Bang om over te geven, ook wel braakfobie genoemd

Bang om over te geven, ook wel braakfobie genoemd Bang om over te geven, het is een relatief onbekende psychische aandoening maar komt vaker voor dan je denkt. Het staat zelfs in de top 10 van de meest voorkomende fobieën. De medische term voor braakfobie is emetofobie. Mensen met emetofobie zijn bang om zelf over te geven of iemand zien over te geven.

Wat is emetofobie

Emetofobie is een extreme angst om over te geven of iemand te zien overgeven. De angst is dusdanig groot dat iemand situaties gaat vermijden zoals bijvoorbeeld een feest waar mensen dronken kunnen worden of een ziekenhuis. Ook zie je vaak dat mensen met emetofobie graag voorbereid willen zijn op plekken buitenshuis en hebben daarom verschillende dingen bij zich voor het geval ze moeten braken zoals bijvoorbeeld: plastic zakje, pepermuntjes, water en kalmeringstabletten. Emetofobie is geen ziekte maar een psychische aandoening. Er zijn in Nederland en België meer dan 115.000 mensen met emetofobie en 90% is daarvan vrouw.

Symptomen emetofobie

  • Bang om over te geven
  • Vaak misselijk zijn
  • Angst in drukke ruimtes
  • Letten op houdbaarheid voedsel
  • Smetvrees m.b.t. bacteriën
  • Dronken mensen vermijden
  • Paniekaanvallen
  • Controle op situaties willen hebben
  • Braak scenes op televisie vermijden

Uitbreiding van de angst

Hoewel het kan beginnen met emetofobie is het vaak bekend dat mensen die hier aan lijden ook andere angsten kunnen ontwikkelen. Zo kan iemand met emetofobie in een paniekaanval obsessief worden met het voorbereiden voor het eventuele overgeven zoals bijvoorbeeld een emmer en water naast het bed hebben moeten staan, of het ontsmetten van het huis. Ook komt smetvrees veel voor bij mensen met emetofobie. De reden hiervan is omdat ze vaak willen dat alles bacterievrij is om bijvoorbeeld geen buikgriep te kunnen krijgen. Ook pleinvrees is een bekende angst die samengaat met emetofobie. Als iemand met emetofobie misselijk is of een paniekaanval heeft willen ze vaak liever thuis zijn, omdat dit een veilige haven is of omdat niemand hun dan kan zien overgeven. Het wordt aangeraden om met emetofobie zoveel mogelijk te blijven ondernemen. Soms gaat dat erg moeilijk en dan zijn kleine stappen aan te raden onder behandeling van een therapeut.

Therapie voor mensen met emetofobie

Er zijn verschillende soorten therapieën die iemand met emetofobie kan volgen. Niet iedere therapeut is gespecialiseerd met emetofobie (in dit geval is het handig om een kennismakingsgesprek aan te gaan om te kijken of het met de therapeut klikt).

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR wordt vaak toegepast bij mensen met emetofobie die het hebben door een traumatische ervaring. Met EMDR wordt het traumatische beeld gevraagd voor te stellen en door middel van handbewegingen en klikgeluiden worden de nare gevoelens van de ervaring vervangen voor positieve gevoelens. Heb je interesse in EMDR behandeling vraag dan de verwijzer naar een behandelaar die is aangesloten bij EMDR Nederland.

cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie wordt voornamelijk nuchter gekeken naar de irrationele angst voor overgeven. Hierbij wordt voornamelijk het vermijdingsgedrag besproken. Voorbeeld: Als iemand heel erg bang is om over te geven in een bus die stil staat in een tunnel word er uitgerekend hoe groot de kans is dat je overgeeft in de bus, hoe groot daarna de kans is dat de bus ook daadwerkelijk in de tunnel stil staat. Door het kanspercentage te berekenen wordt de angst opeens een stuk minder aannemelijk.

Last van darmen en ondergewicht

Veel mensen met emetofobie hebben vaak maag/darm klachten. Er is helaas te weinig onderzoek gedaan om te concluderen dat dit in verband staat met emetofobie. Het is aannemelijk dat door een éénzijdig dieet te weinig vezels worden gegeten om een gemakkelijke stoelgang te hebben. Ook kan juist diarree wijzen op te veel stress. Ook hebben veel mensen die aan emetofobie lijden ondergewicht. De reden hiervan is dat mensen met emetofobie
  • Niet tot weinig buiten de deur eten
  • Alleen bekende voedselwaren eten
  • Liever een lege maag hebben
  • Eenzijdig dieet hebben
  • Door constante stress minder eetlust hebben
  • Een volle maag en/of een opgeblazen gevoel willen vermijden

Leven met iemand die aan emetofobie lijdt

Hoewel emetofobie voor de persoon zelf heel erg naar is kan het voor de partner, vader of moeder ook heel zwaar zijn. Omdat de angst vaak niet begrepen wordt is het het moeilijk om hem of haar te begrijpen. Soms kan het helpen om mee te gaan als partner of naaste naar een therapie sessie. houdt er alleen rekening mee dat niet iedereen met emetofobie daar voor open staat.
Iedereen met emetofobie reageert anders om aanbiedingen om te helpen. Praat met hem/haar wanneer hij/zij kalm is en vraag wat jij kan doen als de ander in paniek is. Eventuele andere tips om iemand met emetofobie te helpen zijn
  • Begrip tonen
  • Luisterend oor zijn
  • Afleiding bieden
  • Respecteer het als hij/zij alleen wilt zijn
  • Respectvol relativeren van de misselijk
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emetofobie: extreme angst voor overgeven (braken)Emetofobie: extreme angst voor overgeven (braken)Iedereen heeft wel eens overgegeven in zijn leven. Niemand vindt dit prettig op het moment dat dit gebeurt, maar de mees…
Emetofobie ook wel overgeeffobie genoemdEmetofobie komt meer voor dan men denkt mede doordat men in eerste instantie vaak een andere diagnose stelt als anorexia…
Het ziektebeeld van emetofobieEmetofobie (de wetenschappelijke term voor braakfobie) is een extreme, irrationele angst voor over-geven. Emetofobie is…

Een bijna-doodervaringEen bijna-doodervaringHet is door de ervaringsdeskundige vaak moeilijk te omschrijven. Je bent in een veranderde staat van bewustzijn tijdens…
De miskenning van het toevalDe miskenning van het toevalHet herkennen van toeval en het verstandig omgaan met toevallige gebeurtenissen komt de mens niet van nature aanwaaien.…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientias.nl/top-10-meest-voorkomende-fobieen/
  • http://www.emdr.nl/index-clienten.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_gedragstherapie
  • www.emetofobie.nl
Taranaomi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.