Wat is gelukkig zijn?

Wat is gelukkig zijn? “Geluk”, een woord wat zo gewoon gevonden wordt en waar zo moeilijk antwoord op gegeven kan worden als er naar gevraagd wordt. Enerzijds is er de materie waar we toch wel erg aan gewend zijn en wat heel erg gewenst is. Anderzijds zijn er natuurlijk de dierbaren in je omgeving, welke geluk opleveren. Vreemd dan toch dat wanneer je er concreet naar vraagt, mensen hakkelen of zelfs helemaal geen concreet antwoord kunnen geven. Wat maakt het zo moeilijk en kan je dat gelukzalige gevoel beïnvloeden?

Gevoel verwoorden

Waar het om gaat is dat je het woord “geluk” concreet maakt. Ensie zegt er dit over: “Geluk is een emotie en betekent 'tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden'.” Als dit de uitleg is, dan zou het toch eenvoudig moeten zijn om dit op de persoonlijke situatie los te laten. Er wordt aangenomen dat, gegeven het feit dat het om een emotie gaat, het moeilijker is om het te verwoorden. Daarnaast is het gegeven dat “geluk” door iedereen toch weer anders ervaren wordt, een lastige om concreet te worden en spelen zaken als achtergrond en instelling een rol in het bepalen van “geluk”.

Hoe wordt geluk bepaald?

Geluk wordt deels erfelijk bepaald en een geluksgevoel (of het uitblijven hiervan) wordt dus onder meer door aanleg ingekleed. Een ander belangrijk aspect is de leefomgeving, waarbij vanuit de jeugd hetgeen je meekrijgt van ouders een belangrijk onderdeel vormt. Dit geldt ook voor de omgeving waarin de betreffende persoon nu leeft. Al die losse aspecten bepalen samen hoe jij als mens “geluk” ervaart en wat kan bijdragen aan geluk en wat uiteraard afbreuk doet.

Bron: Agnali, PixabayBron: Agnali, Pixabay
Geld maakt niet gelukkig
Er zijn in de voorbije jaren verschillende onderzoeken gedaan naar mensen die een grote geldprijs gewonnen hebben (van enkele miljoenen tot vele miljoenen). Vrijwel unaniem komt hieruit naar voren dat de winnaars, zodra de euforische stemming van de eerste weken voorbij is, vrijwel naar hetzelfde “geluk”- niveau terug gaan van het moment van voor het winnen van de grote geldprijs. Men geeft aan gelukkig te willen zijn en geld is niet de bepalende factor, men zoekt met de middelen die men heeft. Als je veel geld hebt, kan je dus meer middelen inzetten… maar het maakt de zoektocht naar geluk niet anders.

Waarom de nadruk op geluk?

Het lijkt wel een tendens dat we meer dan ooit met het gelukkig willen zijn, bezig zijn. Op zich is dat niet zo vreemd, want het is een basisbehoefte die de mens heeft. Gegeven de veranderende maatschappij en het toegenomen individualisme, is men meer dan ooit bezig met de gevoelens die het individu als prettig ervaart en de zoektocht die dit met zich meebrengt. Daarnaast spreken we gemakkelijker over waar we naar op zoek zijn en delen we onze zoektocht via de media. Aangezien die mogelijkheden de afgelopen ook explosief gegroeid zijn, komen we de verschillende zoektochten overal tegen. Het is dus niet zozeer een noviteit als wel dat we gemakkelijker uitspreken en schrijven over wat ons bezighoudt en onze verschillende zoektochten, zoals het gelukkig willen zijn.

Recht op geluk?

Je kunt feitelijk niet zeggen dat iemand geen recht heeft op geluk. Ook als iemand iets ernstigs gedaan heeft, zou vergeving op zijn plaats zijn. Immers, iedereen heeft het leven toegeworpen gekregen en wil er iets van maken. Dat wegen soms een andere kant afslaan dan gedacht, gehoopt, verwacht, is slechts een gegeven. Het ontzeggen van geluk is niet aan een ander mens, maar geluk opeisen kan ook niemand.

”Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk”

Wat kan je zelf doen?

Levenshouding

Je levenshouding in deze is erg belangrijk. Los van wat je in de genen meegekregen hebt en of je omgeving negatief is of niet, ieder mens is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen leven. Je bepaalt dus ook zelf in hoeverre je je positief opstelt of niet. Ook tegenslagen leveren iets op en als je met een dergelijke instelling in het leven staat, haal je overal je geluksmomenten uit. Spreekt voor zich dat dit niet van het ene op het andere moment zo werkt, als een dergelijke houding niet in de genen zit. Maar het begint bij bewustwording en dat is een leerproces en kost dus tijd. Op het moment dat je je er bewust van bent, kan je ook met jezelf afspreken dat je scherp op het proces zit. Op het moment dat zich een situatie voordoet, kan je dus voor jezelf bepalen dat je het anders doet dan voorheen. Een positieve benadering.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Verander je herinnering
Een andere manier om positiever in het leven te staan en geluk dichterbij te halen, is je herinnering als het ware veranderen. Je beeld van hoe je in het leven staat is gebaseerd op ervaringen uit het verleden en zijn gevormd zoals het leven gelopen is. Als hier veel negativiteit in zit, dan is de kans groot dat dit je nieuwe ervaringen ook negatief zal beïnvloeden en zit je in een vicieuze cirkel. Deze vicieuze cirkel kan je doorbreken door je herinneringen vanuit een ander perspectief te bekijken (neem even afstand van de situatie en pak dan een andere invalshoek). Verander je standpunt hoe je naar een bepaalde herinnering aankijkt. Zo krijg je je gedachten meer onder controle en vervagen je negatieve ervaringen langzaam maar zeker.

Bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel is dat als je zelf zo in het leven staat, je je omgeving ook gelukkiger maakt en je een ander type mens aantrekt. Daarnaast is aangetoond dat gelukkige mensen gezonder zijn. Het werkt bijvoorbeeld door op het immuunsysteem, maar het stimuleert ook je creativiteit een breder geaccepteerd beeld van de maatschappij.

Tot slot

Geluk is mooi en een eeuwige zoektocht. Hoewel hier niets mis mee is, is het ook goed om alle kleine momenten die voorbij komen niet zomaar voorbij te laten gaan, maar ook nu die gelukzalige momenten te beleven Je moet er immers zelf iets van maken, geluk wordt je niet door andere mensen aangeleverd!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
Iedereen gelukkig?Geluk, wie wil dit niet? Wat is het begrip “geluk” en hoe wordt het geïnterpreteerd door de samenleving.
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…

Blue Monday, zin of onzin?Blue Monday, zin of onzin?Het is altijd de vraag in hoeverre iets dergelijks als “Blue Monday” echt is of dat het door de media wordt 'aangepraat'…
Eindejaar is balans opmakenEindejaar is balans opmakenDe koptekst klinkt zo officieel, maar ieder voorbij jaar kán een moment zijn om de balans (van de voorbije periode) op t…
Bronnen en referenties
  • Prof. Dr. H. P. Wiensbree (emeritus hoogleraar psychologie)
  • Afbeelding bron 1: Agnali, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.