Angst als drijfveer voor je handelen

Angst als drijfveer voor je handelen Angst is een slechte raadgever. Het spreekwoord zegt het al, de emotie angst belemmert ons in ons handelen. Sommige mensen slaan extreem door in angst. Ze krijgen last van een dwangneurose of zijn zo bang te falen in de ogen van anderen dat ze please-gedrag gaan vertonen. Ook zonder deze extreme vormen kan angst een beperkend effect op je functioneren hebben. Door angst vermindert de wilskracht en word je in je doen en laten beperkt.

Jezelf uitdagen

Iedereen heeft wel eens last van een ongemakkelijk gevoel in een bepaalde situatie of tijdens een bepaalde activiteit. De een heeft moeite met alleen zijn, de ander met spreken in het openbaar, de volgende heeft problemen met grote mensenmassa’s of feestjes. Iedereen kent wel een situatie waarin hij of zij zich minder comfortabel voelt. Het is dan onverstandig om deze situaties te gaan mijden. Vermijding zorgt er voor dat de angst blijft bestaan en op termijn alleen maar groter wordt. Daag jezelf uit en ga de confrontatie aan met je angst. Zo zal de angst steeds minder worden en je niet gaan belemmeren in je dagelijks functioneren.

Angst voor beslissingen

Beslissingen nemen is eng. Je kan de gevolgen van je beslissing soms moeilijk overzien en er bestaat altijd kans dat je de verkeerde of in ieder geval een minder goede beslissing neemt. Het is nooit verstandig om angst een rol te laten spelen bij het nemen van beslissingen. Meestal is het resultaat hiervan dat je er voor kiest om geen beslissing te nemen, uit angst iets fout te doen. Zo blijf je langer dan goed voor je is hangen in een baan of relatie, uit angst hier een einde aan te maken. Ook bestaat de kans dat je je uiteindelijk gedwongen voelt om toch een beslissing te nemen en op een moment dat je flink wilt zijn een impulsief besluit neemt. Zet bij het nemen van beslissingen de feiten op een rijtje en probeer er objectief tegenaan te kijken door te doen alsof het om iemand anders gaat. Zo is de kans het kleinst dat je angst een rol laat spelen bij het nemen van beslissingen.

Please-gedrag

Uit angst om iemand kwijt te raken of onaardig gevonden te worden, kan je over je eigen grenzen heen gaan. Je doet dingen en laat dingen gebeuren, waar je zelf niet achter staat. Dit vreet energie en je wordt er uiteindelijk niet gelukkig van. Bovendien werkt het niet. Mensen vinden je niet aardig of blijven niet bij je omdat jij over je heen laat lopen. Integendeel zelfs, andere mensen hebben echt niet in de gaten dat jij over je grenzen heen gaat. Eigenlijk is please-gedrag iets wat je doet voor jezelf, om verlies van een persoon of aandacht te voorkomen, terwijl de ander het normaal vindt wat je doet. Dat is ook de reden dat dit op langere termijn niet gaat werken.

Angst voor kwetsbaarheid

In een relatie is het belangrijk om te geven, je kwetsbaar op te stellen. Alleen wanneer je geeft, kan je ontvangen. Alleen wanneer je je kwetsbaar opstelt, is een dieper contact mogelijk. Dit is een kwetsbaar proces, waar moed en vertrouwen in de ander voor nodig is. Maar alleen wanneer je je op die manier jezelf durft te laten zien en betrokkenheid durft te tonen, is het mogelijk om een waardevolle relatie op te bouwen. Kwetsbaarheid is geen zwakte en niet iets om bang voor te zijn.

Groei van je zelfvertrouwen

Iedereen loopt tegen dingen aan in het leven die een beetje of soms zelfs heel erg eng zijn. Door toch deze stappen te zetten en dingen te ondernemen, groeit je zelfvertrouwen en zal je de volgende keer minder angstig zijn. Je zelfvertrouwen wordt alleen maar kleiner wanneer je je angsten uit de weg blijft gaan. Ervaren dat angsten bij het leven horen en je hierdoor niet laten beperken, zorgt voor groei van het zelfvertrouwen en minder angsten.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst en bang zijn is te overwinnenAngst hebben en bang zijn kan als twee gelijkwaardige emoties worden gezien. Sommigen vinden angst een iets sterkere emo…
Bang voor veranderingenBang voor veranderingenDoor dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervar…
Abnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAbnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAngst bij kinderen komt dikwijls voor. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen abnormale angst en normale angst. An…
Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst kan diverse oorzaken hebben. Het wordt pas echt een probleem wanneer faalangst een verlammend effect op iemand…

Codependentie en vervloeiingCodependentie en vervloeiingCodependentie is een psychische aandoening die nog niet vermeld staat in de DSM V. Het belangrijkste kenmerk van codepen…
Waarom is beslissingen nemen moeilijk?Waarom is beslissingen nemen moeilijk?Grote beslissingen die veel impact op je leven hebben zijn lastig. Veel mensen wikken en wegen heel lang bij het maken v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/angst-een-slechte-raadgever/
  • https://www.ookzogevoelig.nl/index.php/volwassenen/jij-en-je-angst/
  • https://www.loslaten.nu/moeilijk-nee-kunnen-zeggen-en-andere-vormen-van-pleasegedrag/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.