Kleuren voor volwassenen als therapie bij stress

Kleuren voor volwassenen als therapie bij stress Volwassen mensen die last van stress hebben kunnen veel baat hebben bij het kleuren van kleurplaten. Kleuren voor volwassenen lijkt een hype, maar veel mensen vinden rust in het inkleuren. De verschillende kleuren hebben een betekenis voor mensen. Het geeft rust en ontspanning om lekker bezig te zijn en het werkt goed voor mensen die stress ervaren of andere psychische problemen hebben. Men is geconcentreerd aan het werk en daarbij kunnen de problemen naar de achtergrond verdwijnen.

Het voordeel van kleuren voor volwassenen

Kleuren kan men overal. Er hoeft niet veel meegenomen te worden. Kleurpotloden en een kleurplaat zijn de eerst noodzakelijke materialen. Tel daarbij op een gummetje en een puntenslijper en in beginsel is het materiaal al compleet. Kleuren kan men in huis tijdens lange avonden maar het is ook heel prettig om buiten in de tuin of op het balkon te gaan zitten. Ook op de camping of tijdens een rustpauze in het bos kan het materiaal tevoorschijn gehaald worden. Het is goed om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Je gedachten zijn alleen maar bezig met de kleuren die je wilt gebruiken. Ook in een periode waarin je soms niet zoveel energie hebt is het kleuren een goede bezigheid. Er worden even geen eisen aan je gesteld en wat je doet is goed. Ook voor mensen die aan huis gebonden zijn is kleuren een manier om prettig bezig te kunnen zijn. Het is weer even een andere bezigheid dan tv kijken of puzzelen. Kleuren werken door in je psyche want ze hebben immers invloed op ons gevoel van welbehagen. Wie zich depressief voelt zal misschien vaker de neiging hebben om wat meer donkere kleuren te kiezen, terwijl men in vrolijke stemming kiest voor diepe of juist hele fijne kleuren zoals pasteltinten.

Benodigdheden met goede kwaliteit kleurpotloden

Het is belangrijk om materiaal te hebben van goede kwaliteit. Kies je kleurpotloden met zorg en let erop dat ze niet te hard zijn.
Kleurboeken zijn overal te koop maar het is ook mogelijk om via internet kleurplaten te bemachtigen. Zachte kleurpotloden werken het beste. Sommige mensen vinden het plezierig om zachte muziek op de achtergrond aan te zetten. Daarnaast is het handig om klaar te leggen
  • Een puntenslijper die goed in de hand ligt
  • Een gum
  • Fineliners
  • Aquarelstiften indien men hiervoor kiest
  • Viltstiften zijn voor sommige mensen handig en ook zijn combinaties mogelijk met kleurpotloden
  • Goud- of zilverstift indien men dit wenst

Wat kan men kleuren

Vanzelfsprekend kunnen we kleurboeken voor volwassenen kopen in de boekwinkel. Er is grote verscheidenheid. Men kan kiezen tussen boeken met dieren, oceanen, mandala's en algemene figuren. De moeilijkheidsgraad is verschillend. Ook kan men op internet rondkijken en kleurplaten zijn vaak gratis te downloaden. Dit is vooral in het begin aantrekkelijk om een eerste start te maken. Maar het is ook mogelijk om te denken aan bepaalde thema's. Zo kan men voor feestdagen aparte kleurplaten vinden. Denk eens aan mooie gekleurde platen voor Kerstmis of speciale platen met herfstkleuren.

Kaarten maken

Zelf kaarten maken voor een verjaardag is een leuke bezigheid waarbij men vrij intensief te werk kan gaan. Zo kan men eerst licht inkleuren en dan donkere kleuren erbij of zelfs er overheen gebruiken. Hier zijn mooie effecten mee te bereiken. Er zijn speciale boeken te koop waar kaarten in zitten die eruit gehaald kunnen worden. Men kan deze naar eigen inzicht inkleuren en dan versturen. Het is een leuk zelf gemaakt cadeautje waar gever en ontvanger plezier aan kunnen beleven.

Mandala tekenen en kleuren

Veel mensen kiezen voor het mandala tekenen en inkleuren. In het gehele land worden cursussen georganiseerd om het mandala tekenen en inkleuren te leren. Ook zijn er speciale therapeutische groepen die deze bezigheid beoefenen om tot rust te komen en inzicht te krijgen in de eigen persoonlijkheid. We kunnen hierbij denken aan mensen die last hebben van een burn-out of depressie.

Wat is een mandala

Het woord mandala is afkomstig uit het Sanskriet en het betekent cirkel. Een mandala is een symbool voor de oneindigheid van het leven. Veel mensen geloven in een wedergeboorte en de cirkel geeft deze oneindigheid aan. De mandala is afkomstig uit Tibet waar boeddhistische monniken ze gebruiken bij het mediteren. Denk ook eens aan de Tibetaanse gebedsmolen die eindeloos draait en waar monniken langs lopen en aan draaien om het oneindige weer te geven. Het inkleuren van een mandala kan een gevoel van harmonie en rust teweeg brengen. Men kan de kleuren kiezen naar eigen inzicht.

Samen kleuren helpt tegen stress

Het is voor mensen mogelijk om samen te kleuren en samen te praten over wat een afbeelding bij je oproept. Dit kan zijn een dier of een ander voorwerp. Mensen hebben verschillende associaties. Het op deze wijze samen creatief bezig zijn is heilzaam. Samen kleuren als therapie tegen stress is daarom een goede bezigheid. Ook in verzorgingshuizen zien we dat het kleuren steeds actiever ter hand wordt genomen. Het brengt mensen samen.

Mensen kunnen zo samen bezig zijn

Grootouders en kleinkinderen kunnen veel plezier beleven aan samen kleuren. Dit lijkt misschien wat ouderwets maar kinderen vinden het vaak heel leuk om samen iets te ondernemen en zodoende, al bezig zijn met kleuren, kan de gespreksstof wel eens diepgaander worden dan verwacht.
© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het enige echte kleurboek voor volwassenenRazend populair zijn ze, de kleurboeken voor volwassenen. Vooral de serie 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen' i…
Kleurboeken voor volwassenenHet kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval!…
Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…
Mandalakleurplaten, een rageNa het maken van "de loombandjes" is mandala's inkleuren een nieuwe rage die zich nestelt in de verschillende klassen va…

Rosemary Kennedy, slachtoffer van passieRosemary Kennedy was de oudste dochter van Joe (Joseph) en Rose Kennedy. Pa Joe, een geslaagd zakenman en politicus, wil…
Opnieuw beginnen in het levenOpnieuw beginnen in het levenEen begin wordt er gemaakt zodra conceptie plaatsvindt, een begin wordt gemaakt zodra een kind het levenslicht ziet, een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Saguari, Pixabay
  • http://www.maaiki.nl/workshops/mandala-tekenen/
  • http://www.lerendoorspelen.com/mandala.htm
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.