Als de onrust regeert

Als de onrust regeert Relatief veel mensen hebben er momenteel last van, onrust in het lichaam. Het uit zich op verschillende manieren, maar het is en blijft een gevoel wat moeilijk te duiden is en wat negatieve zaken voorspelt. Hoewel dit zeker niet altijd het geval is, geeft het de meeste mensen wel een negatieve associatie. Reden genoeg om te kijken wat je er aan kunt doen… en wat het je op kan leveren. Op bepaalde momenten werkt de onrust ook positief, want de adrenaline – die je ook dat onrustige gevoel kan geven - regelt dat je scherp blijft als je moeilijke / ingrijpende beslissingen moet nemen. Hoewel onrust op zich een vaag gevoel is, is het meestal wel te herleiden naar een bepaalde oorzaak. Hier bespreken we de negatieve kanten van onrust in je lijf.

Zekerheden weg

Geen baan

Zo kan de economische recessie en de vele ontslagen die dit tot gevolg heeft, voor onrust zorgen. Ontslag kan bijvoorbeeld je eigenwaarde aantasten, immers er zijn relatief veel mensen die aan zichzelf gaan twijfelen op het moment dat ze geen baan meer hebben en de sollicitaties niet echt succesvol zijn. Dat het met de slechte cijfers van een onderneming te maken heeft ten gevolgen van de recessie, wordt dan niet als hoofdoorzaak gezien. Als dit al wel het geval is, worden de eigen capaciteiten soms toch gewoon meegenomen in het negatieve en rusteloze gevoel.

Een nieuwe baan zou dit oplossen, maar is feitelijk niet echt de oplossing. Immers, eigenwaarde hoort niet uit een baan gehaald te worden of door het rijden in een mooie grote auto. Eigenwaarde komt uit je hart en gaat om de persoon die je bent en niet hoeveel geld je hebt, hoe belangrijk je baan is en wat voor auto je hebt. Als je weet dat je een goed mens bent en goed bent in dat wat je doet, is positief blijven dat die ene baan zeker weer voorbij komt, van belang. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Inkomen

Bij ontslag is geld ook een zekerheid, een zekerheid die plots onder de voeten vandaan geslagen wordt. Want vrijwel iedereen bouwt rond het inkomen zijn uitgaven. Natuurlijk spaart de een wat meer dan de ander, maar als dat inkomen wegvalt en ingeruild wordt voor een lagere en in sommige gevallen veel lagere ww-uitkering die ook nog eens voor een bepaalde tijd is, valt ook de zekerheid weg. Dat ook die baan geen echte zekerheid geeft die je zo graag hebt, is een gegeven. Toch blijkt in de praktijk dat we dit niet altijd zo zien.

Waar de een de tering naar de nering zet en die knop relatief eenvoudig om kan zetten, ligt dat bij andere mensen een stuk genuanceerder. Piekeren, onzekerheid en een dalende eigenwaarde, kan een mens erg onrustig maken en dat is niet goed voor de gezondheid. Een vicieuze cirkel kan zo ontstaan.

Partner

Afhankelijk van de reden, is een relatie die stopt eigenlijk altijd pijnlijk en vaak ook verdrietig. Maar als je partner ook een constante waarde naast is geweest, dan komt het dubbel aan. Een constante waarde voelt enig moment als een zekerheid en als die wegvalt, maakt dat menig mens onrustig en moet je je weg alleen zien te vinden.

Veranderen

Naast wegvallende zekerheden kan onrust ook opkomen als je in een veranderingstraject zit. We leven in een nieuwe tijd en dat maakt dat mensen onrustig worden, zonder dat daar in eerste instantie aanleiding toe is of althans niet direct zichtbaar. Of je komt er achter dat hetgeen je altijd gedaan hebt, toch niet je passie is en je gaat op zoek naar die passie (of hebt hem al gevonden).
Dan komen er een reeks stappen achteraan die onrust teweeg kunnen brengen. Soms is het achterhalen wat je echt als belangrijk ervaart in het leven en soms is het de stappen zetten die leiden tot die andere manier van professioneel inhoud geven aan je leven. Maar deze veranderingen raken meestal je fundament als mens en leveren dus een onrustig gevoel op.

