De kracht van woede

De kracht van woede Mensen hebben emoties, de een uit deze wat spontaner dan de ander en sommige tonen helemaal geen emoties. Ofwel iedereen heeft emoties en het is dus maar net wat iemand er mee doet. Waar we niet altijd stil bij staan is het gegeven dat we met onze woede iets positiefs en iets negatiefs kunnen doen. Bij dat laatste kunnen de meeste mensen zich echter wel iets voorstellen. Maar hoe kan je woede nu op een positieve manier inzetten?

Wat is woede?

Volgens de woordenboeken lopen de meningen ietwat uiteen. Waar het ene woordenboek het alleen over de emotie heeft, zoals:
  • furie
  • nijd
  • kwaadheid
  • drift
  • razernij
  • grote boosheid
Het andere woordenboek benoemd ook zaken als:
  • hevig razen en tieren
  • in gramschap geraken
  • wreedheden plegen
  • verwoesting aanrichten

Deze laatste kunnen echter een gevolg zijn van woede, maar is niet de “vertaling” van de emotie. Woede is een zelfstandig naamwoord wat uitlegt dat iemand erg boos is. Dit kan wel of niet getoond worden en kan ontstaan vanuit onmacht, maar ook als iemand gedwarsboomd wordt. Je kunt het, ook bij ingetogen woede, zien als een manier waarop de mens zich wil uiten. Die heftige boosheid komt als het ware naar buiten en toont zich bij iedereen weer anders.

Woede onder controle

Vanaf zeer jonge leeftijd wordt de mens geconditioneerd. Dat wil zeggen dat je zoiets als woede moet beheersen ... en toch zoekt het vaak een weg naar buiten, op wat voor manier dan ook.
Als kind wil je iets heel graag en je krijgt het niet. Het ene kind legt zich er, mogelijk na wat gemor, maar bij neer. Het andere kind gaat echter volledig over de rooie en alles wat daar tussen zit. Vaak is bij kinderen het uitgangspunt, de hoop dat wat je wilt toch nog voor elkaar te krijgen. Bij volwassenen is het een vorm van onmacht, terecht of onterecht. Dat is minder relevant.

Het is uiteindelijk maar net hoe je opgegroeid bent of en zo ja, wat je met je boosheid doet. In het ene gezin reageert men niet op je woede en voegt het niets toe om erg boos te worden, terwijl in het andere gezin je je niet mag uiten. Dit lijkt heel netjes en is op zich ook wel, maar de kans op onderhuidse woede – die er uiteindelijk ook uit moet – is in dit geval veel groter.

”For every minute you remain angry, you give up sixty seconds of peace of mind.” Ralph Waldo Emerson

Uitingsvormen

Vaak komt woede gecombineerd, maar dat is niet noodzakelijk en heeft, zoals eerder gezegd, vaak te maken met hoe het kind het ooit “geleerd” heeft in de thuissituatie eventueel in combinatie met wat je van nature in je hebt. De verschillende uitingsvormen van woede zijn:
  • emotie
  • gedachten
  • lichamelijk; de spanning kan zich in het lichaam “ophopen”.
  • gedrag

Hoe pas je de kracht van woede positief toe?

Alles begint bij het her- en erkennen, ofwel wees eerlijk naar jezelf en accepteer je woede voor wat het is. Herken de woede in je en wat het op dat moment met je doet. Erken dat je ook maar een mens bent en dus ook woede kent. Terecht of onterecht boos, je bent ergens enorm boos over.

Keer het proces

Alleen is de volgende stap er een die niet alledaags is. Je kunt je woede ook positief inzetten, want je kunt je woede ook omzetten in energie. Dat gaat niet vanzelf, maar je krijgt door woede adrenaline die je lichaam gaat “bevolken”. Waar de een het probeert in te slikken, zal de ander ergens tegenaan schoppen. Maar wat nu als je deze energie goed gebruikt? Denk maar aan een man die ergens enorm boos over is, die kan een bijl pakken en het haardhout voor de komende winter gaan hakken. De energie kan zich ontladen via de fysieke kracht die bij het houthakken hoort.

Maar je kunt er ook actief van worden en iets in gang zetten. Mensen die wie wel willen maar niet kunnen. Daar wordt je niet boos over, die moet je net even wat meer in gang zetten. Enthousiasmeren, helpen in de zin van iets voordoen of een begin maken, want ze willen immers graag en jij hebt extra energie.
Maar je kunt al die emotie in je ook juist gebruiken om te gaan creëren. Die berg energie in een kunstwerk stoppen, levert vaak mooie dingen op en op zijn minst zie je er later je emotie in terug. Je kunt op deze wijze iets nog meer karakter geven.
De dichter zal de boosheid omzetten in woorden en de schooljuf zal de kinderen nog meer op sleeptouw nemen.

Het gaat niet vanzelf, maar wat je ook doet … probeer te bedenken hoe je die explosie in jezelf om kunt draaien en er iets goeds mee kunt doen. Anders stroomt die energie zomaar weg uit je lichaam, zonder dat je er iets mee gedaan hebt. Ook zo jammer.

Tot slot

Woede is een menselijke emotie. Die heb je en de een heeft er net iets eerder last van dan de ander. Maar wat mooi kan het zijn als je deze ten goede kunt keren en je energie uit je lichaam halen, maar het wel “te gebruiken”.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe leer ik mijn woede beheersen?Hoe leer ik mijn woede beheersen?De meeste mensen kunnen hun woede wel onder controle houden. Ze zijn boos, maar laten de boosheid niet hun gedrag bepale…
Opgekropte woede, hoe ga je hiermee om?Opgekropte woede, hoe ga je hiermee om?Woede kan uit meerdere situaties komen, niet alleen van het heden maar ook van het verleden. Het kan af en toe moeilijk…
Boos worden en het risico op een hartaanvalBoos worden en het risico op een hartaanvalHartaanvallen en ander hartfalen vormen heel vaak de oorzaak van een overlijden. Veel verschillende factoren kunnen je r…

Artsen waarschuwen: Twitter spam kan psychose veroorzakenArtsen waarschuwen: Twitter spam kan psychose veroorzakenUit onderzoek is gebleken dat het gebruik van sociale platformen psychotische symptomen kan verergeren of veroorzaken in…
Slaapkuur, psychiatrieSlaapkuur, psychiatrieEen slaapkuur is een behandeling die onder de psychiatrie valt. We onderscheiden de slaapkuur en de dommelkuur, waarbij…
Bronnen en referenties
  • P. Kensington - klinisch psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.