Help, ik denk aan zelfmoord

Help, ik denk aan zelfmoord Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Naar schatting lopen er jaarlijks in Nederland rond de 400.000 mensen rond met de gedachte om een eind aan hun leven te maken; een kwart van deze mensen onderneemt ook daadwerkelijk een poging tot zelfdoding. Ondanks het feit dat zelfmoordgedachten zo vaak voorkomen, rust er wel een zeker taboe op. Mensen met depressieve en suïcidale gevoelens voelen zich dan ook vaak onbegrepen en alleen; de drempel om met anderen over hun probleem te praten is erg hoog, waardoor deze mensen niet altijd de hulp krijgen die ze verdienen.

Praat met anderen

Als je zelfmoordgedachten hebt, voel je je vaak ontzettend onbegrepen en alleen. Toch zijn er waarschijnlijk genoeg mensen om je heen die je willen steunen en helpen, ook al voelt dit misschien niet zo. Praten over je gevoelens en gedachtes lost je problemen misschien niet op, maar het kan wel een enorme opluchting zijn. Ook kan het fijn zijn om te weten dat andere mensen je begrijpen en je steunen.

Het is misschien ontzettend eng om anderen te benaderen met je probleem en je hebt wellicht het gevoel dat je ze met je problemen opzadelt. Bedenk je echter dat deze mensen waarschijnlijk juist blij zijn als je ze in vertrouwen neemt, omdat ze je nu ook daadwerkelijk een steun voor je kunnen zijn. Je zou een vriend of familielid kunnen benaderen: dit voelt vaak het meest vertrouwd omdat jullie elkaar al goed kennen en de drempel dus niet zo hoog is. Er zijn echter nog genoeg andere mogelijkheden: zo kun je overwegen om naar de huisarts te gaan of naar een vertrouwenspersoon op je school of je werk. Het is echter ook goed voor te stellen dat je liever anoniem bent, als je voor de eerste keer met iemand over je problemen praat. In dat geval kun je er ook voor kiezen om te bellen of te chatten met een hulpinstelling. De meest bekende instelling waarbij dit kan, is 133 online.
Welke optie je uiteindelijk kiest maakt niet uit; het belangrijkste is dat je met anderen over je problemen praat. Je bent niet alleen!

Krop je gevoelens niet op

Het praten met anderen over je gevoelens is uiteraard een manier om je gevoelens te uiten. Het is echter voor te stellen dat je dit niet altijd wil of kan. Ook in deze situaties is het belangrijk dat je je gevoelens naar buiten laat. Veel mensen voelen zich beter als ze hun heftige emoties op een of andere manier kunnen uiten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een dagboek, het schrijven van gedichten of het maken van muziek. Natuurlijk zijn dit maar voorbeelden: er zijn genoeg andere dingen te bedenken die je zouden kunnen helpen. Doe iets waar je je goed bij voelt.

Neem voorzorgsmaatregelen

Als je deze gevoelens en ideeën vaker hebt, kan het raadzaam zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je jezelf kan beschermen. Met andere woorden: maak je omgeving veilig voor jezelf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen scherpe voorwerpen of medicijnen binnen je bereik liggen. Veel mensen met suïcidale gedachtes voelen zich op bepaalde tijdstippen beter dan op andere: vooral in de avonden voelen veel mensen zich het slechtst. Als je weet dat iets soortgelijks ook bij jou het geval is, kun je er eventueel voor zorgen dat je op deze tijdstippen niet alleen bent, of dat er in ieder geval de mogelijkheid bestaat om contact met iemand op te nemen als je je rot voelt.

Neem geen overhaaste beslissingen

Op sommige momenten kan de drang om zelfmoord te plegen enorm groot zijn en lijkt dat op zo’n moment de enige oplossing. Probeer, hoe moeilijk dat ook is, de keuze nog even uit te stellen. Zelfmoord is het meest drastische wat je in je leven kan doen: alleen daarom al is het belangrijk dat je er echt goed over nadenkt. Spreek in situaties als deze dan ook met jezelf af dat je eerst een nachtje erover gaat slapen, voordat je daadwerkelijk actie onderneemt. De kans is groot dat je je een stuk beter voelt als je wakker wordt, en de drang om jezelf daadwerkelijk iets aan te doen wat afgenomen is. Zelfmoord plegen kan altijd nog, als laatste redmiddel. Je leven fijner proberen te maken is iets wat je iedere dag kan doen.

Wat maakt het leven waardevol?

