippen van de jungiaanse psychologieDe kernbegrippen van de jungiaanse psychologieDe Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961) was gefascineerd door onze innerlijke wereld. Hij ontwikkelde na zi…
Train je geheugen(s)Train je geheugen(s)De meeste mensen zullen, wanneer je ernaar vraagt, zeggen dat hun geheugen slecht tot matig is. Maar waarom is dat? Waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
  • VIA Institute for character, https://www.viacharacter.org/.
  • M. Seligman en C. Peterson, Character Strengths and Virtues (2004).
Millisievert (7 artikelen)
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.