Lachtherapie: lach jezelf gezond
De uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorgen te vergeten en te genieten van het moment. Op het moment dat je lacht, komen er ook stofjes vrij in je lichaam, waardoor je jezelf beter voelt. Sommige mensen weten door hun drukke leefstijl met veel stress niet meer hoe ze ongeremd kunnen lachen of lachen veel te weinig. Door lachtherapie te volgen, leer je lachen zonder reden. Het is een vorm van meditatie waardoor je vrolijker wordt.
Wat lachtherapie inhoudt
Als je een lachbui hebt gehad, voel je jezelf goed. Dat lachen gezond is, weten we wel. Maar toch lukt het veel mensen niet meer om ongeremd te lachen en even alles te vergeten. Mensen hebben te veel stress en piekeren vaak te vaak, waardoor ze het lachen als het ware vergeten. Lachtherapie kan hiervoor de oplossing zijn. Door af en toe een flinke lachbui te hebben, word je vrolijker, raak je meer ontspannen en vergeet je even al je zorgen. Lachtherapie is afkomstig uit India en het is een vorm van meditatie. Je raakt mentaal ontspannen en leert te genieten van het moment. Je leert te lachen zonder reden.
Hoe gaat het in zijn werk?
Eigenlijk is het een simpele therapie. Je kunt dit beter in de ochtend uitvoeren, zodat je de hele dag merkbare effecten hebt. Je kunt het gemakkelijk toepassen, bijvoorbeeld tijdens het douchen of tijdens het ontbijten. Een lachsessie bestaat uit die onderdelen:
- Rek- en strekoefeningen om je lichaam soepel te maken
- Begin met lachen. Glimlach eerst en ga over tot schaterlachen
- Geniet van de stilte na het lachen en voel hoe ontspannen je bent
Van glimlachen overgaan naar schaterlachen kan een moeilijke stap zijn. Hierin moet je jezelf oefenen en na een aantal keren zul je merken dat het beter gaat. Veel mensen vinden het een vreemde gedachte om zomaar te lachen in je eentje. In een groep gaat het meestal gemakkelijker en is het effectiever. Er bestaat ook een mogelijkheid om lachyoga te beoefenen. Door middel van oefeningen worden de lachspieren aan het werk gezet.
Leren lachen
Vaak moet je over een bepaalde weerstand stappen om te kunnen lachen zonder reden. Door gemaakt te lachen kun je soms spontaan in de lach schieten. Vooral in een groep kun je elkaar behoorlijk aansteken met lachen. Het kan zijn dat het gemaakte lachen overgaat in een echte slappe lach. Uiteindelijk zul je natuurlijk leren lachen, waarbij je spontaan vaker begint te lachen. Hier volgen wat tips om te leren lachen:
- Wees minder serieus en lach om jezelf, ook als je een foutje hebt gemaakt
- Begin voluit te lachen in een gezelschap en zie dat anderen meedoen
- Als een ander lacht, doe dan keihard mee
- Ga om met mensen die van dezelfde humor houden, dan lach je vaker
- Kijk naar een komische film om in de stemming te komen om te lachen
- Vertel een goede mop
Beter immuunsysteem
Door te lachen kunnen grote problemen ineens veel minder erg lijken en je kijkt er mogelijk met wat afstand tegenaan. Er ligt minder nadruk op je probleem en daarom kun je gemakkelijker een oplossing vinden. Dit vermindert stress en dat is goed voor je gezondheid. Door stress werkt je immuunsysteem minder goed. Mensen die regelmatig lachen hebben een beter immuunsysteem, waardoor ze minder gevoelig zijn voor infecties.
Gelukshormonen
Door veel te lachen komen er bepaalde stofjes (ook wel neurotransmitters genoemd) vrij in de hersenen, zoals
endorfine,
serotonine en
dopamine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfinen hebben een pijnstillend en kalmerend effect. Door een tekort aan serotonine kan er een depressie ontstaan. Door antidepressiva te gebruiken neemt het gehalte aan serotonine toe. Het is beter om serotonine aan te maken door te lachen.
Waar lachen nog meer goed voor is
Door veel te lachen krijg je een vriendelijkere uitstraling. Door te lachen adem je dieper in en uit, waardoor je een betere zuurstofopname hebt. Tijdens het lachen gaat je hart sneller kloppen, waardoor het een positief effect op je doorbloeding heeft. Na het lachen is er een totale ontspanning, waarbij sommigen zelfs een gevoel van geluk ervaren.
Lees verder