Het belang van sociaal zelfvertrouwen
Wat durf jij, hoeveel lef heb je om bijvoorbeeld in het openbaar te spreken? Kortom, hoe gaat het met je sociaal zelfvertrouwen? Dat is misschien niet een vraag die we ons met enige regelmaat stellen, maar wel een die ongemerkt boven kan komen drijven. Immers, we willen ons allemaal sociaal staande houden en als we in het openbaar spreken, zijn we benieuwd wat men er van vindt. Op een feest vinden we het belangrijk om “goed” over te komen. De “ander” is dus belangrijk in deze.
Hoe definieer je “sociaal zelfvertrouwen”?
Sociaal staat voor:
gezelschappelijk, medemenselijk, menslievend
Zelfvertrouwen staat voor:
vastberadenheid, vertrouwen in eigen waarde, zelfverzekerdheid
Met andere woorden, sociaal zelfvertrouwen staat voor het vertrouwen wat je hebt in je sociale leven.
Hoe groot is je sociaal zelfvertrouwen?
Er zijn mensen die geheel hun eigen weg volgen, dwars tegen alle “regels” in. Je kunt je afvragen wie de regels maakt en het belang van de regels, maar ook wat het uitmaakt als je tegen die gemaakte regels in gaat. Voor de een zal dit belangrijk zijn en zal zich pas zeker voelen als hij of zij binnen deze gebaande paden loopt en voor de ander geldt dat men het werkelijk niet interesseert wat die ander van ze vindt. Ze volgen precies hun eigen pad en valt dat binnen de “regels” dan is dat prima en valt het er niet binnen, dan is dat ook prima.
Helaas heeft niet iedereen een dergelijke mate van zelfvertrouwen en zijn er meer mensen die een kort aan zelfvertrouwen hebben, dan een overschot. Zo’n 40% van de mensen heeft er in meer of mindere mate last van dat het zelfvertrouwen soms ver te zoeken is. Er zijn een vijftal zaken, die eigenlijk altijd een rol spelen in deze, te weten:
- Angstig voor vernedering of minimaal het mikpunt van uitlachen te worden.
- Eng om verlegen te zijn, met alle gevolgen van dien.
- Bang om er niet bij te horen, ergens buitengesloten te voelen.
- Schroom in spreken, omdat het raar of stom over kan komen.
- Het middelpunt van de aandacht willen vermijden.
Indien je meerdere van bovengenoemde zaken als “eng” ervaart of je wordt er angstig van, dan is je sociaal zelfvertrouwen niet erg groot en kan het zinvol zijn er iets aan te doen.
De meest angst inboezemde activiteiten
- Vorm geven aan gênante situaties en kritiek.
- Praten met onbekende mensen.
- Iemand aanspreken waar je stiekem verliefd op bent.
- In het openbaar spreken.
- Helder je irritatie of ongenoegen ergens over uitspreken.
Bron: Pezibear, Pixabay Het belang van sociaal zelfvertrouwen
Als je er veel last van hebt, kan het je dagelijks functioneren behoorlijk verstoren. We blijken het erg belangrijk te vinden, dat de ander ons “accepteert”. Dit begint al in de vroege jeugd als je met vriendjes gaat spelen, tijdens de pubertijd viert het hoogtij dagen. Daar doet bijna iedereen mee om “ergens bij te horen” om vervolgens op te groeien en volwassen te worden met de behoefte onderdeel uit te maken van …
Waarbij dit in veel gevallen alleen plaatsvindt als je binnen de “regels” functioneert, dus niet de verkeerde dingen zegt (individueel of voor een groep) maar alleen sociaal verantwoord. Je zo kleedt om als het ware op te gaan in het geheel.
Degene die zich afzet in gedrag, kleding etc heeft meer kans zich buitengesloten te voelen en hoewel er genoeg mensen zijn, die dit graag zouden willen – al was het maar om zichzelf te zijn – ze doen het niet omwille van eerdere genoemde angsten.
Gulden middenweg
Bij sommige mensen kan dat weer de angst oproepen om te ver van zichzelf af te drijven en dat geeft weer op een ander vlak een tekort aan zelfvertrouwen. Als je het als belangrijk ervaart om ergens bij te horen, dan zal je water bij de wijn moeten doen. Er is altijd een gulden middenweg te vinden, niets is helemaal zwart/wit.
Waar het om gaat is dat je accepteert dat mensen anders zijn en wat je zegt, nooit bij iedereen als top over zal komen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, dus dat is een kwestie van accepteren. Datzelfde voor de kleding die je draagt of wat je motivatie ergens voor is om iets te doen of juist na te laten. Acceptatie is een begin om de gulden middag te zoeken en te vinden.
Daarbij geldt natuurlijk ook dat je pas iets uit kunt stralen als je het zelf voelt. Leer van jezelf te houden zoals je bent. Ieder mens heeft het recht er te zijn zoals hij of zij is … jij dus ook! Doe je niet anders voor, maar maak de combinatie met wie je tegenover je hebt. Dit maakt de kans groter dat je die gulden middenweg weet te vinden. Met voldoende zelfvertrouwen op basis van de eerder genoemde zaken, maak je een begin. Je moet veel oefenen en accepteren dat het de enge keer beter gaat dan de andere keer.
Tot slot
Als het je niet interesseert dan doe je gewoon je ding … interesseert het je wel en voldoe je – volgens jezelf – niet aan de “eisen”, probeer dan die middenweg te vinden. Zo blijf je dicht bij jezelf, maar nuanceer je mogelijk datgene waar mensen anders mogelijk op ageren. Het proces kost tijd en dat is het eerste acceptatieproces.