Wat levert onderscheidend vermogen op?

Wat levert onderscheidend vermogen op? Hoe onderscheidend ben je en wil je dat überhaupt wel zijn of ga je liever op in de massa? Niets is goed of fout, het is slechts hoe je als mens in elkaar zit. Maar de maatschappij is wel zo ingericht dat de man of vrouw die onderscheidend vermogen laat zien, opgemerkt wordt en dat levert weer wat op. Hiervoor geldt wel … is dat wat je wilt? En, hoe ga je er mee om?

Grijze muis

De grijze muis is een beestje wat er in groten getale is en dat geldt ook voor de mensen die in de categorie “grijze muis” passen, zonder hen ook direct in te kaderen. Veel mensen passen én willen passen in een vast stramien. Dat is veilig, want je komt niet boven het maaiveld uit en zo hobbel je door het leven. Voor veel mensen is dat meer dan genoeg … maar wat nu als je meer uit het leven wilt halen?

Meer uit het leven halen

Als je meer uit het leven wilt halen, moet je soms je nek uitsteken, moet je diep in jezelf gaan en je waardes laten gelden. Mensen die vanuit een bepaalde basis leven, er voor uit komen en daar hoeft de ander het helemaal niet mee eens te zijn. Als je het echter doet, zegt het iets over je.
Zo hebben mensen met een geloof nogal eens iets uit te leggen naar de niet gelovigen, immers geloven is geen zekerheid zoals de wetenschap dit kan geven. Maar voor de gelovigen is dat niet van belang, zij vinden dat zo, leven er naar en zijn er gelukkig bij. Dat laatste is natuurlijk wel van belang, want als je iets opgelegd wordt, is het een andere situatie.

Dat onderscheidend vermogen kan ook in praktische zin door behalve je werk goed te doen (daar krijg je immers ook een geldelijke vergoeding voor), ook net dat beetje meer voor elkaar te krijgen. Niet omdat je de baas dan blij maakt (wat mogelijk wel het gevolg is), maar omdat je het voor jezelf bijvoorbeeld als uitdaging ziet en er lol aan hebt.

Of je bent van nature niet die man of vrouw die de partner regelmatig zal verrassen en je doet eens moeite om iets leuks voor hem of haar te regelen. Om een speciale reden of zomaar en je doet het om een blij gezicht bij je partner te zien én omdat je er zelf bij de voorbereiding lol aan hebt. Dat ene moment van onderscheidend vermogen, kan veel bewerkstelligen.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Wat levert het dus op?

Vooropgesteld dat het ook gewoon leuk kan zijn om eens onderscheidend te zijn, en sommige zijn het van nature met enige regelmaat, heeft onderscheidend vermogen nog iets extra’s en dat zit hem in de omgeving. De man of vrouw die onderscheidend is, is voor velen vaak een voorbeeld. Mensen trekken zich er aan op, worden in de positieve ontwikkeling meegenomen en soms zelfs enthousiast gemaakt.

Op deze wijze kan een bedrijf in mineurstemming opgetild worden en geeft het de kracht voor velen om door te gaan. Daarmee niet gezegd dat iedereen onderscheidend wordt, maar het kan wel die energie geven die nodig is om dat beetje meer te doen.

Vermoeiend

Voor de man of vrouw die niet vooruit te branden is, is de man of vrouw die onderscheidend is, soms vermoeiend. Hij of zij is enthousiast, druk doende en die ander heeft wellicht liever een kabbelend beekje dan een actieve rivier.
Is dat erg? Nee, want iedereen is anders. Het is wel van belang dat je elkaar in elkaars waarde laat en respectvol bent. Zolang je respectvol naar elkaar bent, kan en mag iedereen naast elkaar leven. Het wordt alleen wat lastiger als die man van het “kabbelend beekje” in het bedrijf werkt waar jij die andere collega’s mee op sleeptouw neemt.

Alert zijn

Niet zelden zal dit tot enige vorm van frictie leiden, immers die ene voelt zich min of meer genoodzaakt om mee te doen - tenzij hij of zij het bedrijf verlaat - en de vraag is of iemand zich daar senang bij voelt. Je moet met onderscheidend vermogen en enthousiasme niet als een door denderende locomotief de snelheid op blijven voeren zonder af en toe om te kijken of iedereen (de rest van het bedrijf) nog aan boord is.
Vaak is een goed gesprek en wat ruimte al voldoende om de verhoudingen goed te houden.

Tot slot

Ja, het kan wat opleveren en nee, niet iedereen is zo of hoeft zo te zijn. Maar dat maakt het niet minder waardevol, want iemand met onderscheidend vermogen in de directe omgeving levert je op meerdere vlakken bijna altijd wat op.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is onderscheidend vermogen belangrijk?Is onderscheidend vermogen belangrijk?Er wordt op allerlei momenten aangegeven om je te onderscheiden, want dan val je op. Dan kom je als het ware boven het m…
Onderscheidend vermogen in de marketingmixHoe kan een bedrijf ervoor zorgen dat de klant het product bij jou koopt en niet bij de concurrent? Dit is een belangrij…
Het nut van merkenrecht en bescherming tegen merkmisbruikHet nut van merkenrecht en bescherming tegen merkmisbruikTussen bedrijven en op de markt gebrachte producten wordt onderscheid gemaakt door het voeren van logo’s en merken. Wil…
Financiele ratio: RentabiliteitFinanciele ratio: RentabiliteitFinanciële ratio geven inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Financiële ratio kunnen onder andere betrekk…

Self fulfilling prophecy: de kracht van verwachtingenSelf fulfilling prophecy: de kracht van verwachtingenIn allerlei opzichten hebben mensen verwachtingen. Deze zijn gebaseerd op het verleden en op de toekomst. Hoe we verwach…
Bias (heuristiek): Keuzes maken doet je breinBias (heuristiek): Keuzes maken doet je breinDagelijks maken we keuzes. Of we wel of niet iets gaan kopen – is het niet te duur? Of dingen wel of niet waar zijn – ge…
Bronnen en referenties
  • Y. Breskens - lifecoach
  • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.