Levensvisie of inspelen op trends
Het is nogal iets om een keuze te moeten maken tussen iets als eens levensvisie zien of gewoon een trend volgen. Dat laatste maakt je vooral – ogenschijnlijk - nogal oppervlakkig en laat een grote mate van kuddegedrag zien. Daar wil de mens eigenlijk niet mee vergeleken worden dus wordt er – al was het maar voor de vorm – gezegd dat het een levensvisie is. Maar wie houden we hier nu mee voor de gek?
Vooral jezelf zijn
Veel mensen vinden het nog steeds moeilijk zichzelf te zijn. Dat klinkt mogelijk vreemd, want hoe moeilijk kan het zijn jezelf te zijn. Maar de praktijk wijst anders uit, want de maatschappij en zeker wij zelf leggen onszelf allerlei standaarden op, waaraan we moeten voldoen. Als je geen carrière najaagt hoor je er eigenlijk niet bij en als je wel die carrière najaagt dan moet je ook een goed sociaal leven hebben en een gezin en lekker sporten en…. vul maar in.
Het is een soort norm geworden die we opgelegd hebben gekregen of de omgeving voldoet er al aan en dan doen we mee. Daarmee leggen we onszelf die enorme druk op. Dit impliceert ook dat er lang niet altijd voldoende ruimte is (of jezelf de ruimte geeft) om de dingen te doen die dicht bij jezelf staan. Datgene wat de persoon maakt tot wie hij/zij is.
Hapklare brokken
Het veelal gecultiveerde imago komt, naarmate je langer echt buiten jezelf opereert, steeds meer op de voorgrond. Wat maakt dat je niet of te weinig toekomt – als er al behoefte is – aan wat je levensvisie echt is (nadenken kost tijd!). Op trends wordt ingespeeld, want het is gemakkelijk in hapklare brokken te consumeren en dwingt je niet tot nadenken.
En hoewel menigeen het liever niet hoort, is dat wel wat de massa doet. Soms misschien niet eens bewust. Uit recente onderzoeken (2012, Universiteit van Massachusetts) komt naar voren dat tot bijna 80% van de mensen de trends, op allerlei vlakken, als bijna vanuit een automatisme, pleegt te volgen. De winkels worden er mee volgestopt en we consumeren het maar wat graag. Verder zoeken naar … ja naar wat, zal voor menigeen gelden.
Zelf nadenken
Een eigen mening vormen, een eigen stijl ontwikkelen, je verdiepen in een bepaalde leer of methodiek en die onderschrijven (of juist niet). Je kinderen opvoeden zoals jij dit als optimaal ziet en niet wat “men” als norm hanteert.
Verschillende respondenten komen met argumenten in de trend van: “Als ik dat lees, kan ik dat wel onderschrijven”. Maar er zijn maar weinig respondenten die zelf iets gaat zoeken, op onderzoek uit gaat, de eigen mening vormen en dat zelf onderbouwen. Slechts 13% is hier concreet mee bezig, waarbij het overigens meer mannen zijn die dit doen dan vrouwen (ongeveer 2/3 versus 1/3).
(Levens)visie
Als je kijkt naar hoe mensen het leven leiden, dan wordt menig man of vrouw “gestuurd” door de norm die opgelegd is, en toch ervaart men het als vrije wil (gelukkig maar). De consumentenmaatschappij is er zo op ingericht dat we graag geprikkeld worden en vooral veel, prikkels die leiden tot aankopen. En dit alles binnen de norm die door diezelfde consumentenmaatschappij opgelegd wordt. Wil je iets wat buiten de norm valt, dan moet je vaak erg veel moeite doen om er aan te komen en dat noemen ze dan weer een ontmoedigingsbeleid. Je moet sterk in je schoenen staan om dan toch je eigen weg te volgen en te vinden.
Hetgeen we overal tegenkomen is massa, en hoewel er niets mis is met massa, zou je eigenlijk ook genoeg buiten de massa moeten kunnen vinden. Mogelijk tegen een ander tarief, maar dat is vaak slechts voorbehouden in de wat grotere steden.
Enkele voorbeelden
Als iets dus een trend is, zoals de laatste jaren je er bijvoorbeeld niet bij hoort als je niet aan yoga doet. Terwijl een uurtje yoga per week niet “aan yoga doen” is. Yoga is een levenswijze en gaat verder dan hier en daar een uurtje lekker oefeningen doen. Maar yoga is “ in” en dus schieten de yogascholen, uiteraard inspelend op de vraag, als paddenstoelen uit de grond en doen we massaal aan yoga.
Vegetariër ben je vanuit principe, je wilt geen dieren eten. Als blijkt dat er een dieet is of de voedingsleer schrijft voor dat je minder dierlijke vetten moet eten en je daarmee zo ongeveer vegetariër wordt, ben je slechts iemand die geen dieren meer eet. Gewoon omdat het niet goed is en heeft niets met het principe van vegetariër te maken.
Tot slot
Doe wat je goeddunkt, neem niets voor waar aan en als je opgaat in de massa, doe het dan bewust. Niks mis mee. Echter trends volgen uit gemakzucht en je daarmee je hersenen niet hoeft te raadplegen, voegt niets toe aan je mens zijn. Je hebt immers niets voor niets hersenen gekregen.