Consequenties

Vooropgesteld dat continu onrust in je lichaam niet goed is, kan het je ook op bepaalde momenten de scherpte geven die nodig is om vooruit te komen. Echter, als het te lang duurt, put je jezelf vaak in eerste instantie geestelijk uit en dit kan lichamelijk ook gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan verminderde lichamelijke activiteit, gewoon omdat je je hoofd liever onder de dekens houdt. Te weinig daglicht kan dit proces weer verergeren, maar te weinig beweging is niet goed voor je lichaam en heeft mogelijk ook nog consequenties voor je gewicht. Verder kan aanhoudende onrust leiden tot hartkloppingen, chronische vermoeidheid, verhoogde bloeddruk en slapeloosheid. Het kan ook dé zwakke plek in je lichaam aanpakken, want iedereen heeft er wel een en vaak merken mensen die onrust als eerste aan hun zwakke plek.

Hoewel het mogelijk vreemd klinkt, heeft het ook een positieve kant en dit zit hem met name in het doordenderen als je in die onrustige fase zit. De meeste mensen hebben genoeg wilskracht om er weer uit te komen en dan kan het gevoel, waar je uiteraard vanaf wilt, je juist die boost geven om het ook daadwerkelijk om te zetten naar actie … en wel nu!

Hulp?

Lukt het je zelf niet, schroom niet om die professionele hulp in te roepen. Kijk goed bij welke man of vrouw je die klik hebt - want alleen dan werkt het pas echt goed - en laat iemand je begeleiden. Maar met of zonder begeleiding, je moet het uiteindelijk altijd zelf doen.

Tips

Als je het onrustige gevoel relatief snel detecteert en je wilt zelf aan de slag, let dan goed op hoe je lichaam reageert. Zorg dat lichaam en geest één blijven, het maakt je sterker. Voor sommige mensen is het ook een moment dat ze pas echt hun lichaam goed leren kennen.
  • Ga rustig zitten, zo dat je je ook goed kunt concentreren. Leg je linkerhand op je borst en je rechterhand op je buik en volg in een golvende beweging je ademhaling. Enkele minuten volhouden, goed concentreren en dan word je er langzaam rustiger van.
  • Als je nog rustig zit kan je ook je ene hand op je voorhoofd leggen en je andere hand op je achterhoofd (ter hoogte van je nek). Let weer op je ademhaling (diepe buikademhaling) en laat je lichaam zich langzaam ontspannen.
  • Loop het bos in, het seizoen maakt niet uit, want de natuur heeft altijd een verrassing in petto. Gebruik je zintuigen goed en ben stil. Gewoon een stuk lopen, goed ademhalen en je lichaam voelen.

Tot slot

Die onrust brengt ook vaak een onmachtig gevoel met zich mee en het kost tijd, tijd die we onszelf vaak niet gunnen. Maar die je wel iets op gaat leveren! Gebruik de tijd om dat te doen waar je een goed gevoel van krijgt. Dit kan tuinieren, schilderen, een cursus volgen, schrijven of sporten zijn. Zorg dat je een prettig dagritme hebt en combineer dit met het zoeken naar die nieuwe uitdaging en omgeef je met mensen die je goed gestemd zijn.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onrust in de klasVeel leerkrachten merken dat kinderen druk en onrustig zijn in de klas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar mees…
Onrust in je lichaamOnrust in je lichaamOnrust in je lichaam in de vorm adrenaline vlak voor een examen, belangrijke beslissing of anderszins belangrijk moment…
Verslaafd aan veranderingenVerslaafd aan veranderingenSommige mensen willen steeds weer iets nieuws. Een nieuwe partner, een ander huis, weer een verbouwing of weer een nieuw…
Veranderingen in het levenVeranderingen in het levenWe zijn het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens, pakken het werk en de andere dagelijkse zaken weer op en dan lijk…

Zijn dromen bedrog?Zijn dromen bedrog?Sommige mensen zeggen geen dromen voor de toekomst te hebben, maar hoe groot of klein dan ook, nagenoeg iedereen heeft w…
Alles komt goedAlles komt goedWie heeft het in de omgeving nou niet gehoord: ”Het komt wel goed” of “Alles komt goed” en voelt voor menigeen die in ee…
Bronnen en referenties
  • T. Janssen - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.