Wat is de aantrekkingskracht van Temptation Island?

Wat is de aantrekkingskracht van Temptation Island? Jong, oud, arts of nagelstyliste, het maakt niet uit, Temptation Island spreekt bij alle lagen in onze samenleving tot de verbeelding. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat werkelijk iedereen kijkt, maar per seizoen zitten er toch wekelijks honderd duizenden Nederlanders en Belgen verlekkerd te kijken naar het spel tussen de vrijgezellen en de koppels die overwegend meedoen om zich tegenover hun wederhelft te bewijzen. Wat maakt nu dat Temptation Island seizoen na seizoen interessant blijft? We weten toch hoe het gaat? Waarom blijven we massaal kijken? Wat is de aantrekkingskracht van Temptation Island?

Het plezier dat leedvermaak heet

Er wordt in Temptation Island buitengewoon veel geschreeuwd en gehuild, maar ook gelachen, gedanst en als we mazzel hebben gezoend en zelfs gesekst. Het knappe knip-en-plakwerk van de programmamakers plaatst al deze gebeurtenissen nog eens extra onder een vergrootglas. Velen van ons denken dat wij ons nooit zo zouden gedragen en de deelnemers worden afgeschilderd als sloeries, mannen zonder ruggengraat en labiele wezentjes die hersencellen tekort komen. We genieten ervan hoe de deelnemers zichzelf laten gaan maar is dat eigenlijk wel normaal?

Positief effect op je zelfbeeld

Sociaal-psycholoog Wilco van Dijk zegt in een artikel in de Volkskrant (25 oktober 2014) dat leedvermaak vaak onschuldig is en het zelfs een positieve emotie betreft. Door middel van leedvermaak kun je je eigen zelfbeeld opkrikken. Wanneer je zelfbeeld wordt bedreigd, bijvoorbeeld door een vervelende ervaring op het werk of een hoogoplopende ruzie met je partner, heb je daar extra behoefte aan en zal je nog meer voldoening halen uit het leed van een ander.

Rechtvaardig cadeautje

Vooral wanneer je iemand, om wat voor reden dan ook, niet graag mag kun je er plezier aan beleven als deze leed heeft. Het moet volgens Wilco van Dijk dan wel gaan om een 'ongevraagd cadeautje' waarbij je zelf geen aandeel hebt in het veroorzaakte leed. Het succes van Temptation Island zou deels kunnen berusten op dit psychologische fenomeen. Wanneer een jongen in het programma zijn vriendin al meerdere malen heeft bedrogen en je hem maar een slappe zak vindt, geniet je er van als hij tijdens 'het kampvuur' beelden te zien krijgt van zijn liefje die het wel erg leuk heeft met een knappe vrijgezelle man. Het geeft je een gevoel van rechtvaardigheid en gelijkheid. We willen dat de wereld eerlijk en in balans is, je gedachten zullen zeggen 'net goed voor hem!'. Ook wanneer het leed veroorzaakt wordt door een eigen stommiteit kun je daar makkelijk een oordeel over geven. Een meisje dat zit te huilen omdat ze per ongeluk iets te sensueel heeft gedanst terwijl ze eerst drie cocktails achterover heeft geslagen, krijgt al snel de opmerking 'drink dan ook niet zoveel, dat gaat toch mis!'.

Je hoeft je hoogstwaarschijnlijk niet gelijk zorgen te gaan maken over je zelfbeeld als Temptation Island je lievelingsprogramma is. Het is heel normaal dat we ons zelf iets beter voelen als een ander faalt. Negatieve gevoelens van jaloezie verdwijnen op zo'n moment en er komt ruimte voor luchtigere emoties. Ook noemt Wilco van Dijk leedvermaak de uitzondering, we blijven als mens nog altijd meer geneigd tot compassie en sympathie.

De ideale roddel

Een ander voordeel van Temptation Island is dat het voer is voor sappige roddels. Roddelen staat bekend als iets negatiefs maar er kleven veel positieve kanten aan het verspreiden van een goede roddel. Omdat Temptation Island gaat over voor jou onbekende mensen is het ook nog geoorloofd om hier over te roddelen. Josephine Kay, hoofdredacteur van het populaire online magazine Bedrock dat is opgericht ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling van haar lezers, publiceert de positieve effecten die het roddelen over de Temptation Island deelnemers met zich mee kan brengen.

De mate van effect dat een roddel kan opleveren is natuurlijk afhankelijk van aan wie je de roddel vertelt en wat de inhoud is van de roddel. Als je baas een fervent sportfanaat is die niet los te krijgen is van Studio Sport zal het hem niet zo veel interesseren wat er gebeurd is in de zee van Temptation Island. Aan de andere kant kan samen gniffelen over de laatste misstappen van de deelnemers met een collega die ook kijkt, er voor zorgen dat een moeilijk gesprek over werk daarna veel gemakkelijker verloopt.

Verdiep je relaties

Door te roddelen kun je je plaats veilig stellen, of dit nu in je vriendenkring is of op de werkvloer. Als je invloed wilt uitoefenen op anderen kun je hun aandacht trekken door te beginnen met een goede roddel. Josephine Kay benadrukt dat dit ook zo werkt bij kennismaking met nieuwe mensen. Je vertelt anderen verhalen over derden om gemogen en geaccepteerd te worden. Door een roddel te vertellen kun je je eigen persoonlijkheid naar voren laten komen en je mening geven zonder direct veel van jezelf prijs te geven. Wederom hangt het af van het type gezelschap, maar het zou zo kunnen zijn dat Temptation Island toch iets meer gespreksstof oplevert dan beginnen over het weer. Zou de mogelijkheid tot roddelen daarmee inderdaad een andere reden zijn voor het succes van het programma?

Nuttig programma in plaats van guilty pleasure

Schaam je in ieder geval niet voor het kijken van Temptation Island maar omarm de voordelen die het mogelijk met zich mee kan brengen. Het is hoe dan ook voor niets een succesformule. Geniet van de hartstochtelijke momenten, de woedeuitbarstingen en de huilbuien maar oordeel niet te hard. De deelnemende koppels en vrijgezelle dames en heren hebben echte emoties en verdienen ook hun geluk na Temptation Island. Je wil toch niet dat dit het laatste seizoen is?
© 2018 - 2024 Marlise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passie voor leedvermaakPassie voor leedvermaakPassie is een veelgebruikt begrip dat in het algemeen een positieve klank heeft. Passie voor iets of iemand maakt het le…
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…

Theatrale of histrionische persoonlijkheidsstoornisTheatrale of histrionische persoonlijkheidsstoornisMensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis uiten hun emoties extreem overdreven en willen altijd in het middelpun…
Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg: de 5 G'sGebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg: de 5 G'sNiets heeft betekenis behalve wanneer je er zelf een aan geeft. Gebeurtenissen, al lijken ze op elkaar, worden door iede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mircea Brs, Pexels
  • http://newsmonkey.be/article/85858
  • https://www.televizier.nl/categorie/kijkcijfers/de-tv-van-gisteren-temptation-island-verleidt.4088547.lynkx
  • https://www.nu.nl/weekend/5114858/temptation-island-waarom-kijken-we-zo-graag-vreemdgaande-mensen.html
  • https://www.bedrock.nl/psychologie-temptation-island-graag-kijken/
  • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-lachen-we-om-andermans-leed~a3775397/#&gid=1&pid=fb56343b-729d-4622-afc0-8af39bebd0d0
  • http://www.enfait.nl/leedvermaak-het-is-zuur-maar-je-ontkomt-er-niet-aan/
Marlise (8 artikelen)
Laatste update: 21-02-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.