Straal het mooie in jezelf uit

Straal het mooie in jezelf uit Sommige mensen gooien er direct een plastische chirurgiebehandeling tegenaan of minimaal wat botox-spuitjes, op het moment dat hun uitstraling niet (meer) dat is wat ze graag uit willen stralen. Er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen en soms weet je het niet eens. Maar er zijn ook allerlei mogelijkheden om het zonder hulp van buitenaf te doen. Als je het van binnenuit laat komen.

Belang van uitstraling

Het besef dat je eerste indruk toch echt je algehele uitstraling is, is bij de meeste mensen wel doorgedrongen. Dit geldt voor de werk en privésituatie, dus als iemand komt dat hij of zij alleen gevallen is voor iemands innerlijk, dan is dat onzin. Binnen enkele seconde neem je iemand onbewust in je op en dat staat je aan of niet. Daar komt natuurlijk een vervolg achteraan, maar die eerste indruk is wat je in totaliteit ziet. Daarmee ook een niet geheel onbelangrijk aspect in de werksituatie.

In die enkele seconden scan je het gezicht, het lichaam, de houding en de uitstraling. Bij een open en positieve uitstraling hoort ook (en meestal gaat het vanzelf) een rechte houding. Een rechte houding, we noemen het ook wel eens een trotse houding, versterkt een open en positieve uitstraling. Je geeft daarmee bewust of onbewust te kennen dat je toegankelijk bent en dat geeft een uitnodigend gevoel bij de ander.

Neveneffect

Een neveneffect is dat je er ook wat jonger uitziet en dat kan ook met wat rimpels. Het gaat in deze om het positieve en dat werkt door in ons onderbewustzijn en associëren we met jeugd. Juist dit neveneffect wordt door steeds meer mensen “gebruikt” om de jeugd vast te houden. Daar is op zich niets mis mee, maar als je er chirurgische ingrepen voor uitvoert, ga je een stap verder. Ook hiervoor geldt dat iedereen zelf moet bepalen of hij/zij in zich laat snijden, spuitjes laat zetten etc. Maar dat neveneffect kan je voor een deel ook van binnenuit bewerkstelligen. Daar moet je mogelijk net iets meer voor doen dan op de snijtafel gaan liggen, maar levert je uiteindelijk nog meer op dan die frisse uitstraling.

Werk van binnenuit naar buiten

Als we het over “van binnenuit werken” hebben, dan gaat het met name over hoe zeer je in balans bent of niet. “Balans” lijkt de laatste jaren meer een toverwoord, want dan gaat het je wel goed. Dat is, als je echt in balans bent, natuurlijk ook waar. Alleen wordt het woord te gemakkelijk in de mond genomen en lijkt het alsof “in balans komen” zo eenvoudig is. Maar dat is het in de praktijk verre van!

Van binnen congruent zijn, is niet zo vanzelfsprekend. We worden in de jeugd gevormd met alles wat op ons pad komt. Waarbij de een een fantastische jeugd heeft en zonder leed deze uitermate leerzame fase van het leven doorkomt en de ander met kleerscheuren en mogelijk veel leed door diezelfde periode komt. Die basis die je daar legt, vormt je voor een groot deel je verdere leven. Althans, als je verder niets onderneemt om te leren gedurende de volgende fases van je leven.

“We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves.” Buddha

Balans

Als je besluit wel aan jezelf te blijven werken, dan is het goed in kaart te hebben waar je aandachtspunten liggen. Zo kan je – met of zonder hulp – steeds verder bij die “tevreden” persoon komen. Tevreden met jezelf, tevreden met je omgeving, tevreden met je werk, tevreden zijn met … en vul zelf maar in. Als al die belangrijke aspecten van het leven namelijk “op rit” zijn, dan straal je dit uit en dat geeft die prettige open uitstraling en die rechte houding. Je mag er zijn als mens en daar ben je je bewust van. Dit wordt versterkt door je totaalplaatje.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay
Leren
Leren is een essentieel onderdeel van het leven en leren is in de schoolboeken duiken, om een goede basis te hebben. Leren door ervaring en kijken wat jij aan je zelf kunt verbeteren. Heb je nog wat uit het verleden weg te werken, ben je ergens chronisch bang voor, durf je bepaalde stappen niet te zetten. Kom achter de reden en ga aan de slag met jezelf. Sommige mensen vinden in “doe het zelf” boeken handvatten om zich te verbeteren, andere hebben liever een (life)coach en weer andere moeten wellicht wat dieper graven en hebben baat bij een psychotherapeut. Het een is niet beter of slechter dan het ander, het is afhankelijk wat je te verwerken hebt om in balans te komen.

Ben je daarna klaar? Niet helemaal, want bij het van binnenuit werken hoort ook verzorging. Dat is voor de een vanzelfsprekendheid en voor de ander niet. Daarmee niet zeggend dat je flink in de make-up moet, maar verzorging in z’n algemeenheid. Een fris uiterlijk wordt versterkt door een frisse geur en kleren die bij je passen, waar je je lekker in voelt.

Toch nog iets “bijwerken”?

Besluit je om toch nog iets “bij te laten werken” (om wat voor reden dan ook), dan is daar ook niets mis mee. Baas over eigen lichaam! Kijk alleen uit dat het je natuurlijke uitstraling niet wegneemt. Dat wil in de praktijk nog wel eens het geval zijn.
Dit alles neemt niet weg dat als je van binnenuit met jezelf aan de slag gaat (en het kan ook samen gaan) je al een aantal belangrijke stappen zet. Bovendien laten die je uiteindelijk ook lekkerder voelen en is het plaatje compleet.

Tot slot

Leren en in balans komen gaat meestal niet als vanzelf, in sommige periodes ga je drie stappen vooruit en twee achteruit, moet je pijnlijke psychische wonden uit het verleden openen om ze definitief te verwerken en een plek te geven en word je triest van bepaalde situaties. Dat hoort er uiteindelijk allemaal bij … maar daar maak je jezelf van binnen en van buiten “schoner” mee, het sterkt je en dat draagt weer bij aan die open prettige houding.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Communiceren, open communicatie voor mannen en vrouwenCommuniceren, open communicatie voor mannen en vrouwenJe staat in een groep vol met mensen en iedereen praat met elkaar maar jij voelt je verloren en eenzaam. Niemand lijkt i…
Vriendelijkheid is gratisVriendelijkheid is gratisHet straatbeeld wordt een stuk vriendelijker als mensen elkaar toelachen en toch doen we dit maar mondjesmaat. Je hoeft…
Straal cirkel door drie punten bepalenStraal cirkel door drie punten bepalenIndien men het oppervlak en/of de omtrek van een cirkel weet, dan kan daaruit snel de straal worden achterhaald. Dit wor…

Als er niet of te weinig aan je basisbehoeften is voldaanAls er niet of te weinig aan je basisbehoeften is voldaanIeder mens heeft basisbehoeften. Het doel van de opvoeding is dat er uiteindelijk aan deze basisbehoeften wordt voldaan,…
Angststoornissen bij kinderenAngststoornissen bij kinderenElk kind is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst zet ons aan tot beweging, het motiveert ons tot het uitvoeren v…
Bronnen en referenties
  • H. Berkhoven - lifecoach
  • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.