De meeste mensen die zelfmoordgedachten zien geen uitweg meer in het leven dat ze nu leiden. Dit betekent echter niet dat het leven per se waardeloos is. Emoties en ook situaties zijn momentopnamen: het feit dat een situatie nu heel slecht is, betekent niet per definitie dat je leven uitzichtloos is.

Ga bij jezelf na welke dingen in je leven wel de moeite waard zijn. Dit kunnen ook hele kleine dingen zijn, zoals lekker eten, een fijne wandeling of een gesprek met een vriend. Ook de toekomst, die misschien ver weg lijkt, is belangrijk. Hoe zou je het liefste willen dat je leven eruit zou zien? Misschien heb je wel bepaalde toekomstdromen zoals het krijgen van kinderen of een bepaalde droombaan. Wellicht wil je nog heel veel verre reizen maken en veel van de wereld zien.

Houd vast aan deze gedachtes. Als je diep in de put zit kan dit erg moeilijk zijn, omdat je het gevoel kan hebben dat deze dingen niet aan jou besteed zijn. Toch liggen veel van deze dromen dichter binnen je bereik dan je zou denken. Ga op zoek naar manieren om je dromen waar te maken: als je bijvoorbeeld een bepaald droomberoep hebt, ga dan op zoek naar opleidingen die daarop aansluiten. Als je graag wil reizen, zoek dan informatie op over bestemmingen, vluchten en begin te sparen. Op deze manier geef je jezelf een beetje controle over je leven terug en zul je je meer focussen op positieve zaken in plaats van negatieve.

Breng structuur in je leven

Als je je depressief voelt, ben je vaak lusteloos: het liefst zou je de hele dag op bed blijven liggen en niks willen ondernemen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een neerwaartse spiraal, waardoor je alleen maar in diepere dalen terecht komt.Om je nare gevoelens tegen te gaan, is het dus belangrijk dat je deze vicieuze cirkel doorbreekt en dingen gaat ondernemen. De makkelijkste manier om dit te realiseren, is het maken van een gestructureerde dagindeling. Het hoeft hierbij niet om grote dingen te gaan: juist kleine activiteiten zijn vaak van belang, en bovendien zijn deze makkelijker te bereiken dan grote doelen. Voorbeelden van structurerende activiteiten zijn bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen, drie maaltijden per dag eten en naar de winkel gaan om boodschappen te doen. Als je deze regelmaat een tijdje aan probeert te houden, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. De kans is groot dat je je alleen hierdoor al beter gaat voelen, omdat je weer wat controle over je leven hebt.

Professionele hulp

Bovenstaande tips kunnen je helpen om je wat beter te voelen; ze kunnen je situatie echter niet helemaal oplossen. Als je je echt zo slecht voelt dat je de terugkerende neiging hebt om suïcide te plegen, is het van belang dat je professionele hulp krijgt. Deze mensen hebben ervaring met situaties zoals die van jou en kunnen jou helpen om jezelf beter te voelen. Jouw leven is waardevol en uniek: gun jezelf deze hulp dan ook alsjeblieft.

Het kan zijn dat je je schaamt voor je gevoelens, of dat je vindt dat het je eigen problemen zijn dus dat je ze ook zelf moet oplossen. Depressieve gevoelens zijn echter nooit jouw schuld! Sterker nog, misschien hebben je gevoelens wel een medische oorzaak. In ieder geval is een professional de aangewezen persoon om je situatie te bekijken en gepaste hulp te bieden.
© 2014 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Sommige mensen hebben een allesoverheersende gedachten: "ik wil dood". Het leven is voor deze mensen zo ondraaglijk dat…
Zelfmoord: de oorzaken en signalenZelfmoord: de oorzaken en signalenJaarlijks plegen er ongeveer 1600 mensen in Nederland zelfmoord en doen 94000 mensen een poging waarvan 9200 personen in…
Zelfmoord, zelfdoding of suïcide: hulp en preventieIn Nederland denken jaarlijks honderdduizenden mensen aan zelfmoord. Een deel van hen doet ook daadwerkelijk een poging…

Weerstand tegen veranderingWaarom vertonen wij als mens weerstanden tegen verandering? Dit heeft allemaal met onze eigen identiteit en ego te maken…
9 Theorieën om verandering teweeg te brengenHoe komen veranderingen precies tot stand? Er zijn in de loop der jaren een heleboel theorieën ontwikkeld waarmee verand…
Bronnen en referenties
  • http://www.ggzrichtlijnen.nl/uploaded/docs/AF0630PatientenVRichtlDepressie.pdf
  • http://www.depressie.org/verhalen/een%20keerpunt.htm
  • http://www.113online.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfmoord
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.