Opnieuw beginnen in het leven
Een begin wordt er gemaakt zodra conceptie plaatsvindt, een begin wordt gemaakt zodra een kind het levenslicht ziet, een begin wordt gemaakt zodra je samen besluit het leven te delen en zo zijn er ontelbare nieuwe startmomenten in het leven die als vanzelfsprekend worden gezien. Maar als we gaandeweg ons leven een andere weg inslaan, valt er plots veel uit te leggen.
De start is niet uniek, de ontwikkeling wel
De start van het leven is niet uniek. Ieder kind wordt nu eenmaal geboren uit een zaadcel en een eicel. Wat de mens uniek maakt is het levenspad dat hij of zij bewandelt. We starten, bij voorkeur, in een liefdevolle omgeving. Een omgeving waar je fouten mag maken, een omgeving waar je erg gewenst bent, een omgeving waar je normen en waarden meegegeven worden … maar waar ook ruimte is voor eigen ideeën en ontwikkeling. En zo vorm je je als mens om in de startblokken van het leven te gaan staan en op een gegeven moment op eigen benen verder te staan en eigenlijk het “spel” van je ouders te herhalen.
Inmiddels weten we dat het proces van de natuur door de ontwikkeling van de mens wat genuanceerder ligt, maar als basis geldt nog steeds dat als er niet genoeg mensen kiezen voor nageslacht, de mens uitsterft. De natuur zit echter nog steeds in de meeste mensen en dus hebben we vooralsnog geen zorgen over het uitsterven van een ras. Anders ligt het met de ontwikkeling in het leven van de mens.
Bron: Eigen neefje en nichtje - Annastaal Persoonlijke ontwikkeling
Gaandeweg het leven ontwikkel je jezelf en dat begint eigenlijk al op het moment dat je voor het eerst je ogen open doet. Meestal begint het rebelse gedeelte pas als je richting pubertijd gaat, maar vaak is het dan nog alleen afzetten tegen je ouders/opvoeders. Anders wordt het als je eenmaal een carrièrepad gekozen hebt en deze weg bent ingeslagen. Immers, je kunt ook op dat moment tot de conclusie komen dat de gekozen weg toch niet (meer) past bij de persoon zoals je op dat moment bent. In de westerse maatschappij is dit lang niet vanzelfsprekend geweest. Een maatschappij van snel en meer-meer-meer, gaat niet echt diep, maar gaat zoals de speedboot die bijna op het water ligt. Een verandering in deze periode gaat daarom meestal niet zonder slag of stoot.
"Wat de mens écht uniek maakt, is het levenspad wat hij of zij bewandeld."
Inzicht
Inzicht komt met de jaren, althans dat geldt voor steeds meer mensen. Dat kan zich op allerlei vlakken manifesteren, maar er zijn sinds het begin van de 21e eeuw een aantal ontwikkelingen gaande die de snelle westerse wereld in een ander daglicht zetten.
Zo gaat bij steeds meer mensen het harde en vooral snelle carrière najagen (nadat je je fulltime schoolloopbaan vaarwel gezegd hebt) op een gegeven moment tegenstaan. Je lijkt het leven slechts aan de oppervlakte te leven en je zoekt een stuk verdieping (op welk vlak dan ook). Deze ruimte komt bij velen als jonge kinderen zelfstandiger worden en het meest intensieve één-op-één afneemt. Er komt ruimte en die ruimte roept vragen op.
Verdieping
Die vragen gaan niet zelden over een verdiepingsslag in het leven. De verdieping kan natuurlijk op allerlei manieren plaatsvinden, maar niet zelden praten we over zaken die de snelheid uit het leven halen (het gaat immers al zo snel). Een goed voorbeeld zijn filosofieën uit de Oosterse leer, waarbij zeker niet alleen maar in yogastijl op kleedjes gezeten hoeft te worden. Het gaat hier feitelijk over een andere manier van leven. Hierbij wordt de flow van het leven meer gevolgd en zwemmen we niet meer tegen de stroom in (wat ook een stuk prettiger zwemt). Bovendien is het “moeten” er af en dat geeft de zo gewenste lucht.
Bron: Johnhain, Pixabay Een niet eenvoudige stap, want de automatische piloot van continuïteit kan weemoed oproepen en waar te weinig kracht is op dat moment, kan men terugvallen. Echter, meestal is de wil zo groot dat er iets moet veranderen, dat mensen er vol enthousiasme voor gaan, wetende dat er naast stappen vooruit ook altijd stappen achteruit gezet worden. Per saldo zet je echter wel stappen vooruit en daar gaat het om.
Als je er aan toe bent, zet je die stappen naar een nieuw begin. Ook als de omgeving met verschrikte ogen kijkt wat er allemaal aan de hand is. Gemakshalve doen we het af met de “meno- of penopauze”, maar is meer een dooddoener voor degene die het niet volgen en/of geen interesse hebben, dan dat het een objectieve beoordeling is.
Als je zover bent, is het nieuwe begin er
Het nieuwe begin dat zich aandient, heeft alleen maar de dingen die er toe doen in zich en dan behelst bijvoorbeeld dat je je over veel minder zaken druk hoeft te maken, dan je voorheen deed. Er is namelijk een plaats en tijd voor alles en zo niet, dan is het nu niet belangrijk. Bovendien kan je op een specifiek item beter de focus leggen.
Een belangrijke stap in het leven die niet zelden zonder slag of stoot verloopt, wordt pas mooi op het moment dat je ziet dat er meer mensen in je omgeving het snappen en er mogelijk zelfs in mee gaan. Maar ook voor hen geldt, het komt op het moment dat het moet en dus kunnen er ook hier nog mensen afvallen.
Conclusie
Een nieuwe begin komt dus niet op het moment dat je rationeel denkt dat je iets moet veranderen, maar het gevoel dat er iets is, noem het “onrust”. Je onderneemt vervolgens de zoektocht onderneemt die je inzicht geeft en je de weg naar het nieuwe begin kan laten zien.